Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Megújult a Zanzibar

Zanzibar - Megújult a Zanzibar

Szabó Zsófinak annak idején sokat segített átlendülni egy szakítást követő mélyponton a Zanzibar zenéje, így nem csoda, hogy örömmel vállalt szerepet a zenekar új klipjében. A banda újrahangszerelte a dalait, új szerzeményekkel bíbelődtek hét hónapon át, aktuális slágerük telitalálatos videóját viszont egy nap alatt felvették. Terecskei Ritával beszélgettünk.

– 2009-ben egy impozáns csomaggal rukkoltatok elő, amiben megalakulásotok 10. jubileuma kapcsán könyv, CD-k és DVD kaptak helyet. Az évforduló megünneplése apropót adott ahhoz, hogy leüljetek és megbeszéljétek, hogyan tovább?
– Nem jutott idő lazítani, miután világossá vált, hogy Nagy Gábor és a Zanzibar útjai különválnak, ezért komoly munkával át kellett hangszerelni a dalainkat a koncertekre. Egyébként békében szakítottunk, s lévén, hogy dobosunk, Doni sógoráról van szó, tudjuk, mi újság vele. Ez a lépés egyébként mindenkinek jót tett, Gabszi tudja kamatoztatni alteres zenei megoldásait, mi pedig haladhattunk tovább a magunk útját. S végre valóra válthattuk régi álmunkat, a Draftból ismert warez!-zal dolgozhattunk együtt.

– Tény, hogy nem kell vájtfülűnek lenni ahhoz, hogy az ember megállapítsa: baromi jól hangzik az Ádám keresi Évát című új albumotok, de hogy került képbe a kiskőrösi stúdióguru?
– Több kislemezünkre is készített remixeket, és nagyon tetszettek a gondolatai, zenei megoldásai. Mindannyian kíváncsiak voltunk, milyen lehet egy egész, vadonatúj dalokkal teli nagylemezt elkészíteni vele. A stúdiómunkák hét hónapig tartottak, soha nem szántunk korábban ennyi időt a zenei bűvészkedésre, de a rengeteg ráfordított munkaóra warez!-t és bennünket igazolt. A legegyszerűbb körülmények között rögzített felvételekből is olyan hangzást hozott ki, hogy le a kalappal előtte!

– S mi a helyzet a dalszövegekkel? A mostani lemezen minden korábbinál több a keserű, csalódott gondolatok sora. Mivel ezek a te szádból hangzanak el, rajtuk keresztül érdemes messzemenő következtetést levonni a magánéletedről?
– Nem feltétlenül, hiszen a legtöbb dalunk szövegét nem én írom. Egyébként, érdekes módon, szenvedős lelkiállapotban születnek a legjobb sorok. Ráadásul, szinte mindegyik dalunk gondolata többféleképpen értelmezhető, ami azért is jól, mert a pillanatnyi lelkiállapotomnak megfelelően tudom előadni azokat a színpadon. Sok érdekességre és új nézőpontra derít fény a rajongók számos értelmezése is, amit mindig kíváncsian hallgatunk végig.

– A dalszövegek értelmezési szabadságával ellentétben határozott üzenettel, gondolatokkal bír legújabb klipetek. Hogy született az Ádám keresi Évát videója?
– Már a dalok írása közben kialakultak a fejünkben hozzájuk illő képek, klipötletek, s ez alól az Ádám keresi Évát sem volt kivétel. A klipet meglepően kevés pénzből, viszont rengeteg ötlettel és lelkesedéssel készítettük el. A videót a lemezkészítésben nagy szerepet vállaló warez! rögzítette a kamerájával, s az egész forgatás egy nap alatt megvolt! Nagy segítséget kaptunk a ceglédiektől, barátoktól. A klip a Városházán forgott, na és ne feledkezzünk meg Szabó Zsófiról, aki örömmel vett részt a közös munkában.

– Hogy került a képbe Szabó Gyula lánya, a Jóban Rosszban című tévésorozat sztárja?
– Egy közös sítúrán ismerkedtünk meg, s elmondta, mennyire szereti a zenénket. Ez nem csak amolyan kedveskedő szöveg volt a részéről, bevallotta, hogy annak idején, egy szakítás után, a mi zenénkkel vigasztalódott, s lett túl a fájdalmon. Barátok lettünk és a klip tervezésekor jött az ötlet, mi lenne, ha elhívnánk a videóba, s ő örömmel igent mondott.

– Előttünk a nyár és vele a koncertszezon. Mennyire készültök rá, mire számíthatnak a rajongók?
– Folyamatos megújulásra törekszünk, a színpadképet most már saját lángvetők gazdagítják, így falunapra is szívesen megyünk, akár disznót pörkölni is! :-) A viccet félre téve a külsőségeken túl az új lemez kapcsán a zenei repertoár is változott, öt-hat friss szerzemény is felcsendül a bulijainkon, melyek dátumairól és helyszíneiről a legbiztosabb forrásból, a hivatalos honlapunkról, a zanzibar.hu-ról és a facebook oldalunkról értesülhetnek a rajongók.

Balajti Péter

2011. 04. 22. 18:04

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Megújult a Zanzibar cikk képei
Zanzibar - Megújult a ZanzibarZanzibar - Megújult a ZanzibarZanzibar - Megújult a Zanzibar