Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

A Phoenix szárnyalása

Phoenix - A Phoenix szárnyalása

A Phoenix jövőre lesz tízéves. Pedig Lépes Ferenc dobos még húszéves sincs. A 2001-ben alakult szlovákiai, csallóközcsütörtöki zenekar mai felállásában 2006-tól játszik. Az elmúlt hónapban megjelent Zárva – Szabadon című albumát a legnevesebb magyarországi rockzenei lemezcég gondozza.

Alapjában véve minden adott ahhoz, hogy a Ghymes és a Rómeó Vérzik után a harmadik szlovákiai együttes is bekerüljön a magyarországi zenei élet élmezőnyébe. Ráadásul a Phoenix egy ideje már kinőtte a szlovákiai magyar lehetőségeket. Puss Tamás énekessel, zenekarvezetővel beszélgetünk.

Három év telt el a szerzői kiadásban megjelent Tisztán láss című CD-tek óta.

Phoenix - A Phoenix szárnyalása

Ez alatt a három év alatt folyamatosan koncerteztünk, dalokat írtunk. Azt hiszem, bátran kijelenthetem, hogy sokat fejlődtünk. Júniusra állt össze az új lemezünk. A munkánkat megkönnyítette, hogy idén áprilisban megnyertük a magyarországi Bandák Csatája tehetségkutató versenyt. Hatvanhat együttes közül bizonyultunk a legjobbnak. Mivel a győztes mindent vitt, nyolc-kilenc értékes díjat kaptunk, köztük rögzíthettük az új szerzeményeinket egy soproni stúdióban.

Ezek szerint elmondhatjuk, hogy a győzelem mérföldkő a zenekar pályafutásában.

Mindenképpen, de abból több is van. Az első az volt, amikor először zenéltünk a Tankcsapda előtt. Aztán még sokszor koncerteztünk Lukács Laciékkal, legutóbb novemberben Karván. Minden egyes fellépés után megnőtt a honlapunk látogatottsága. Mérföldkő jött mérföldkő után, sok kapcsolatot szereztünk. Például megismertük a zanzibaros Sidi feleségét, Tóth Mariann grafikust, ő tervezte a CD-nk borítóját.

A fejlődéssel együtt változott az együttes stílusa?

Nem, maradtunk ugyanazon az úton. Az első CD zeneileg változatos, metálos és rock and rollos dalokkal, az új is ilyen. A kivitelezés terén viszont feljebb léptünk. A rutinnak köszönhetően gyorsabban, gördülékenyebben rögzítettük, mint az elsőt. Augusztus 20-án indult a stúdiófelvétel, testileg és lelkileg is felkészültünk rá. A dalok mondanivalója komolyabb. A zenét közösen komponáltuk, a szöveget én írtam, két dalban társszerző közreműködésével. Egy falubeli srác, Kállai „Üveg” Norbi hozott egy alapötletet, egy refrént, én történetbe foglaltam, s elkészült a Valaki más című szerzemény. A stúdiómunka előtt az Érezd! címűnek más volt a címe és a szövege is. Ezt rögzítettük utoljára. Ennél az egynél azt éreztük, hogy valami nem stimmel. Kaptunk Smicitől, a hangmérnöktől ötórányi szünetet, s ez alatt teljesen új szöveget írtam a dalhoz egy kedves ismerősömmel, Zsákai Edinával, amit a Rómeó Vérzik frontembere, Kovács Koppány átnézett, bele-belejavított, így lett két társszerzője.

Fura címe van a korongnak: Zárva – Szabadon.

Elég sokat vitáztunk arról, mi legyen a cím. Egy interjúban említettem is, hogy az Akarat lesz a címadó felvétel, abban a szóban ugyanis sok minden benne van. Aztán mégis a Zárva – Szabadon mellett döntöttünk. A dal mondanivalója végett, keretet ad a lemeznek. „Míg érzem, forr a vérem, harcolva szembeszéllel. Nincs semmi, ami megállít. Valóra váltható álom csábít!” Van rajta egy 2004-es szerzemény is, amelynek eredetije az első hanghordozónkon, egy demó CD-n hallható, ami csak néhány tucat példányban készült. Ez a Játssz még! című. A koncertjeink állandó dala. Úgy gondoltuk, hiba volna, ha elveszne, ezért átdolgozva feltettük az új lemezünkre.

Hogyan oszlanak meg a fellépések Szlovákia és Magyarország között?

A CD-hez tízállomásos bemutató turné kapcsolódik nyolc magyarországi és két szlovákiai fellépéssel. Odaát több a lehetőség. A koncertsorozatot december 18-án Komáromban zárjuk.

Egy videoklip sokat lendítene a karriereteken.

Az is lesz, az említett verseny egyik díja a klipkészítés. A Rock TV ajánlotta fel. Januárban forgatjuk. Egyelőre három dal esélyes, az Amire vágysz, az Engedj el… és az Utolsó lépés.

Hogyan képzelitek el a következő egy éveteket?

A nagylemez köré építjük, szeretnénk minél több helyen bemutatni. Már kezdem átlátni a zenészszakmát. A lényeg: mindenhol jelen kell lennünk. Reklámozni kell magunkat a médiában, az interneten. Készen állunk arra, hogy a ranglétrán még feljebb jussunk. Mindent megteszünk ennek érdekében, akkor is, ha sok minden nem változik meg vele, hiszen most is rengeteget koncertezünk. Talán csak annyi változna, hogy nagyobb helyszíneken is bemutatkozhatnánk. A lemezbemutatónkat március 19-én tartjuk a csallóközcsütörtöki kultúrházban. Az egyik vendég a Depresszió lesz. Jövőre a tizedik születésnapunkat ünnepeljük. A Zárva – Szabadon borítóján látható tíz ujj a jubileumot is jelképezi. (Új Szó)

Puha József

2010. 12. 14. 5:18

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A Phoenix szárnyalása cikk képei
Phoenix - A Phoenix szárnyalásaPhoenix - A Phoenix szárnyalása