Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ákos: Arénakoncert 2011 /BD/ (FalconMedia)

Ákos - Ákos: Arénakoncert 2011 /BD/ (FalconMedia)

Sznob dolog Blu-ray-en megjelentetni egy hazai koncertanyagot? Lehet vádaskodni, csak nem érdemes. Ákos Arénakoncertje esetében ugyanis a rajongók háromféle kiadás közül választhatnak otthoni technikájuk és pénztárcájuk szerint. Bárhogy is döntenek, tesztanyag vár rájuk. Ezúttal a zászlóshajó-kiadvány kerül górcső alá.

Csúcsminőségű kép- és hang szerepel Ákos Arénakoncert 2011 című DVD-jén, ugyan, minek kell flancolni BD-vel is? A kérdés egészen addig jogos, míg valakinek katódsugárcsöves tévé, sztereó erősítő vagy egybeépített DVD-s házimozi-rendszer jelenti odahaza a szórakoztató elektronikát, hiszen számára a dupla-DVD abszolút kielégíti az igényeket. Utóbbi egyébként azért olyan pazar, mert nagyfelbontású forrásból optimalizálták.

Míg a FullHD-s cuccot a DVD tárkapacitása miatt tömöríteni kellett, addig ugyanez az anyag veszteségmentesen terpeszkedik a kétrétegű BD-n. Akinek tehát nagyfelbontású képmegjelenítője és komolyabb házimozis hangrendszer várja az otthoni beizzítást, kevés lehet a DVD.

A fenti technológiák térnyerésének köszönhetően könnyen összehasonlítható a DVD és a BD. Előbbi egy DVD-felskálázós lejátszó segítségével is szép képet ad egy egyméteres vagy még nagyobb átmérőjű képernyőn, utóbbi viszont, részletgazdagságának köszönhetően gyakorlatilag odaszegezi a tekintet. A nagy felbontás káprázata már az Ákos-logo hátuljának barázdáltságán tetten érhető, nem beszélve az énekes aranyszínnel átszőtt kabátgallérjának motívumáról, de Szakos Krisztián arcszőrzetének szálai is megszámlálhatóak, s az 1080i-s felbontás előnyeit számos további példa bizonyítja.

Ennél is döbbenetesebb a hangzásbeli eltérés. A BD-n ugyan három helyett csak két hangnorma közül lehet választani, de nem kell vájtfülűnek lenni ahhoz, hogy a tömörítetlen sztereó hang és a DTS-HD 5.1 keverés mellbevágó hangélményét megtapasztalva az ember egyértelműen az utóbbi formátum mellett tegye le a voksát. (Ráadásul az árbeli különbség cseppet sem drasztikus.)

Gyakorlatilag tesztlemezről beszélhetünk: a részletgazdagság mellett a színek is pompáznak. A feketék mélyek, a lilás, kékes fények ruhán, arcbőrön megjelenő árnyalatai ugyanolyan káprázatosak, ahogy a fehér megvilágítás eredményei.
A 30 tételes repertoár akusztikus (Kéz a tarkón), szintetikus (Főleg régen), rockos (Szindbád dala), funkos (Nézz szembe vele), lágy, visszafogott (A fénybe nézz) és erőtől duzzadó, dinamikus hangzással (Az utolsó hangos dal), férfi és női vokállal (Érintő) egyaránt büszkélkedik.

A szomszédoktól már most kérjünk elnézést, vagy egyenesen hívjuk át őket, ezt az anyagot ugyanis nem lehet halkan, illetve több részletre bontva megtekinteni. (Na jó, lehet, de nem érdemes).

Ezt a koncertet látni és hallani kell: az Alig hitted és az Indiántánc összekapcsolását, Ákos majomkodását a Majom a ketrecben közben, és a csintalan, kamaszosan csábos tekintetét, mellyel Vecára néz duettjük közben. Ugyanez a helyzet az X-faktoros énekesnő bája és erőteljes hangja esetében is, mely a főhős énekével keveredik – miközben romantikus, animált háttér teszi intimmé a képet. Vagy ott a két rockosított Bonanza-dal, a Monumentum és a Kihalt minden, s akkor még nem beszéltünk az Év pop-rock albumának járó Fonogram-díjjal kitüntetett, platinalemezes A katona imája című lemezről, melynek 13 dala közül 11 csendül fel a kétórás, 30 tételes koncert során. A kislemezek közül műsorra kerül az Adj hitet, a Minden most kezdődik el, az Ölelj meg újra, a Keresem az utam, az Alig hitted, Az utolsó hangos dal, az Utazó és a Szindbád dala. A koncerteken rég halott szerzemények közül pedig elhangzik az Ideális popsztár, az Indiántánc, A sámán szól, a Tanulékny szörnyeteg és 2002-es album címadója, az Új törvény is.

Bár a bő négyperces nyitány lehetett volna rövidebb is, a koncert filmezése pedig bátrabb, kreatívabb és a dalokhoz sokkal jobban alkalmazkodó, a kép- és hangminőség példaértékű, ahogy a dalok válogatása és előadása is.

