Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ákos: Arénakoncert 2011 /2DVD/ (FalconMedia)

Ákos - Ákos: Arénakoncert 2011 /2DVD/ (FalconMedia)

Május 14-én ismét megtöltötte a Papp László Sportarénát Ákos rajongótábora – a teljes est kép- és hanganyagát tartalmazó, extrákkal megfejelt koncertkiadvány nem csak azoknak szerezhet örömet, akik nem jutottak be, de a nézőtéren tombolók számára is megismételheti az ünnepet.

Ákos és Janicsák Veca: Érintő

A teljes koncertet szeretnéd viszontlátni? Rendben. Tűéles, valós szélesvásznú képre vágysz? Oké. Nem elég a sztereó hang, Dolby Digital 5.1-es és DTS 5.1-es térhatást is akarsz? Legyen! Együtt énekelnél Ákossal, amihez jól jönnének a feliratozható dalszövegek? Megbeszéltük. A videóklipekről és az idei videónapló-felvételekről sem szívesen mondanál le? Nem is kell! Ákos 10. DVD-je, az Arénakoncert 2011 mindezekkel bír.

A kétkorongos kiadvány első lemeze azonnal a menüvel indít, melynek Beállítások menüpontjában nem csak a Dolby Sztereó, Dolby Digital 5.1-es és DTS 5.1-es hangnorma közül választhatunk, de (a borítón fel sem tüntetett) feliratot is kérhetünk – utóbbi nem csupán az összekötőszövegekre korlátozódik, az összes dalszöveget megkapjuk, így nem kell kívülről fújnunk azokat ahhoz, hogy együtt énekelhessünk Ákossal.

A dallistát lehetőség szerint ne nézzük meg, hagyjuk, hogy a zseniálisan újrahangszerelt tételek felismerése, illetve egy-egy jól kitalált felkonferálás, valamint ügyes összeillesztés hatásos meglepetése örömöt szerezzenek! Hasonlóan fontos, hogy a tévé és a tévénéző alkalmatosság közötti területről tegyünk mindent félre, hangoljuk az erősítőt koncertfokozatra, sötétítsünk be teljesen, dőljünk hátra (az egy helyben ülés úgy se megy majd sokáig) és indulhat a műsor!

Fekete-fehér, elmosódottan villódzó, légierő-kameraképek váltják egymást a színpad hátterében kifeszített hatalmas vásznon, mely előtt szintén szürkeárnyalatosan rajzolódik ki a tömeg. Aggodalomra semmi ok: e képi megoldás csak a Nyitány kétharmadára korlátozódik, s még fel sem csendül A katona imája első taktusa, amikor tűéles és nagyszerű színekben pompázó látvány tölti be a képernyőt. A 22 HD kamerával rögzített kétórás műsor 30 tételes repertoárjában Ákos összes magyar nyelvű stúdiólemeze megidézésre kerül.

Csúcstechnika képben és hangban: a látvány már-már plasztikus, a hangkulissza nem csak tiszta, dinamikus, de tökéletesen is pozicionált: Ákos és zenekara abszolút a topon, mindezek ellenére a koncertfilm mégsem rántja magával annyira a nézőt, amennyire lehetne.

A koncertfilm műfajának lényege, hogy – a játékfilmmel ellentétben – a látvány szolgálja a zenét, és nem fordítva. Ákosék olyan csinnadrattával indítanak, hogy csuda, a vágás intenzitása, a nézőszögek és a kreatív kameramozgások azonban ahelyett, hogy mindezt fokoznák, inkább beidegződött rutinnal tálalják, s inkább visszafogják a lendületet. Sokáig úgy tűnik, elsősorban a lírai tételeknél van összhangban a látvány a zenével, de aztán az utolsó fél órára, no meg A sámán szól alatt mintha összeszedettebbé válna a produkció, s ha bátortalanul is ábrázolva, de fel-feltűnnek a rajongók is. (Nem szégyen megmutatni a telt házat!)

Ákos grandiózus színpadképpel és különleges látványelemekkel készült, de ezekből szinte semmi nem érzékelhető, a közelikkel tarkított beállítások pedig sok esetben kifejezetten klubkoncert-hangulatúak. Egy élő közvetítés felvétele adhatna némi mentséget, ám ebben az esetben több hónap állt rendelkezésre idő a koncertfilm utómunkáira.

Mindezekkel együtt dicséret jár azért, hogy az operatőrök véletlenül sem tűnnek fel a képen, s vannak ügyesen elkapott pillanatok. Ilyen többek közt az Óda alatt intimen megörökített nézőtéri csók, az Ideális popsztár alatt a csápolók körében a kifutón bemutatott főhős, Samu beintése Bánfalvi Sanyinak a Monumentum kiállásánál, vagy amikor a basszista lefogja a dobos cintányérját, de A sámán szól közben is vicces, ahogy Szakos Krisztián és Kékkői Zalán egymás gitárját piszkálja…

Félreértés ne essék, alapvetően nincs hiba a filmezéssel, más produkcióhoz tökéletesen megfelelne, de itt nem adja vissza a látvány azt a durranást, amit a jelenlévők megtapasztalhattak, vagy pusztán csak a zenét hallgatva érzékel az ember.

