Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

2Cellos: 2Cellos (Sony Music)

2Cellos - 2Cellos: 2Cellos (Sony Music)

Csellóra átírt könnyűzenével próbálkozni az Apocalyptica után? Luka ©uliæ-nek és Stjepan Hausernek bejött: Michael Jackson Smooth Criminal-megoldásukra három hónap alatt öt millióan voltak kíváncsiak a youtube-on. Csoda, hogy szerződéshez jutottak, és máris kijött a nagylemezük?!

2Cellos: Smooth Criminal

Úgy tűnik, mintha annyi elég volna a sikerhez, hogy két horvát gordonkás poénból összeáll, és szó szerint elhúzzák Michael Jackson nótáját! Holott Luka ©uliæ és Stjepan Hauser még véletlenül sem hobbicsellisták: a testes hangszer gyerekkoruk óta része az életüknek. Stjepan zenész családban nőtt fel, a Manchesteri Zenei kollégium mellett az egyik legnagyobb amerikai csellós szaktekintély, Bernard Greenhouse tanította. A 2Cellos „másik fele”, a ’87-es születésű Luka számára gordonkás édesapja adta meg az irányt. A tehetséges fiatalember az évek során számos komolyzenei koncerten vett részt, egy nemzetközi versenyen pedig első helyen végzett. A londoni Királyi Zeneakadémián folytatott tanulmányait a jelenlegi siker alaposan befolyásolja, hiszen a páratlan párost tévéműsorok várják tárt karokkal, illetve Elton John turnéja több állomására is meghívta a 2Cellos-t.

Bár a kemény zene gordonkára történő átirata az Apocalyptica óta nem újdonság, ráadásul a 2Cellos debütlemeze első látásra nem tűnik túl merésznek ahhoz, hogy nagyon elszakadjon a rockzenétől. De csak első látásra!

A Metallicát, a Faith No More-t, a Ramsteint, a Sepulturát és a Pantherát nem irigyelték el a finn csellistáktól, de U2, Kings Of Leon, Muse, Nine Inch Nails, Nirvana és Guns’ N Roses slágeradaptáció is felkerült a bemutatkozó anyagra. Más kérdés, hogy a Nine Inch Nails Hurtje a Johnny Cash-verzióra emlékeztet, a Muse-féle The Resistance-ért alapból jár a pont, ahogy a Kings Of Leon Use Somebody című kulcsnóta-átiratáért is. A második kislemeznek szánt Welcome To The Jungle viszont nem működik – talán a You Could Be Mine szerencsésebb választás lehetett volna, de az eredetileg is vonósokra épült Nirvana Smells Like Teen Spirit esetében is rezeg kissé a léc.
Ugyan Sting Fragile-ja vagy a Coldplay Viva La Vidája gyárilag szintén vonósokkal került rögzítésre, ám a 2Cellos-megoldása ezekben az esetekben kifejezetten kellemesre, utóbbi esetében egyenesen telitalálatosra sikerült. Ahogy a lemezt záró U2-gyöngyszem, a With Or Without You is remek, ugyanakkor fantáziátlanságra utal, hogy mellette még egy Bonóék jegyezte szerzemény is felkerült a korongra. Hasonló a helyzet a Pop királyától a youtube-siker mellé a Human Nature is a bemutatkozó lemezen landolt, holott e felvételnek, bármilyen nagyszerű is – a Where The Streets Have No Name-mel együtt – a második sorlemezen lenne a helye. Helyettük jöhetett volna valami csemege Madonna, Kylie, netán Lady GaGa, vagy a lovaggá ütött, s a fiúkban nagy fantáziát látó Elton John repertoárjából…

Az egyik legismertebb internetes videómegosztó portálon ötmilliós nézettséget produkáló Smooth Criminal egyébként látvány nélkül is elég bátor és ütős, s Tarantino Pulp Fiction-jének számos feldolgozást megért a Dick Dale & The Del-Tones játszotta főtémája is működik gordonkákon.

Összefoglalva, megérdemli az elismerést a 2Cellos két ifjúja, mert nem csak ügyesek és tehetségesek, de remek cselló-átiratokat készítettek olyan világsztárok és sztárcsapatok kulcsnótáiból, mint Michael Jackson, a U2, a Kings Of Leon, a Muse vagy a Coldplay. Az előadó-ismétlések, illetve a Guns’ N Roses Welcome To The Jungle-je, és a Nirvana Smells Like Teen Spirit-je (ami a hátsó borítón Smells Like Teen Spritként szerepe, ejnye!) ugyan egy egész osztályzatot rontott a végeredményen, de ne feledjük, a négyes azt jelenti: jó.

Tracklista:
1. Where The Streets Have No Name
2. Misirlou (The From Pulp Fiction)
3. Use Somebody
4. Smooth Criminal
5. Fragile
6. The Resistance
7. Hurt
8. Welcome To The Jungle
9. Human Nature
10. Viva La Vida
11. Smells Like Teen Spirit
12. With Or Without You

Balajti Péter

2011. 08. 05. 0:37

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 08. 05. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

2Cellos: 2Cellos (Sony Music) cikk képei
2Cellos - 2Cellos: 2Cellos (Sony Music)