Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Nicki Minaj: Pink Friday (Universal)

Nicki Minaj - Nicki Minaj: Pink Friday (Universal)

A trinidadi hiphop-hölgy nem babonás: 13 dalban vendégeskedett olyan sztárok mellett, mint Mariah Carey, Christina Aguilera, Rihanna vagy Kanye West, mielőtt megjelentette debütlemezét – szintén 13 tétellel, melyen az utóbbi két mikrofonbálvány adja vissza a kölcsönt. A korong Rihanna-kedvelőknek erősen ajánlott.

Összesen 38 Grammy-díjjal büszkélkednek azok a vendégművészek, akik a hiphop-szcéna női vonalán támadt üresedést jó időben betöltő Nicki Minaj bemutatkozó nagylemeze mellé álltak. Az 1982-es születésű trinidadi leányzó ugyanazt a népszerűségnövelő utat választotta, amit Pitbull is: támogasd a legnagyobb sztárokat a lemezstúdióban és a videóklipekben, hadd szokjanak a népek! Miss Minaj tucatnyi vendégszereplés után elérkezettnek látta az időt, hogy saját albummal rukkoljon elő: Rihanna és Kanye West pedig – az egykori közös munkára való tekintettel – készséggel viszonozta a szívességet, de egy-egy dal erejéig Eminem, will.i.am, Drake és Natasha Bedingfield is csatlakoztak a stábhoz.

Nicki Minaj nem kért napjaink trenddiktáló stúdióguruiból (egyedül a Black Eyed Peas-ből ismert will.i.am vállalt produceri teendőket a részvételével rögzített Check It Outban), a hangzás mégis divatos, s ahhoz képest, hogy sokan bábáskodtak körülötte, meglepően hasonló hangulatú. Az viszont felfoghatatlan, hogy a saját rím-remekeit jegyző leányzó miért nem volt képes hatásos refréneket írni, helyettük a legtöbb esetben ugyanazok a sorok ismétlődnek…

A szerénynek nem nevezhető nyitódal, az I’m The Best (Én vagyok a legjobb) kellemes darab, rafinált dallammal, illetve hatásos dancepop zenei alappal, no meg életrajzi elemeket sem nélkülöző bemutatkozó szöveggel. Az öröm azonban nem tart soká: Miss Minaj-ból kiszabadul egyik gyerekkori fantázia-figurája, Roman Zolanski – többek közt e kitalált alak bőrébe olyankor menekült Nicki, amikor a valóság szülei veszekedésétől elviselhetetlenné vált. Futurista-videójátékos hangeffektek megspékelt, kellően őrült darabot kapunk, melyhez Eminem asszisztál. A folytatás szintén kiábrándító: a Did It On’em keménykedő, Missy Elliott-féle hiphop, idegesítő megoldásokkal.

E két tétel után kifejezett megkönnyebbülést jelent a Right Thru Me, ami Rihanna zenei világát idézi (később kiderül: a lemez jelentős részén érezni a befutott énekesnő hatását). Apropó Rihanna! A barbadosi énekesnővel felvett Fly emlékeztet ugyan a Love The Way You Lie (Part II) verzedallamára, de ettől még (vagy ’tán éppen ezért!) jó eséllyel hódíthatja majd meg a slágerlistákat a 2011. szeptemberi kislemez-megjelenés környékén. A dancepop-vonalat a Save Me folytatja, némi jungle-színesítéssel, viszont Minaj ezúttal egyáltalán nem rappel, helyette énekel.

A tempó és hangulat tekintetében egyaránt kissé egysíkúvá váló dalok sorát a kanadai Drake-kel rögzített Moment 4 Life próbálja a középtempónál egy kicsivel feljebb pörgetni – több-kevesebb sikerrel. Klubhangulatot varázsol viszont will.i.am, aki a Buggles 1979-es slágeréből, a sokak által feldolgozott Video Killed The Radio Starból készített hamisítatlan Black Eyed Peas-es anyagot, Auto-Tune-megoldásokkal – kár, hogy a vérszegény refrén, szöveg, no meg rímek gyengítik a Check It Out összhatását. Jó pont jár viszont Blazinért: Nicki Minaj dumája robban, a Simple Minds-tól kölcsönzött Don’t You (Forget About Me) hangmintája szintén a helyén van, s a második perctől szóhoz jutó Kanye West szövegelése is hozzájárul ahhoz, hogy e dal legyen a lemez egyik csúcspontja. A másik kulcsnóta a zseniális, stilizált japán filmes környezetet megelevenítő klippel megtámogatott Your Love, melyben Annie Lennox No More I Love You’s című gyöngyszeméből kapunk részletet.

A Here I Am könnyed szintifutama és Minaj éneke ismét Rihannát juttathatják a hallgató eszébe, ahogy a Dear Old Nicki és a Natasha Bedingfielddel közösen készített Last Chance is.

A korábban nagydumás csajszi kissé szirupos és trendtudatos, érezhetően csak divatból szókimondó bemutatkozó lemezén, melyen zene és énektémák tekintetében erős Rihanna-utánérzést kapunk – a slusszpoén, hogy a vendégeskedő sztárok között a Barbados-i előadó is szerepel. Nicki nem mert kocáztatni: trendi zenei alapokra egyaránt rappelt és dalolt, a két műfajt pedig annyira összemosta, ahogy azt korábban az őt vendégszerepelni hívó sztárok tették: csakhogy ők egy-egy dal erejéig éltek csak ezzel a megoldással. A 13 tétel közt hatásos, dallamos, de hasonló hangulatú darabok mellett két tuti befutóval (Blazin, Your Love) és ugyanennyi szörnyűséggel (Roman’s Revenge, Did It On’em) találkozunk. Kezdetnek nem rossz, innen kéne a megfelelő irányba továbblépnie Miss Minaj-nak, és kihasználni, hogy nem csak dumálni, de énekelni is tud! Négyes alá.

Tracklista:
1. I’m The Best
2. Roman’s Revenge (közreműködik: Eminem)
3. Did It On’em
4. Right Thru Me
5. Fly (közreműködik: Rihanna)
6. Save Me
7. Moment 4 Life (közreműködik: Drake)
8. Check It Out (közreműködik: will.i.am)
9. Blazin (közreműködik: Kanye West)
10. Here I Am
11. Dear Old Nicki
12. Your Love
13. Last Chance (Natasha Bedingfield)

Balajti Péter

2011. 08. 18. 21:52

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 08. 18. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Nicki Minaj: Pink Friday (Universal) cikk képei
Nicki Minaj - Nicki Minaj: Pink Friday (Universal)