Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Sugarloaf: Instant Karma (Magneoton / Warner Music)

Sugarloaf - Sugarloaf: Instant Karma (Magneoton / Warner Music)

A nagylemez kezdő- és záródala a magyar sztárvilágot helyezi nagyító alá eltérő megvilágításban – a kettő együtt a kontrasztra mutat rá. Ha fényezni akarnám a helyzetet, azt írnám, hogy a szerkesztés bizonyára tudatos. De még ha az is, a valóságban sajnos óriási öngól.

A kis országokban kevés az olyan sztár, akire maradéktalanul felnézhetünk, és örülhetünk, ha gyermekünk a kedvencévé, példaképévé választja. A legtöbben ugyanis a megélhetés miatt kénytelenek olyan munkát is elvállalni, ami kapcsán celebbé válnak. A sztár és a médiabohócok közti átmenet elmosódott. Ha a zenész azt akarja, hogy repertoárja könnyebben eljusson a közönséghez, el kell mennie a főzőműsorba, ami nem volna baj, de abban mindig szerepel legalább egy botrányhős is, aki annak rendje-módja szerint leviszi a színvonalat. Ha a zenész a zenéből akar megélni, nem mondhat nemet egy valóságshow jól jövedelmező főcímzenéjének a megírására.

A Sugarloaf előszeretettel állít görbe tükröt társadalmi csoportok elé, és ezt hibátlanul teszi sajátos, provokatív, ironikus, humoros formában, könnyed megfogalmazásban. Az előző stúdióalbumán a plasztik- és plázacicák, valamint a szingli csajok kapták meg a nekik járót, most az üresfejű médiamajmok a fő kiválasztottak a Szervusztok celebek című szerzeményben, amelyhez videoklip is készült. „A lemezemet bár rám írták, és helyrehúzták hangomat a gépek, és született könyv a lelkemről, de egyikért sem adnak pénzt a népek. A napom rég csak arról szól, hogy átmegyek a bérelt garzonból vagy anyámhoz, vagy értem jön az aktuális megmentőm. Úgy vagyok sztár, hogy nincs kocsim, kár, viszont viszek pár viszonyt. S ha van buli, engem hívnak, kölcsöncuccban, és írnak rólam egy sort.” Telitalálat! A magyar celebvilág sava-borsát fogalmazza meg. Csakhogy az üzenetet elrontja a záródal, a Hotel Éden. Jobb lett volna elhallgatni, hogy az együttes készítette az azonos című valóságshow főcímzenéjét. Ha nem szerepelne a CD-n, jobb lenne az összkép és az összhatás.

Az 1995-ben alakult zenekar a 2000-ben megjelent Manga! című első albumát a cannes-i MIDEM-en is bemutatta. Magyarországi karrierje azután indult be, miután elkészült a Ragga II. (Vizihulla) című zeneszám második videoklipje, amelyben a zenészek ádámkosztümben láthatók. 2002 őszén az énekes, Somlyai Péter, Pepe kivált a formációból. Megüresedett helyét meglepetésre egy lány, a feminizmus zászlóvivőjeként tündöklő Kövér Era töltötte be – a feminizmusa valószínűleg nem volt tudatos, ezt a szerepet találták ki neki, amelyre lehetett építeni, és jól is állt a csajnak. A Sugarloaf 2003 őszén jelentette meg a Nő a baj! című nagylemezét. Az együttes zenéje radikális változáson ment át: a pörgős skás és reggae-s stílusból szarkasztikus szövegvilágú, girlpowert hirdető popzenére váltott, amelyben leginkább a No Doubt hatása volt érezhető. (A formációt egy időben a szegény ember No Doubtjaként is emlegették…) Era sem maradt sokáig, a Megasztár első sorozatában megismert szerbiai, csantavéri születésű Dér Heni váltotta, aki csak látszólag más karakterű énekesnő, a valóságban hasonlít az elődjére (vagy átvette a szerepét), így a stílusban nagy változások nem következtek be. A zenekar 2006-os, kereskedelmileg legsikeresebb Neon című CD-jén elektronikával, diszkóritmusokkal, rockkal megtűzdelt popzene hallható – a korábbi No Doubt-jegyek a háttérbe szorultak, a zene leginkább az akkortájt népszerű Evanescence stílusára emlékeztet. A nőies témájú dalokat, mint a Barbie vagy a Szingli lány Era is elénekelhette volna, és Henitől is hitelesek. Az album sikerének titka abban rejlik, hogy a szerzemények szélesebb közönségréteget céloznak meg, slágeresebbek, és Heni is hozott néhány rajongót, ráadásul jobb énekesnő, mint elődje.

A Heni mellett jelenleg Tóth Szabolcs gitáros, Győri Balázs basszusgitáros és Földesi Attila dobos alkotta kvartett új stúdiólemezére közel öt évet kellett várni. Az Instant Karma című hanghordozót a klipesített Dolce Vita című dal harangozta be. Az együttes ezúttal gitárorientáltabb popzenét játszik, ezt vegyíti napjaink menő stílusainak elemeivel. Nem csak a Szervusztok celebek című zeneszám közvetít társadalomkritikát. A címadó dal a sekélyes élvezeteket nyújtó dolgokat, hamis eszméket helyezi kirakatba. Az Én vagyok a lány című részben a plázacicák elé tart görbe tükröt. „Ha neked az kell, ami light, lájkolj másik lányt! Én tagadom azt, ami trend, mert több vagyok idebent. Sose lennék link, sose vennék pink (oh-oh) üvegsarkú cipőt. Nekem stílus kell, nem a sok közhely (oh-oh), nem leszek a műnőd!” – énekli Heni. Az album két véglete az érzelmes Neked! és a rockos Szabadság-álarc. A Neoton Família Nyár van című slágerének átdolgozása sem lóg ki a sorból – állítólag Csepregi Éva kérésére került fel a CD-re, én azonban lehagytam volna, mivel annyian átdolgozták már.

Az Instant Karma összességében legalább olyan jó dalokat vonultat fel, mint a Neon, de a hitelesség eljátszása, a Szervusztok celebek és a Hotel Éden egy hanghordozón való szereplése miatt egy ponttal kevesebbet érdemel. (Új Szó – Szalon)

Puha József

2011. 10. 20. 3:32

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2011. 10. 20. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Sugarloaf: Instant Karma (Magneoton / Warner Music) cikk képei
Sugarloaf - Sugarloaf: Instant Karma (Magneoton / Warner Music)