Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Compact Disco: // (CLS Music)

Compact Disco - Compact Disco: // (CLS Music)

Mivel három a magyar igazság, harmadszor rovom fel Walkó Csabának a megasztáros kiruccanását. A Compact Disco esetében amúgy is ki kell hangsúlyozni a magyar eredetet, az a hallgató, aki először találkozik az együttessel, a zenéről nem tudja beazonosítani. Az énekest a ballépésével szembesítettem korábbi zenekara, a Brownfield egyetlen nagylemeze és a Compact Disco első albuma kapcsán, s most újra megteszem, de ígérem, utoljára. Muszáj kitérnem rá, érzékeltetni akarom az ellentétet.

A laikusoknak úgy tűnhet, hogy manapság, amikor bárkinek lehet nagylemeze, a magyar zenei élet élmezőnyébe is könnyebb bejutni, de ez nincs így. Csaba is arra kényszerült, hogy a tehetségkutató tévéműsorban mutassa meg magát. A Megasztár pozitívumai és negatívumai nálam nagyjából egálban vannak (a gyakoriságával van a legnagyobb bajom, így örültem, hogy idén elmarad), de Csabánál a negatívumok kerekedtek volna felül, ő nem univerzális előadó, akinek a rock ugyanolyan jól állna, mint a fő stílusai, a funk és a diszkó. Habár ezt nem jelenthetem ki százszázalékos bizonyossággal, erről nem adott tanúbizonyságot, a döntő kapujában ugyanis elvérzett. Az ítészek vigaszágra küldték, azt hitték, látva a tehetségét, kisugárzását, hogy a közönségtől bizalmat kap, a buzgó tinilányok szavazataira is számíthat a sármos fiatalember. De nem jött össze. Már akkor – ismerve a Brownfield albumát – kijelentettem, hogy ez nem baj, s azóta erősödött a véleményem. Csaba csak látszólag vesztese a Megasztárnak.

Azt ugyan nem tudtuk meg, hogy milyen volna a szólólemeze – ha bejut a döntőbe, legalább egy lenne neki. A műsorból fakadó kötöttségek miatt olyan izgalmas, jól felépített, ám rétegzenei albumot bizonyára nem készíthetett volna, mint amilyet a Brownfield együttesével adott ki még a megasztáros szereplés előtt, 2004-ben. Az Éljen a szex! című CD különböző stíluselemekkel megtűzdelt funkos dalokat vonultat fel. Ha bekerült volna a döntőbe, egy más pályát fut be – ideig-óráig biztos sikeresebbet –, s akkor talán Compact Disco sem volna.

A történet még 2005-ben indult: Lotfi Behnam megkérte Csabát, hogy énekelje fel elektrozenei duója, a Collins & Behnam részére Adamski 1990-es Killer című slágerét. (Adamskinek, mint tudjuk, az akkor még ismeretlen Seal énekelte fel a dalt.) Aztán folytatás lett belőle. A Compact Discót Behnam és Csaba mellett a Toy Divisionből és a Brownfieldből ismert, billentyűs hangszereken játszó Pál Gábor alapította 2008-ban. A trióhoz tavaly ősszel csatlakozott a koncerteken már korábban is zenélő, szintén brownfieldes Sándor Attila basszusgitáros.

A zenekar első, 2009 decemberében megjelent Stereoid című nagylemeze tíz angol nyelvű szerzeményt vonultat fel, valamint a slágerré vált I’m in Love Tits & Clits remixét. A retrós, elektronikus tánczene az undergroundból és a mainstreamből is merít inspirációt. A fülbemászó, populáris zeneszámokat kellemes szintidallamok, remek groove-ok és slágeres vokálok jellemzik. Az album hallgatása során tucatnyi együttes és előadó is eszünkbe juthat: a Without You a Depeche Mode repertoárjában is vezető helyen szerepelne, de George Michaeltől a Frankie Goes to Hollywoodon át az Everything but the Girlig többen bevillanhatnak.

A kvartett szerint a második nagylemez érettebb, a hangzás letisztultabb, kifinomultabb, egységesebb. Valóban. A tízdalos CD – akárcsak az első – javarészt a múltból táplálkozik, a zenei élet máig meghatározó szereplőitől merít inspirációt, többek közt a Depeche Mode-tól, a New Ordertől, a Daft Punktól, a Kraftwerktől, még a giccsbe csúszó romantika is jelen van, ami leginkább az első két zenekarra jellemző. A slágeres dallamok friss, előremutató hangszerelésben csendülnek fel. Az összes zeneszámot Behnam, Gábor és Csaba komponálta, az elsőként slágerré vált Feel the Rain szövegének megírásában Győrik Georgina volt a segítségükre. Csaba éneke is fejlődött, bátrabban, jobban kiengedi a finom hangját. Az album negatívuma az egysíkúsága, túlságosan tiszta, mentes a valódi érzelmektől. Ennek tudható be, hogy első meghallgatásra nem tartalmaz kimagasló szerzeményeket, bár mélypontokat sem. A CD önmagában egyébként nem sikerorientált, otthoni hallgatásra kevésbé alkalmas, a dalok elsősorban klubkörnyezetben érvényesülnek, és külön-külön, nem pedig együtt.

A stílus kedvelői persze tökéletesen elégedettek lehetnek a végeredménnyel. De nem csak a magyar zenekedvelők lehetnek elégedettek, a Compact Disco a két nagylemezével az egész világot megcélozhatja, sőt már meg is tette, a nemzetközi vizeken is egyre ismertebb. Csaba angol kiejtése is rendben van. Ráadásul a szövegek angolosak, még a közhelyekben is, nem találhatók bennük magyar utalások.

A Compact Disco felrúgott egy korábbi szabályt, ami örömteli dolog, a magyar rádiózás fejlődését mutatja. Ehhez persze nagyban hozzájárult az idő, a szabályt ugyanis első menetben az idő írta át. Az MR2-Petőfi Rádió zenei állomás megjelenése előtt lehetetlenség volt a magyar rádiókba magyar zenészként angol nyelvű dalokkal bekerülni. A kvartett Feel the Rain című szerzeménye befért szinte az összes rádió kínálatába. Nincs még egy ilyen formáció.

Minden esély adott arra, hogy a jövő még csodásabb legyen, s akkor nyilvánvalóvá válik, Csaba megasztáros „kudarca” azért volt megírva, hogy a Compact Discóval kiteljesedhessen a pályafutása. Ez az út már most jóval izgalmasabb, mint egy tiszavirág-életű szólókarrier. (Új Szó – Szalon)

Puha József

2011. 09. 27. 21:11

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2011. 09. 27. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Compact Disco: // (CLS Music) cikk képei
Compact Disco - Compact Disco: // (CLS Music)