Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Pitbull: Planet Pit (Sony Music)

Pitbull - Pitbull: Planet Pit (Sony Music)

A dalaiban előszeretettel rötyögő rapper az elmúlt, mintegy 18 hónapban többek közt Jennifer Lopezzel, Shakirával, Usherrel és Enrique Iglesias-szal dolgozott együtt – e sztárok albumait erősítette. A mellettük megszerzett népszerűségét igyekszik meglovagolni legújabb, kőkemény klubalbumával, melyhez meglepően sok ismert előadó segédkezett.

Give Me Everything

Armando Christian Pérez, vagy ahogy a többség ismeri, Pitbull hatodik sorlemeze megjelenése előtt egy egész albumnyi produkcióban vendégszerepelt. Jennifer Lopezzel, Shakirával, Enrique Iglesias-szal és Alexandra Burke-kel is sikerült listavezető helyet elfoglalnia, nevét és jellegzetes stílusát pedig széles körben ismertté tennie. A sajátos reklámfogás – úgy tűnik – bejött: a Planet Pitről kimásolt Give Me Everything egy sor toplistát meghódított, a korongon részt vevő vendégművészek között Ne-Yo, Enrique Iglesias, Sean Paul, Kelly Rowland, Marc Anthony és Jamie Foxx is megtalálható.

Pitbull - Pitbull: Planet Pit (Sony Music)

Bár a nagy nevek jól mutatnak, ütős nóták nélkül nem sokat ér a sztárparádé. Szerencsére Pitbull kőkemény klubkoronggal rukkolt elő: masszív alapokkal, fülbemászó és dúdolható-énekelhető refrénekkel, illetve védjegyszerű nevetésével fejelte meg szórakosgató betéteit. A dalszerzők között dörzsölt, és többszörösen bizonyított zeneguruk találhatóak, akik legjobb tudásuk szerint segítették a floridai dumagépet.

Már a felütésnek szánt, mindössze másfél perces, ám maximálisan energikus Mr. Worldwide üteme, effektezése és keverése is azt bizonyítja, hogy naprakész klubanyag vár a hallgatóra. Szerencsére az intro nem úszik át az album eddigi legnagyobb slágerébe, s a további felvételek közé is került szünet.

A klippel is megtámogatott Give Me Everything a MAHASZ Editors’ Choice rádiós Top 40-es listáját a 30. és 31. héten is vezette. Ne-Yo telitalálatos refrénje, Nayer vokálja és Afrojack hathatós közreműködése nem volt hiábavaló: a korong legjobb daláról van szó.

Pitbull azon kevesek közé tartozik, aki elmondhatja magáról, hogy Jennifer Lopezzel és annak harmadik férjével, Marc Anthonyval is együtt dolgozott. Utóbbi a Lady GaGával sikereket elért RedOne jegyezte Rain Over Me-ben szólaltatja meg kifejezetten kellemes, de viszonylag ritkán hallható hangját, s bár a refrén meglehetősen egyszerű, mégis működik, ahogy a kislemez mellé forgatott közös videó is.
A tempó a Hey Baby (Drop It To The Floor)-ral sem lassul – T-Pain vocoderrel helyrerakott hangja mellé Pitbull is részt vállal a refrénből, de a rappelésről sem mond le a Rihanna-féle Only Girl (In The World)-öt is komponáló Sandy Vee zenei dolgozatában.

A slágeresélyes dalok sorát a Pause töri meg, a tipikus tölteléknóta azt erősíti az emberben, hogy a kubai felmenőkkel bíró szövegláda vendégművész nélkül nem sokat ér… Mindezen szerencsére nincs sok idő elmélkedni, mert az Enrique Iglesias részvételével rögzített, némi női áriázással megbolondított Come N Go újfent táncra csábít – naná, hogy működik a P!nknek és Britney Spears-nek is sikert hozó Max Martin és Dr. Luke közös munkája –, ahogy a Shake Senorita is, melyben Pitbull konkurenciájának gondolt Sean Paul is készséggel asszisztál. Utóbbi tétel egyébként egy Harry Belafonte-klasszikusra, a Jump In The Line-ra épít, a remek dal leporolásáért és „újrahasznosításáért” jó pont jár.

Az International Love a Rihanna-verő Chris Brown hatásos közreműködésétől, a középtempóig visszafogott Castle Made of Sand pedig Kelly Rowland és Jamie Drastik énekétől figyelemre méltó. A Took My Love-on az LMFAO-s Red Foo ügyködött, aki dalszerzőként, közreműködőként és producerként is erősíti a Pitullt jelentősen nélkülöző felvételt.

A Where Do We Go című felvételben Oscar- és Grammy-díjas vendégművész teszi tiszteletét Jamie Fox személyében, s bár a szám David Guetta zenei világát idézi, a francia DJ/producer a lemezt záró, Ha jó a kedved… című tábortűznótát értelmezte újjá a korongot záró, és meglehetősen a levegőben lógó Something For The DJs-ben.

Hatásos felütés, két azonnal felejthető szólóprodukció (Pause, Something For The DJs), ugyanennyi jó (Took My Love, Where Do We Go) és hét (!), slágerlistára való felvétel tölti meg Pitbull hatodik sorlemezét. Természetesen az utóbbi dalok alapján megszavazott bizalomnak, és némi jóindulatnak köszönhető a végső, ötös alá osztályzat. Armando Christian Pérez, soha rosszabbat!

Tacklista:
1. Intro – Mr. Worldwide (közreműködik: Vein)
2. Give Me Everything (közreműködik: Ne-Yo, Afrojack & Nayer)
3. Rain Over Me (közreműködik: Marc Anthony)
4. Hey Baby (Drop It To The Floor) /közreműködik: T-Pain/
5. Pause
6. Come N Go (közreműködik: Enrique Iglesias)
7. Shake Senorita (közreműködik: T-Pain & Sean Paul)
8. International Love (közreműködik: Chris Brown)
9. Castle Made of Sand (közreműködik: Kelly Rowland & Jamie Drastik)
10. Took My Love (közreműködik: Red Foo, Vein & David Rush)
11. Where Do We Go (közreműködik: Jamie Foxx)
12. Something For The DJs

Balajti Péter

2011. 08. 13. 1:41

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 08. 13. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Pitbull: Planet Pit (Sony Music) cikk képei
Pitbull - Pitbull: Planet Pit (Sony Music)Pitbull - Pitbull: Planet Pit (Sony Music)