Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

100 Folk Celsius: 35 év – 35 dal /2CD/ (Magneoton)

100 Folk Celsius - 100 Folk Celsius: 35 év – 35 dal /2CD/ (Magneoton)

A számos tagcserén átesett, három és fél évtizede alakult country együttest sokan csak gyerekdalaik kapcsán ismerik, holott számos, „nagyoknak” szánt remek feldolgozás és saját szerzemény köthető a nevükhöz, melyeket a műfaj szülőhazájában, az Egyesült Államokban is előadhattak. Ezúttal Paff és a Vidéki kislány, Miki Manó meg Filo Zsófia adnak egymásnak randevút.

Tíz évvel a 25 év – 25 dal gyerekeknek című válogatás és a … a dalok megmaradtak című gyűjtemény után a 100 Folk Celsius úgy döntött, a 35. jubileumra 35 felvételt gyűjtenek össze egy duplalemezre, melyek egyike az ifjabb, a másik pedig az idősebb közönséget célozza meg. Üröm az örömben, hogy a koncepció miatt jó néhány meghatározó felvétel nem került a korongokra.

A kétlemezes pakk „Szülőknek” alcímű korongjának 17 szerzeménye között ott a John Denver-féle Take Me Home, Country Roads, melyből a Hermes House Band készített bulislágert, s melyhez a banda oszlopos tagja, Littvay Imre írt magyar szöveget. A feldolgozások sorát erősíti a Szörényi–Bródy szerzőpáros tollából való Ne vágj ki minden fát, a Kéglidal, no meg a Vidéki kislány – utóbbit Rednex-stílusban nyomják Orbán Józsiék! Az LGT-től ismert Gyere, gyere ki a hegyoldalba szintén izgalmas, ebben értelemszerűen a rock’n’roll-banda kifejezést country-bandára cserélték a fiúk. A tradicionális tételek közül az Ohio mellett felcsendül – ráadásdalként – az instrumentális Orange Blossom Special is, utóbbiban számtalan ismert melódia köszön vissza.

A saját büszkeségek közül nem hiányzik a sajátos humorú Hé fiú, adj neki bátran és a Mikor Szekszárdra készültem, de szerepel a korongon a kiváló dalszövegíróval, Horváth Attilával készített Filo Zsófia, a Zörög a lánc, illetve A függöny mögött is. Az emelkedett hangvételű dolgozatokat az Elmúlt egy nyár és a Drága otthon képviselik, de a 100 Folk Celsius repertoárt erősítő A jó öreg gépem és az Anyám, ha szeretsz szintén felkerültek a hanghordozóra.

A „Gyerekeknek” címzett korongon is van miből csemegézni: rajzfilm- (A nagy ho-ho-ho horgász) és reklámzene (Túró Rudi), lemezcímadók (Nyunyó, a hunyó, Mikó Manó meséi, Boldog születésnapot), no meg a banda legismertebb gyerekdal-feldolgozása, a Paff, a bűvös sárkány jól megférnek egymás mellett. Jó pont jár a Kutyám meg én és a Hány lába van? című slágerekért, s azért, hogy a garfieldes dalokat mellőzték. Igaz, a Ciki című dal nagyon ciki…

Érthetetlen viszont, hogy a „Gyereklemezről” miért maradt le a Zebrabál, a Balra nézek, jobbra nézek és a Ha valakinek az járna a fejében, míg a „Felnőttlemezről” a Lányok szívében élek és a Nincs jobb lány, mint a Jo-Jo, miért nem kerültek fel e gyűjteményre. Vagy ezek majd a 40 év – 40 dal című gyűjteményt erősítik majd? Mert akkor az jó eséllyel megkapja az ötöst, a mostani gyűjtemény viszont csak jó osztályzatot érdemel.

Tracklista:
1. CD
1. Indulhat a buli
2. Paff, a bűvös sárkány
3. Boldog születésnapot!
4. Túró Rudi
5. Tréfa-répa
6. Nyelvtörő
7. Nyunyó a hunyó
8. Róka Roland
9. A nagy ho-ho-ho horgász
10. A kutyám meg én
11. Hány gyertya ég?
12. Hangya a városban
13. Ciki
14. Szülinapi tánc
15. Sok dolga van a gólyának
16. Hány lába van?
17. Minden évben egyszer
18. Miki Manó meséi

2. CD
1. Országút
2. Hé fiú, adj neki bátran
3. Filo Zsófia
4. Ne vágj ki minden fát
5. Zörög a lánc
6. Minden jót kedvesem
7. A függöny mögött
8. Vidéki kislány
9. Megint elmúlt egy nyár
10. Anyám, ha szeretsz
11. Ohio
12. Mikor Szekszárdra készültem
13. A jó öreg gépem
14. Gyere, gyere ki a hegyoldalba
15. Kéglidal
16. Drága otthon
17. Orange Blossom Special

Balajti Péter

2011. 09. 19. 22:17

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 09. 19. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
VENDÉG 2015. 01. 29. 10:43
Szeretem!!))

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

100 Folk Celsius: 35 év – 35 dal /2CD/ (Magneoton) cikk képei
100 Folk Celsius - 100 Folk Celsius: 35 év – 35 dal /2CD/ (Magneoton)