Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Deák Bill Gyula: 40 év blues /DVD/ (Sony Music)

Deák Bill Gyula - Deák Bill Gyula: 40 év blues /DVD/ (Sony Music)

Kár számolgatni, és a zenei műfajból messzemenő következtetéseket levonni: ez bizony nem nyugdíjas buli. Bill kapitány 62 évesen olyan műsort nyom, hogy az embernek csak úgy koppan az álla a földön. Dirty blues, blues rock, rhythm’n’blues – mindegy a fekete torkú kőbányai díszpolgárnak, másfél óra alatt megmutatja, miért tartják élő legendának.

Deák Bill Gyula a legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha is hallottam – mondta bármiféle kollegiális túlzás nélkül a Grammy Életműdíjas Chuck Berry. Bill kapitány pedig, akár egy nemes bor: az évek múlásával egyre jobb és jobb.
Jól bizonyítja ezt legújabb koncert-DVD-je, a 40 év blues, melyet 2010. november 19-én, komoly tömeg előtt rögzítettek a SYMA csarnokban.

Annak ellenére ugyanis, hogy Bill 2001 után hosszú évekig nem készített új nagylemezt, a 2008-as Hatvan csapás című „visszatérő” albuma platina-, a 2009-es A király meséi pedig aranylemez lett. Nem meglepő módon ezekről is bőven válogatott a másfél órás koncertre, ahol a Rossz vér, a Bill kapitány blues cirkusza, a Bort, bluest, békességet című szólólemezeiről, egy sokáig betiltott Deák Blues Band albumról, illetve az első magyar rockoperából került ki a koncertrepertoárt alkotó 18 szerzemény.

A király meséivel kísért, 4:3-as képarányú, állóképes menüben a koncertfilm elindítása mellett dalválasztás, illetve extrák – interjú, fotógaléria, aranylemez-átadás – közül lehet választani. Sajnos hangbeállítás opció nincs, mivel csak sztereóban szól a cucc, pedig egy 5.1-es térhatású keverést elbírt volna az anyag, ahogy a dalszöveg-feliratozási lehetőség is nagyon hiányzik. A borító 16:9-es képet említ, ám ez nem anamorf, hanem letterbox szélesvásznú kép (ez a koncertfilmre, az interjúra és az aranylemez-átadásra is érvényes), vagyis szélesképernyős tévéknél csak zoomolással, tehát a felbontás romlása árán lehet kitölteni a képet. Az így kapott látvány hagyományos tévéknél megfelelő távolságból nézve elfogadható, de Full HD-s képmegjelenítőknél pixelesedő képet eredményezhet.

A technikai kitérő után essék szó a koncertanyagról! Kifejezetten feszesre vágott, üresjáratoktól alaposan megtisztított anyagot kapunk. Míg a SYMA csarnok a közönségre négy LED sávból álló látványelemmel feldobott színpadkép várt, addig az operatőrök és a vágó kellően mozgalmassá, dinamikussá varázsolták a koncertfilmet.

Kőbánya díszpolgára 62 évesen, fél lábbal, néhány vendégművésszel és egy sor fiatal zenésszel – köztük a 23 éves Fejér Simon gitárossal – másfél órán keresztül ontja a friss, illetve örökbecsű dalokat, s teszi ezt olyan energiával és természetességgel, amivel könnyedén meghazudtolja a korát. A műsor elsősorban azoknak okoz kellemes meglepetést, akik a blues-t a legbánatosabb zenei műfajnak gondolják. Bill kapitány ugyanis előszeretettel nyom dirty blues-t, rhythm’n’blues-t és blues-rockot, s alig egy-két lassabb darab kap csak helyet a műsorban.

A piszkosul jól válogatott nóták sorát a Hatvan csapás című platinalemezen megtalálható, dögös Országút előttem nyitja meg, majd a legutóbbi sorlemez címadója, a DVD-menü alatt is hallható A király meséi diktálja a tempót, s fokozza a hangulatot. Majd a titkos lány, egy friss és fájdalmasan szép blues-sláger következik. A vastapssal jutalmazott remeket a telitalálatos refrénű Hol az ég? váltja.
A ’84-ben megjelent első Bill-szólólemezről az örökbecsű Felszarvazottak balladája mellett a címadó Rossz vér is gazdagítja a műsort, a két dal között pedig a 12 éven át betiltott Kopaszkutya című Hobo Blues Band lemezről ismert Hosszúlábú asszony terpeszkedik – az eredetileg alig háromperces mű kilencpercessé bővített változatban csendül fel.

A 18 szerzeményt felvonultató est gerincét a platinalemezzé vált Hatvan csapás című album adja, nem kevesebb, mint hét szerzemény csendül fel róla, többek közt a nyitó- és az egyik ráadásdal is, míg a koncert közepén a Bill életét összegző Hatvan csapás, jelenlegi vágyait szavakba öntő Kéne egy üveg bor, és a múltról a jelen tükrében elmélkedő A nagy generáció temetésére című dolgozatok alkotnak egyfajta blokkot.