Az extrák – melyek a BD-n elfértek a koncert mellett – megegyeznek a 2. DVD-n található tartalommal, ám a Szindbád dala, A fénybe nézz, a Szeress így és az Utazó videóklipjei sorakoznak ugyanúgy 1080i felbontású képpel és tömörítetlen sztereó, illetve DTS-HD 5.1-es hanggal bírnak, mint a koncertfilm. A négy, 2011-es videónapló-bejegyzés közül leginkább az utolsó, Szabadon választott talajgyakorlat című igazán izgalmas, mert az a koncert előkészületeivel foglalkozik: sajnos mindössze hat percben, így például az sem derül ki, miképp került Janicsák Veca a produkcióba…

Ákos május 14-i Papp László Sportarénában tartott csúcskoncertjét csúcstechnikával rögzítették, a kép- és hangminőség már DVD-n is lenyűgöző volt, Blu-ray-en pedig egyenesen zavarba ejtő. Sajnos a koncertfilm rendezése nem ér fel a színpadi zenés produkció magas szintjéhez, ugyanakkor hazai viszonylatban nem lóg ki a sorból. A koncert kulisszatitkaiból sokkal többet is elbírt volna a BD, ám a négy videóklip HD-minőségben újabb jó pontot érdemel. És két dolgot még mindenképen érdemes megjegyezni: az egyik, hogy mi magyarok igenis tudunk olyat, mint az istenített nyugat. A másik, hogy Ákos sok évvel ezelőtti zenés dörgedelmei-iránymutatásai mit sem vesztettek aktualitásukból. Sőt!
Ötös alá.

Tracklista:
1. Nyitány
2. A katona imája
3. Monumentum
4. Ideális popsztár
5. Minden most kezdődik el
6. Alig hitted
7. Indiántánc
8. Óda
9. Szabadíts fel
10. Játékharc
11. A fénybe nézz
12. A sámán szól
13. Láss bennem mást
14. Nézz szembe vele
15. Utazó
16. Főleg régen
17. Kéz a tarkón
18. Tabula rasa
19. Adj hitet
20. Szindbád dala
21. Érintő (duett Janicsák Vecával)
22 Tanulékony szörnyeteg
23. Keresem az utam
24. Új törvény
25. Szeress így
26. Kihalt minden
27. Majom a ketrecben
28. Ölelj meg újra
29. Az utolsó hangos dal
30. Adjon Isten…

Extrák:
Videoklipek:
Szindbád dala
A fénybe nézz
Szeress így
Utazó
+
Ákos Videónapló 2011:
NAMM Show
Kilóg a Minogue
Gulliver Lilliputban
Szabadon választott talajgyakorlat

Balajti Péter

2011. 10. 26. 21:56

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 10. 26. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2011. 10. 27. 19:50
Nagyon jó kritika, egyetlen mondatot leszámítva: "Sajnos a koncertfilm rendezése nem ér fel a színpadi zenés produkció magas szintjéhez, ugyanakkor hazai viszonylatban nem lóg ki a sorból." Mániákus zenei BD gyűjtő vagyok és el kell mondjam, végre büszke lehetek, hogy egy olyan magyar BD született, amely semmiféle szempontból nem lóg ki a nemzetközi (akár világsztárok) kiadványainak sorából. Nem tudom, ön mit rendezett volna másképp. Izgalmas kamerapozíciók, ritkán használt képkivágások, a dalok ritmusához illeszkedő vágás. Végre eltűntek a szörnyű áttűnéses effektek, mint a 40 DVD-n voltak, nincs magyar módra agyöntrükközve. Úgy gondolom zseniális és büszkék lehetünk rá mindannyian, hogy e kicsiny országban nekünk ilyen szintű előadónk, produkciónk és kiadványunk is van!
Vendég 2011. 10. 27. 20:36
ez az eddigi legjobb Akos koncert kiadvany
Vendég 2011. 10. 28. 1:34
Szerintem az egész kiadvány úgy tökéletes, ahogy van, RENDEZÉSSEL együtt. Hihetetlen munka van benne, ráadásul, ha jól tudom, Juhász Viktor nem csak rendezte a koncertet, hanem ő is vágta össze, - ami, figyelembe véve a 22 kamerát és a próba felvételét, 44 videósáv - nem kis teljesítmény. Látványos kivetítések a falon, effektek... Komolyan érdekelne, hogy mit hiányolt a cikk írója!? Ott volt egyáltalán a koncerten? Gratulálok a kiadványhoz! - és a rendezést kritizáló mondatot leszámítva, a cikkhez is
Vendég 2011. 10. 31. 6:05
Bocs de a háttér vetítéseket szerintem nem feltétlen Juhász Viktor csinálta, legalábbis a zömét nem szóval pici realitás nem volna gáz ,egyébként nem vàgom mi a gond a rendezéssel...szerintem szép munka ahogy a színpadi látvány is ami a Madár munkája !

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Ákos: Arénakoncert 2011 /BD/ (FalconMedia) cikk képei
Ákos - Ákos: Arénakoncert 2011 /BD/ (FalconMedia)