Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Halász Judit: Apa figyelj rám (Universal)

Halász Judit - Halász Judit: Apa figyelj rám (Universal)

Kár volna gyereklemezként aposztrofálni Halász Judit legújabb albumát, hiszen családi hallgatnivalót kapunk, melynek jó néhány tétele ezúttal kifejezetten az édesapák szívét dobogtatja, fejét kopogtatja meg. Miközben olyan vidám témák váltják egymást, mint a tisztálkodás vagy a lustálkodás, óvó szeretettel szó esik családi veszekedésről, válásról is…

Zenével mindent el lehet adni – mondják a marketingesek, Halász Judit pedig dalai által közvetít fontos értékeket az emberi kapcsolatok szépségéről, a család összetartó erejéről, a közös pillanatokban való feloldódás csodájáról.
A művésznő 23 lemeze között akadt, ami a rossz gyerekekről szólt, más a testvérszeretetről, a nagymamák fontosságáról, a szülők gyerekkoráról mesélt. Ezúttal az édesapákat élteti a dalok egy része: kiválóan rávilágítva az édes felelősségre.

A dalszerzők között Bródy János, Bódi László Cipő és Tolcsvay László mellett az előadó koncertzenekarának több tagját, így Móricz Mihályt, Anti Tamást és Fodót is megtaláljuk.

A nyitódalnak szánt Az én apukám – hangulatában olyan Halász Judit-klasszikusokat idéz, mint a Micimackó – a gyerekkori dicsekvések tárgyáról, a nagy, erős és okos emberről regél, akinek idejéből bizony csak kevés jut a csemetének. A Bródy szerzeményre Bódi László Cipő és Szabó T. Anna munkája, a Jó reggelt! reflektál, melyben vasárnap hajnaltól próbálja meg behozni a hétköznapok során kiesett közös időtöltést a csemete. A Származás című dal a családfa apai ágán ugrándozik, s a lurkók számára nem feltétlenül egyszerű témát játszi könnyedséggel tálalja. A korong egyik legszebb, s legszívszaggatóbb szerzemény az Apa ne menj el, melyben a családi veszekedés, a családon belüli erőszak és a válás, valamint mindezek gyermeki szívet-lelket meggyötrő fájdalma, de a sokat hangoztatott anyai szeretet mellett az atyai gondoskodás lételeme is előkerül.
Érdekes módon a korong másik csúcspontja az egzotikus zenei világból és hangszerek alkalmazásával rögzített, hihetetlenül vidám Tatoktatok, mely garantált koncert-kedvenc lesz, ha bekerül a fellépések repertoárjába!

Kifejezetten a kislányoknak készült a Boszorkánydal, míg a kisfiúk a Dúdolóval azonosulhatnak. A családi idillről és szeretni való tennivalókról a Lusták dala, a Koszos vers és a Kézmosó-vers gondoskodnak, de ide sorolható A nagy szaladás is, melynek kergetőzős témájával nincs gond, rap-szerű verzéivel, lalázott részeivel és hangszerelésével viszont annál inkább!

Apropó Koszos vers és Lusták dala! A lemezen szereplő 21 tétel között négy versrészletet találunk, melyek mind felvezetései vagy lezárásai egy-egy témának – az előbbi példához a Jó leszek, utóbbihoz a Ha a liba futballista című szavalnivalót választották a lemez készítői, de a közelgő hideg évszak kapcsán is született egy külön blokk – versikével. A téli dalcsokor egyébként tökéletes befejezés lehetett volna, ám az Az égi pék szitálni kezd, a Dől a dér versrészlet, Ady Kis, karácsonyi énekének megzenésített változata és az újjászületés reményével kecsegtető Február alkotta egységbe – érthetetlen módon – beékelték két tételt is. Az ethnós, hangulatában az Alma együttes zenei világát idéző Kiszehajtásnak és a már említett Apa ne menj elnek egyaránt helye van a lemezen, de mindkettőt a fagyos évszakot megidéző felvételek elé kellett volna sorolni.

Halász Judit új lemezét klasszikus stílusú Bródy-szerzemények, ethnós remekek és jól megválasztott témák gazdagítják, igaz, középszerű zenei felvételekből is jutott (Hóc, hóc, katona…, Boszorkánydal, Koszos vers), nem beszélve az egyenesen ciki A nagy szaladásról. Utóbbi kifejezetten ront az album összképén, mely rendhagyó módon nem egy dal után kapta a címét.

Tracklista:
1. Az én apukám
2. Tatoktatok
3. Hóc, hóc, katona…
4. Boszorkánydal
5. Apám (részlet)
6. Származás
7. Lusták dala
8. Ha a liba futballista (részlet)
9. Dúdoló
10. Így sétálnak a varjak
11. Jó reggelt!
12. A nagy szaladás
13. Jó leszek (részlet)
14. Koszos vers
15. Kézmosó-vers
16. Az égi pék szitálni kezd
17. Dől a dér (részlet)
18. Kis, karácsonyi ének
19. Kiszehajtás
20. Apa ne menj el
21. Február

Balajti Péter

2011. 09. 24. 20:03

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 09. 24. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2011. 10. 10. 20:13
Szép hangja van még mindig, de mért énekel mindig ugyanazon a hangszínen? Erre sosem sikerült rájönnöm.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Halász Judit: Apa figyelj rám (Universal) cikk képei
Halász Judit - Halász Judit: Apa figyelj rám (Universal)