A múlt, az elhunyt példaképek és barátok többször megjelennek a dalokban, dalszövegekben. A Zöld csillaggal annak szerzője, Radics Béla előtt tiszteleg Bill kapitány, illetve az est első vendége, Balázs Fecó. A Bill kapitány imájában egyenesen sorjáznak a nevek Orszáczky Jackie-től Bencsik Samun át Puskás Öcsiig, Latabár Kálmánig és Alfonzóig, míg a ráadásban hallható A zöld, a bíbor és a fekete eredetileg Radics Béla emlékére született, de azóta a P. Mobil-os és P. Box-os Cserháti Istvánnak és Tunyogi Péternek (P. Mobil, Tunyogi Rock Band) is emléket állít.

A Bill kapitány blues cirkuszát a melankolikus Üvöltsön a szél és az energikus Bill kapitány blues képviseli. A színpadon három tétel erejéig fuvolájával vendégeskedő dalszövegíró-producer, Koltay Gergelyt egy egész csapat váltja: Hobo és Póka Egon a Hobo Blues Bandből, a Beatricéből és a Bikiniből ismert Hirtleman Bertalan, valamint a Póka Egon Experience-ben is játszó Tornóczky Ferenc. A nagy váltás nagy opust hoz: a Kopaszkutya című Szomjas György-mozi címadóját. (Egyedül e dal előtt érződik némi üresjárat a koncertfilmben, s itt kissé suta a vágás is, hiszen Hobo felkonferálása és színpadra lépése után a többiek bevonulása/bemutatása nem látható/hallható.)
Apropó mozi: az első magyar rockopera, az István, a király a filmvásznon is tarolt, melyben Tordát, a Sámánt Bill formálta meg, s Áldozatunk fogadjátok című dalát a mostani koncertműsorába is sikerrel átmentette az élő legenda, igaz, itt már érződik kissé a 62 esztendős művész kora, aki a szűkebb szülőhazája ihlette nótával, a Kőbánya blues-zal búcsúzik a nagyérdeműtől.

A 88 perces koncertfilm mellé extrákat is kapunk. A feszes anyagból kimaradt, de a ráadások között megtalálható az est során megejtett aranylemez-átadás, ahol a lemezkiadó képviselője, Földes Zoltán gratulál Bill kapitánynak és Koltay Gergely szövegíró-producernek A király meséi című album sikerhez. A kétperces közjátéknál 26 másodperccel hosszabb az a zenés fotógaléria, melyben Deák Bill Gyula archívumából előkerült 33 fénykép látható.
Az extrák csúcsa azonban a 18 perces, képekkel, koncertfilm-részletekkel megspékelt interjú, melyben őszintén mesél az énekes pályafutása kezdetéről, az őskorról, a siker felé vezető rögös útról és egy kicsit a jövőről is. Nem titkolja lába elvesztésének történetét, amivel gyerekkori álma foszlott szét, Bill mesél az énekléshez vezető út megtalálásáról, a titkon befogott rádiókon hallgatott kinti előadók hatásáról. Nem tagadja, a jól előadott blues-hoz elengedhetetlen a nélkülözés, az, hogy az embert megpróbálja az élet. Mesél a Hobo Blues Bandbe való bekerüléséről, és finoman érinti az onnan történt kikerülését is. Szóba kerül a hazai és nemzetközi nagyokkal tarkított pálya, Chuck Berry vallomása, a szólókarrier és a jövőbeli tervek is.

Deák Bill Gyula: 40 év blues című DVD-je veszélyes anyag: intenzív, magával ragadó, őszinte, zseniális és sokkal pörgőbb, mint amit az emberek többsége a blues szó hallatán várna. A régi rajongók joggal örülhetnek, a kiadványnak esélyt adók pedig nagy valószínűséggel rövid időn belül személyesen is ott ugrálnak majd egy Bill-bulin. Jó szelet, jó egészséget kapitány! És köszönet!

Tracklista:
1. Országút előttem – Hatvan csapás
2. A király meséi – A király meséi
3. A titkos lány
4. Hol az ég?
5. Felszarvazottak balladája
6. Hosszúlábú asszony
7. Rossz vér
8. Hatvan csapás
9. Kéne egy üveg bor
10. A nagy generáció temetésére
11. Zöld csillag (Közreműködik: Balázs Fecó)
12. Bill kapitány imája (Közreműködik: Koltay Gergely)
13. Üvöltsön a szél (Közreműködik: Koltay Gergely)
14. Bill kapitány blues (Közreműködik: Koltay Gergely)
15. Kopaszkutya (Közreműködik: Hobo, Póka Egon, Hirleman Bertalan, Tornóczky Ferenc)
16. Áldozatunk fogadjátok
17. A zöld, a bíbor és a fekete
18. Kőbánya blues
+
Extrák:
40 év blues – interjú
33 archív képből álló fotógaléria
A király meséi – aranylemez-átadás

Balajti Péter

2011. 09. 06. 22:35

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 09. 06. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Deák Bill Gyula: 40 év blues /DVD/ (Sony Music) cikk képei
Deák Bill Gyula - Deák Bill Gyula: 40 év blues /DVD/ (Sony Music)