A valós szélesvásznú kép szabályosan leugrik a tévéről, a tömörítésre sem lehet panasz: a bitráta másodperenként átlagosan 7 mbit, de nem ritkán a 9-et is eléri, így nagyon nagyképernyős tévén is jól mutat! (Feltehetően ennek érdekében került az alig 45 perces ráadástartalom külön korongra.) A hangsávok között Dolby Digital sztereó és Dolby Digital 5.1 mellett – e sorok szerzőjének ismeretei szerint – továbbra is csak Ákosnál található DTS 5.1-es hangsáv, mely a megfelelő hangrendszerrel rendelkezők számára az egyik legjobb választás. Jó pont jár a dalfeliratokért is.

S ha már szó esett az extralemezről, lássuk, mit tud! A katona imája című album kapcsán forgatott négy videóklip anamorfikus képpel és háromféle hangnormával szerepel, melyek eddig, ha nem is egyszerre, de felkerültek A Szindbád turné 2010 koncert-DVD-re, illetve a Szindbád dala és az Utazó című DualDisc-ekre is. Utóbbin szintén megtalálható a 2011-es négy Videónapló három bejegyzése, így akiknek e kiadványok megvannak, azoknak csak a Szabadon választott talajgyakorlat című videónapló-bejegyzés az igazi újdonság a ráadások között. (A többiek viszont örülhetnek az eddig csupán a youtube-on elérhető tartalomnak, különösen a háromféle hangnormájú, igényesen fényképezett és beállított klipekért.)
Apropó Szabadon választott talajgyakorlat! E bő hat perces filmecske rendeltetett a koncert kulisszáinak bemutatására, ami baromi kevés. Szó eshetett volna többek közt a repertoár összeállításáról, az újrahangszerelésekről, Janicsák Veca vendégszerepléséről és a színpadkép megálmodásáról is, ám mindezek sajnos kimaradtak.

Nehéz összegezni, mert a serpenyő mindkét oldalára bőven jutott említésre méltó. Dicséret a teljes koncertért, a ritkaságokból, örök slágerekből és tekintélyes mennyiségű új dalokból összeállított 30 tételért, és azok kitűnő hangzásáért (külön gratuláció a Janicsák Veca-duetthez!), a bámulatosan szép képminőségért, színekért és a valós szélesvásznú képért, no meg a négy, szintén valós szélesvásznú, pazar képű és hangú klipért. Ugyanakkor fájó, hogy a koncertfilmen inkább a rutin, mint a kihívásnak való megfelelés vágya érezhető, mely inkább visszafogja, mintsem kiteljesíti, felfokozza a feledhetetlen est magával ragadó lendületét, energiáját. Az extrák mennyisége is lehetett volna több, különösen hiányzik egy, a koncert hátterével, a dallista összeállításával és egyéb kulisszatitkokról mesélő combos anyag (a hatperces videónapló-bejegyzés inkább csak kedvcsináló). Fájó szívvel: négyes fölé.

Tracklista:
1. DVD
1. Nyitány
2. A katona imája
3. Monumentum
4. Ideális popsztár
5. Minden most kezdődik el
6. Alig hitted
7. Indiántánc
8. Óda
9. Szabadíts fel
10. Játékharc
11. A fénybe nézz
12. A sámán szól
13. Láss bennem mást
14. Nézz szembe vele
15. Utazó
16. Főleg régen
17. Kéz a tarkón
18. Tabula rasa
19. Adj hitet
20. Szindbád dala
21. Érintő (duett Janicsák Vecával)
22 Tanulékony szörnyeteg
23. Keresem az utam
24. Új törvény
25. Szeress így
26. Kihalt minden
27. Majom a ketrecben
28. Ölelj meg újra
29. Az utolsó hangos dal
30. Adjon Isten…

2. DVD
Videoklipek:
Szindbád dala
A fénybe nézz
Szeress így
Utazó
+
Videónapló:
NAMM Show
Kilóg a Minogue
Gulliver Lilliputban
Szabadon választott talajgyakorlat

Balajti Péter

2011. 10. 24. 11:22

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 10. 24. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2011. 10. 27. 19:35
Nem értek egyet a rendezői kritikáddal. Szerintem a vágás pontosan illeszkedik a nóták tempójához. Az pedig kifejezetten tetszik, hogy az elején - talán szándékosan - klubkoncert fílingre vágott anyag egyszer csak elénk tárja a hatalas arénát. Ezeket a szuperközeliket nem nagyon nevezném magyar rutinnak. Ilyeneket ritkán látunk (vagy nem is) itthon. Nem tudom, igazából mi lett volna neked a megfelelő vágás... Begyorsított, majd hirtelen lelassuló jimmy jib mozgás vagy ezek az egyre elcsépeltebb klisék? Szerintem szép munka és a maga egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. No trükk, no videóeffekt, csak jó tempójú vágás. Szívből gratulálok az alkotóknak!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ákos: Arénakoncert 2011 /2DVD/ (FalconMedia) cikk képei
Ákos - Ákos: Arénakoncert 2011 /2DVD/ (FalconMedia)