Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Beyoncé: 4 (Sony Music)

Beyonce - Beyoncé: 4 (Sony Music)

A sokszoros Grammy-díjas amerikai énekesnő negyedik sorlemezén az előadó korábbi, merészen dinamikus r’n’b-megoldásai tudatosan a háttérbe szorulnak, s többek közt a minimalista zenei eszközök segítségével a különleges énekhangé a főszerep.

Beyoncé: Best Thing I Never Had

Beyoncé legyint a trendekre, a saját útján halad, s a rá jellemző, sajátosan tánc-orientált r’n’b darabokból szinte csak mutatóba akad pár darab a 4 feliratú, sorrendben negyedik szólóalbumán, ott is csak a dallista végén. Az első kislemezként „harcba” küldött, klippel is megtámogatott Run The World (Girls) ugyan ezt a kategóriát erősíti, s bizonyos értelemben a kevésbé őrült, Timbaland-hangzású – bár a sztárproducernek nem volt köze a nagylemezhez – End of Time, illetve Countdown című dolgozatok is ide sorolhatóak, a többi tétel viszont Beyoncé hangjára épül. A hangszerek, esetleges vokálok jórészt finoman kísérik, diszkréten támogatva segítik még inkább érvényesülni annak szépségét, tisztaságát és erejét!

Már a visszafogott gitárkísérettel felcsendülő nyitódal, a 1+1 meghatározza a fő csapásirányt: itt nem az énekesnő tánctudásáé, s nem is a ritmusérzékéé, hanem a hangszálaié a főszerep. Hiszen azt, ami abban a torkában rejlik, szabadjára kell engedni, töltse meg a teret, uralja a közeget! Az énekesnő korábbi dalait, stílusát idéző I Care könnyen feledhető, amiben segít az azt követő, fülbemászó dallamú, vágyakozó líra, az I Miss You. Utóbbira az ember könnyen rámondja, hogy ez a korong csúcspontja, s valójában nem is téved akkorát.

Merthogy a kijelentés a telitalálatos dalokat jegyző Darren Warren szerezte csodaszép I Was Here-re, illetve a második, zongora alapú, pop-r’n’b kislemezdalra, a részben Babyface-komponálta Best Thing I Never Hadre érvényes.

Beyoncé zenés filmszerepei révén kirándulhatott már a múlt soul és r’n’b világába, nem csoda, hogy a nagy zenei korszakokat új albumán is megidézi. A Love On Topban a Motown-hangzást hozza, míg 80 évek eleji megszólalású Rather Die Youngban talán csak a ritmus árulkodik arról, nem néhány évtizeddel ezelőtti a dal. A Partyban az énekesnő Michael Jacksont idéző hajlításai mellett az OutKastból ismert André 3000 stílusos szövegelései érdemelnek dicséretet, a Start Over titka pedig abban rejlik, hogy úgy szól, mintha a múlt és a jelen találkozna és keveredne benne.

Úgy tűnik, elkészült Beyoncé legszemélyesebb lemeze, melyen nem csak a korábban rá jellemző dinamikus, jól táncolható zenei megoldások, de kedvenc zenei stílusai, és az egészen intim gondolatok és érzések kifejezésére tökéletesen alkalmas gyöngyszemek is helyet kaptak – közel azonos arányban. Ritka, de az album címe megegezik érdemjegyével.

Tracklista:
1. 1+1
2. I Care
3. I Miss You
4. Best Thing I Never Had
5. Party (közreműködik: André 3000)
6. Rather Die Young
7. Start Over
8. Love On Top
9. Countdown
10. End of Time
11. I Was Here
12. Run The World (Girls)

Balajti Péter

2011. 08. 09. 22:08

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 08. 09. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2011. 08. 11. 15:09
Ez a nyekergés egy sz*r, minden csak NEM zene!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Beyoncé: 4 (Sony Music) cikk képei
Beyonce - Beyoncé: 4 (Sony Music)