Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Oláh Ibolya: Egy sima, egy fordított/Édes méreg /2CD/ (Sony Music)

Oláh Ibolya - Oláh Ibolya: Egy sima, egy fordított/Édes méreg /2CD/ (Sony Music)

Egy album áráért két platinalemez: a mélyről jött, de magasra jutott művésznő ugyan nem nyerte meg az első Megasztárt, mégis a tehetségkutató-széria egyik legsikeresebb befutójává vált. A 25 dalos csomagban ott a Magyarország, illetve Novák Péterrel és Roy-jal énekelt duett is.

Magyarország

Oláh Ibolya az élő példa arra, hogy a tehetség igenis képes utat törni magának. Roma származás, csecsemőotthon és egy szabolcsi nagyközség nevelőintézete – sokaknak ennyi elég is, hogy legyintsenek. Ibolya azonban nem törődött az előítéletekkel: ám a kisebb-nagyobb énekes-tehetségkutatók sem hoztak eredményt. Sőt, az énekesnő az első Megasztárt sem nyerte meg – „csupán” a második helyig jutott. A hirtelen jött népszerűség, a reflektorfény és a rajongók kíváncsi szeretete azonban sok volt egyszerre a nyíregyházi lánynak, aki ahelyett, hogy meglovagolta volna a sikerhullámot, és addig ütötte volna a vasat, amíg meleg, visszavonulót fújt. Eltűnt, hogy békét, nyugalmat leljen, s kifejezhesse magát a zene nyelvén, amit folyékonyan beszél. Alkotásához igaz társra lelt Novák Péter személyében, aki hat dalt írt az énekesnőnek/énekesnőről, míg az album másik felét gondosan válogatott és direkt a megszokottól eltérő módon hangszerelt Presser-kompozíciók teszik ki (köztük egy kifejezetten Ibolyának komponált darab), míg ráadásként a Megasztárban elhangzó, vastapsot hozó Hazám kapott helyet a 13 tételes korongon.

Akár a szójátékokkal is operáló Novák-szövegeket, akár a sok év(tized)es Presser-szerzeményekhez született gondolatokat hallgatjuk, bizony a nyílt, nyers, őszinte vagy éppen intim üzenetekben tetőtől-talpig megtaláljuk Ibolyát, olyan tisztán és félreérthetetlenül, amennyire a legnagyobb rajongók (is) szeretnék megismerni!

A lemezt indító lendületes Nem kell, melyben a múlt, a jelen és a jövő kavarog az énekesnő szemszögéből, 12 hétig tanyázott a MAHASZ Top 40-es Rádiós listáján, míg az LGT-től ismert, ezúttal domináns gitár-akkordokkal kísért Mi lesz velem a kiszámíthatatlan, megjósolhatatlan eljövendőről elmélkedik. A Csak egy perc a korong egyik legintimebb, legemberibb tétele, amit egy „kifejezetten” Embertelen dal követ – a Locomotív GT klasszikusa feszes alappal és klezmer muzsikával megbolondítva több, mint izgalmas.

A blues-rockos Most inkább a mondanivalóról, mint a zenéről szól, a Zorántól ismert A szerelemnek múlnia kell esetében viszont a sok vonóssal megvalósított muzikális kíséret felnő Sztevanovity Dusán fájdalmasan szép és érzelem-gazdag szövegéhez. A kemény, ítélkező szövegű Papa, ha félsz dirty-rockjával homlokegyenes a cinikus-kritikus Oláh–Novák-duett, a Majd elfújja a szél reggae-megoldása.

A Találjmárrám a lemez legbensőségesebb dala, mintha Ibolya szíve-lelke mélyéről törne fel – ez az a tétel, amit Presser Gábor kifejezetten az énekesnőnek írt.

A játékos refrénű Ördögöd vanban ott bujkál az egész életet megkísértő patás, A lélek katonái ellenben egyfajta élet alkonyán elhangzó védőbeszéd – népzenei felhangokkal. A lemezt záró, sanzonra hangolt Jó estét, nyár, jó estét, szerelem ugyan cseppet sem áll jól Oláh Ibolyának, szerencsére a ráadásnak szánt, az országos ismertséget hozó műsorban nagy sikert aratott Máté Péter-sláger, a Hazám javít a befejezésen.

