Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Aerosmith: Tough Love – Best of The Ballads (Universal)

Aerosmith - Aerosmith: Tough Love – Best of The Ballads (Universal)

Semmilyen komolyabb apropója sincs a legújabb Aerosmith-válogatásnak, mégis, e szinte hibátlanul megszerkesztett, 16 tételes korong tökéletes magyarázat arra, miért rajonganak milliók a bő négy évtizede létező bandáért. Ja, és az európai változat négy dallal gazdagabb, mint a tengeren túli!

Újabb bőr lehúzása egy legendás rockbandáról – mondhatni, hiszen Steven Tylerék 2004 óta nem jelentettek meg sorlemezt, koncertanyaguk 2005-ben, legutóbbi válogatásuk fél évtizede látott napvilágot. S valóban nincs új nóta, ritka koncertcsemege, kiadatlan dal vagy demofelvétel a mostani összeállításon, ennek ellenére mégis megérdemli a figyelmet e gyűjtemény. Nemcsak 16 remek felvétel kapott helyet a korongon (néggyel több, mint az amerikai kiadáson!), de a dalok sorrendje is parádés – úgyhogy minden elismerés a szerkesztőknek.

A 78 perces játékidőt a borító szerint az 1970-ben alakult bostoni rockbanda balladái töltik ki, de ez az azért csak részben felel meg a valóságnak – a szerelem, illetve csajozás témakörében született dalokból is hallható néhány.

A sort az Armageddon című szuperprodukció Oscar-díjra jelölt slágere, a Diane Warren jegyezte I Don’t Want To Miss A Thing nyitja, mely olyan országok slágerlistáinak élére is felrepítette az Aerosmith-t, ahol korábban egyáltalán nem jegyezték a csapatot. A filmben egyébként a női főszerepet Steven Tyler lánya, Liv játszotta.
A ’98-as gyöngyszemet a tíz évvel korábban készült hamisítatlan rockballada, az Angel követi: e hazánkban kevéssé játszott felvétel első hallásra működik, nem csoda, hogy annak idején az amerikai rocklista csúcsán végzett.

A négy, gyakorlatilag egy tőről fakadó lírai sikerdalt (Amazing, Cryin’, Crazy, Blind Man – az első három klipjében Alicia Silverstone is látható!) sikerült megfelelő módon elválasztani egymástól – két-két dal került közéjük.
Az Amazing hangulata ellenére az igen kemény videójáték, a Dead Or Alive 3. és 4 részben is felcsendül, úgy tűnik, a dal számítógép-buherálós klipje befolyásolta a szám jövőjét.

A korábban kifogásolt balladás meghatározás a lemez 4. felvételénél dől meg: a Love In An Elevator, azaz Szerelem egy liftben sem szövegében, sem zenei világában nem felel meg a borítón olvasható kitételnek: dögös rockdalról van szó, amit annak idején a Music Television kiemelt gyakorisággal játszott. Szintén meglepő balladának aposztrofálni a Grammy-díjas Pink című blues-rockot, mely a Love In An Elevatorrel együtt listavezető volt az amerikai rocklistán, de lassúzni erre is reménytelen próbálkozás.

A Cryin’ viszont abszolút a helyén van, a klip annak idején három kategóriában is tarolt a Music Television díjkiosztóján, a benne domborító Alicia Silverstone karrierje pedig ezt követően indult be!
A What It Takes szintén egy idehaza kevéssé ismert darab, s bár egy fokkal tempósabb, mint amit egy lírai daltól elvárhat az ember, hangulatos, erőteljesen akusztikus gitár-alapú, némi harmonikajátékkal színesített dolgozat, mely a neves Billboard Hot 100-as listáján a Top 10-ben végzett, s annak idején kétféle klip is készült hozzá.
A ’88-as Ragg Dollal tovább gyorsul a tempó, a tüzes rock’n’roll szintén nem ballada, de dögös ismerkedő-tánchoz tökéletes, amit aztán a dalt követő Grammy-díjas, a hazai zenei rádiók által is meglepően sokat játszott nagyívű érzelmekkel teli Crazy követ.

Elérkeztünk ahhoz a dalhoz, melynél egy kicsit rezeg a léc: a tracklista 10. helyén található Deuces Are Wild ugyan listavezető volt az amerikai rocklistán és nincs is vele különösebb baj, de talán szerencsésebb lett volna a helyére az ugyancsak tempós Love Me Two Times vagy a ’97-es Hole In My Soul négy és félperces rövid változata…

Country-hangzással bír a lemez leghosszabb tétele, a Grammy-díjjal jutalmazott Livin’ On The Edge, melynek refrénje és betétje ugyan erősen eltér a lírai verzéktől, de a dal kétségtelenül újabb színfolt és zenei mérföldkő az Aerosmith diszkográfiájában.

A négyperces Blind Man a jóval hosszabb Amazing, Cryin’ és Crazy zenei vonalát viszi tovább, a Magic Touch pörgős rockremek a nyolcvanas évekből, a Janie’s Got A Gun Grammy- és Music Television-díjas klasszikus, a Sweet Emotion ősrock, a Dream On pedig egy olyan lírai, kissé Queen-beütésű kincs, mely az I Don’t Want To Miss A Thinggel méltón keretezi a banda balladáit, dögös dalait.

A Tough Love – Best of The Ballads tökéletes ívű, dallam-, tempó- és stílusvezetésű válogatás az Aerosmith legszebb dalaiból, melyhez a keménységet néhány blues-rock és rock’n’roll nóta biztosítja. 16 tétel a Walk This Way és a Dude (Looks Like A Lady) nélkül, de a banda összes Grammy-díjas és hazánkban is játszott rádiós slágerével, no meg az Oscar-jelölt I Don’t Want To Miss A Thinggel.

Tracklista:
1. I Don’t Want To Miss A Thing
2. Angel
3. Amazing
4. Love In An Elevator
5. Pink
6. Cryin’
7. What It Takes
8. Ragg Doll
9. Crazy
10. Deuces Are Wild
11. Livin’ On The Edge
12. Blind Man
13. Magic Touch
14. Janie’s Got A Gun
15. Sweet Emotion
16. Dream On

Balajti Péter

2011. 08. 22. 23:10

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 08. 22. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Aerosmith: Tough Love – Best of The Ballads (Universal) cikk képei
Aerosmith - Aerosmith: Tough Love – Best of The Ballads (Universal)