Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

A Goa Kultúra kialakulása

Goa történelem - A Goa Kultúra kialakulása

A Goa Kultúra kialakulása:

A goa kultúra gyökereit a 60'as évek vége felé, India partján a Goa-partvidéken találhatjuk. Abban az időben világutazó hippik, rocksztárok lepték el ezt a tengerpartot, akik az amerikai hippi mozgalom lezárása után itt próbálták megtalálni a szabadságot. Ez a sex/drugs/rockandroll bűvköréből kilépni nem akaró csoport le is telepedett itt, és egy újfajta, természet közeli életmódot folytatott. A legtöbben azonban nem bírták a tempót, így a 80'as évekre már csak egy kis amerikaiakból és európaiakból álló csoport maradt Goán. A 90'es években azonban minden megváltozott. Jött az új zenei front: az Acid. A partvidék lakói azonnal rákaptak az új stílusra és továbbfejlesztették azt. A "nagy elindító", Goa Gil, egy nagyon rég óta Goán élő San Franciscoi freak, az igazi Goa-Guru. Gil és társai már régóta nyomták az elektronikus hangzásokat, ami akkoriban a Yello, Talking Heads, féle vonalat jelentette. A techno, az acid, az industrial, a detroit, elecrto, new beat stílusokból és a 70es évek pszichedelikus hangzású zenéinek hatása alatt állt végül is össze a goatrance, melynek közvetlen előfutárai a Killing Joke és az első igazi goa számot jegyző belga Front242. A goa szóhoz a trance akkor került, amikor az emberek felfedezték, hogy az extasy és az lsd olyan drogok, amelyeket szinte ehhez a zenéhez találtak ki…

Goa történelem - A Goa Kultúra kialakulása

Zene
A psychedelic trance-t és a goa trance-t leginkább szinonímaként használják, csak később, a 90'es évek vége felé lett a psytrance egy önálló stílus megkülönböztető neve. A psy/goa zenékrol esetében viszonylag kevés jól behatárolható stílusjegyet említhetünk. A számok ritmusa alapvetően 4/4, a sebessége 135-150 bpm között van leginkább, de természetesen vannak lassabb és gyorsabb számok is. A zenék sok furcsa, pszichedelikus hangból, agycsavaró és utaztató témákból, rengeteg ritmikai elemből és effektekbol épülnek fel. A mai napig jellemzőek a 303-masok és sok goa/psy zenében található elektromos gitár. Az alapok leginkább kemény hangzású felező, vagy "guruló" basszusvonalra, 4/4-es ütős lábdobokra épülnek. A régebbi goatranceban domináns szerepet játszottak a nem európai skálákon írt keletiesebb dallamok, manapság a goa/psy zenékben inkább az egyszerubb, de jobban megragadó és különleges hangzású témákra építenek. A goából rengeteg új stílus is kifejlődött, illetve maga a goa is metamorfózisokon ment keresztül. Így lett psychedelic trance (GMS, Logic Bomb, Space Tribe, Talamasca), a leginkább a skandinávok által képviselt progresszív minimál (Atmos, Son Kite, Ticon, Vibrasphere, Necton), progresszív psytrance (Parasense, Droidsect, Paste, új Etnica), psychedelic techno (Yumade, Paps) . A chillesebb hangzású pszichedelikus zenék is tért nyertek, psychedelic ambientként szokták emlegetni.

Partik

A goa-kultúra legerősebb alapját mindig a partik, elsősorban a szabadtéri partik jelentették és jelentik ma is. Ennek egyik oka az a rengeteg különleges helyszín, ahol goa bulikat rendeznek; tengerpart, őserdő, régi kastély, hajó, sivatag közepe, folyópart, messzi hegységek völgyei, stb. A klubbuliknak is megvan a maga különlegessége, elsosorban a dekorációból fakadóan; természet utánzó, vagy a fantasy világból meríto UV aktív képek, szobrok, vetítések, térelválasztó nádfonatok díszitik a bulik helyszínét. A partik közönsége jelenti a másik olyan különlegességet, amiből bárki megállapíthatja, hogy épp egy goa partin van. Sok mosolygós, barátságos ember, a legextrémebb ruhákban, a legmeglepőbb helyekről. Mindenki táncol, a közönség együtt találja meg az utat a felszabaduláshoz, ami a zene és a fények hatására elkezdődött a táncteremben, vagy a tűz körül. Szinte mindenki, aki járt már goa bulin beszámolt a "közös lélek" kialakulásának fantasztikus élményéről, amikor a táncolók úgy érzik, most minden ott lévő partizó észlelése és gondolatai egy nagy tudatban kapcsolódnak össze. A szabadtéri partikon a napfelkelte jelenti a csúcseseményt, ez a sötétségből a fénybe érkezés, a csakra utazás tetőpontja, ráadásul a partizó felfedezi a körülötte lévő arcokat és sokszor magának a helyszínnek a szépségeit. Egy goa bulin senki sincs egyedül, mindenki mosolygós és segítőkész. Ezek a jellegzetességek szerte a világon jellemzik a goa partikat. A goások nagy utazók, a világ bármely táján, bármelyik országból érkezhetnek egy goa partira, mert tudják, hogy otthon fogják érezni magukat és a segítőkész embereket találnak majd. A szcéna tevékenységét jól jellemzik a hatalmas fesztiválok, ahol több tízezer goa fan tölt együtt 3-5 napot ( vagy többet ) valahol a természetben. A leghíresebb a Solipse, a Napfogyatkozás fesztivál, ami épp Magyarországon, Ozorán került eloször megrendezésre és kb. 30ezer ember vett rajta részt. Az Ozorai fesztivál mára kultikus eseménnyé vált. (www.solipse.com). Portugáliában rendezik meg nyaranta a Boom fesztivált, a legnagyobb előadókkal és Németországban a Voov fesztivált, ami 11 éve él.

Forrás: www.goa.hu

2002. 06. 27.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

2002. 06. 27. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2002. 11. 19. 0:00
A cikk nagyon korrekt! A goa-partykat mindenkinek csak ajánlani tudom, zenei beállítottságtól függetlenül!
cobra 2003. 01. 08. 0:00
Részletes és átlátható! A zene agyszerűen maga a tökély! Itt kezdődik és végződik A ZENE!!
Vendég 2003. 01. 09. 0:00
MOSOLYGÓS,KEDVES EMBEREK MI?ENNY EXTASY-TÓL NEM CSODA!AMÚGY A CIKK A HELYÉN VAN!
Thomks 2003. 03. 01. 0:00
Hy.Én nem rég találkoztam a Goa-val de egyböl megkedveltem.Mást már nagyon ritkán halgatok.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

A Goa Kultúra kialakulása cikk képei
Goa történelem - A Goa Kultúra kialakulásaGoa történelem - A Goa Kultúra kialakulása