Míg a szó szerint bemutatkozó debütlemez a hazaszeretetről tett hitvallással ért véget, addig a személyes tanácsokkal teli Édes méreg címmel illetett második nagylemez ugyanezzel a témával indít. A Cirque du Soleil Alegría című előadásának címadó dalához Geszti Péter írt káprázatos magyar szöveget – a 2005. augusztus 20-i tűzijáték tévéközvetítését e zeneszám vezette fel. Az első album szerzői közül ezúttal is jelen van Novák Péter, s két dal erejéig Presser Pici bácsi is tiszteletét teszi, ám Oláh Ibolya neve is ott szerepel a csapatban.

A címadó Édes méreg tipikus slágerrock Szűcs Norbert kottájából, melyet napjaink egyik legfelkapottabb dalszövegírója, Orbán Tamás töltött meg gondolatokkal. A Még él Még ismét egy Oláh–Novák kettős, bár ezúttal nem a mikrofonnál, hanem a szerzőasztalnál adtak randevút egymásnak az alkotók. A szöveggel együtt az elektromos hangszerelés is mindent megtesz azért, hogy játékosnak tűnjön A hiba, mely görbe tükröt tart a tökéletesnek beállított világnak. A külvilágnak való megfelelés ellen lázad a Marionett, a Belső bolygó pedig az önmagunkra hangolódás, a befelé figyelés fontosságát hangsúlyozza. A Papírkutyám a határozott, öntudatos nőt mutatja be, míg a Nézz vissza a „ne feledd, honnan indultál”-bölcsességet önti dalba, megbolondítva némi romantikus nosztalgiával. Az Eddig baby arról oktat, milyen veszélyt jelent egy kapcsolatra, ha az egyik fél visszafogja, céljai elérésében korlátozza a másikat. A beszédes című Ibolyavirág egy zenés névjegy, az Öröm és könny pedig úgy hangzik, mintha egy Zorán-lemezről csúszott volna át.

Az egy-két kivételtől eltekintve kifejezetten rockos album ráadása, a Valamit valamiért egy stílusos és korrekt bulidal, melyben Ibolya duettpartnere a Roy és Ádám formáció énekese, s a nóta Novák Péter melletti társszerzője: Kohánszky Roy. Minden jó, ha a vége jó.

Nagyszerű párosítás Oláh Ibolya első két nagylemezének kedvező áron kínált összecsomagolása. Igaz, a papírtok egy-két aprósága zavaró. Nagyon hiányzik a belső fülről a dalszerzők és szövegírók, illetve a közreműködők felsorolása, a Magyarország dalcím mögött helyesen kellett volna feltüntetni az eredeti dalcímet (Alegría), valamint az Édes méreg dallistájáról lemaradt a +1 tétel: Valamit valamiért (duett Roy-jal). (Az pedig csak szőrszálhasogatásnak tűnhet, hogy az Egy sima, egy fordított tracklistáján is +1-gyel kellett volna jegyezni a Hazám című dalt, ahogy a 2004-es album borítóján szerepelt.)
Egy szó, mint száz: Oláh Ibolya 2004-es és 2005-ös nagylemezei nem ma készültek, mégsem mondható rájuk, hogy eljárt felettük az idő, lejárt lemezek.

Tracklista:
CD: Egy sima, egy fordított
1. Nem kell
2. Mi lesz velem
3. Csak egy perc
4. Embertelen dal
5. Most
6. A szerelemnek múlnia kell
7. Papa, ha félsz
8. Majd elfújja a szél (duett Novák Péterrel)
9. Találjmárrám
10. Ördögöd van
11. A lélek katonái
12. Jó estét, nyár, jó estét, szerelem
+
1. Hazám

CD: Édes méreg
1. Magyarország (Allegria)
2. Édes méreg
3. Még él még
4. A hiba
5. Marionett
6. Belső bolygó
7. Papírkutya
8. Nézz vissza
9. Eddig baby
10. Ibolyavirág
11. Öröm és könny
+
1. Valamit valamiért (duett Roy-jal)

Balajti Péter

2011. 08. 24. 21:53

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 08. 24. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Oláh Ibolya: Egy sima, egy fordított/Édes méreg /2CD/ (Sony Music) cikk képei
Oláh Ibolya - Oláh Ibolya: Egy sima, egy fordított/Édes méreg /2CD/ (Sony Music)