Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Musical: Spider-Man – Turn Off The Dark (Universal)

Musical - Musical: Spider-Man – Turn Off The Dark (Universal)

A Denevérember egy dalt kapott a U2-tól, a Pókembernek viszont egy egész musical jutott Bonótól és The Edge-től. Az ötlet finoman szólva is meredek, hiszen az ír zenekar frontemberéhez sokkal inkább egy környezetvédő-emberjogi harcosról szóló zenés darab illett volna, mint egy képregény-figura, de a zenére nem lehet panasz.

Elátkozott – ez a jelző illik leginkább a Pókember musicalre, melynek bemutatója a sorozatos meghirdetések során mintegy két évet késett, miközben több baleset történt, a sztárszereposztás lecserélődött és a produkció kulcsfontosságú irányítói posztjain is változások következtek be. Arról nem beszélve, hogy egy képregény-figura látványos kalandja sokkal inkább a mozivászonra való, mint a Broadway-re.

Minderről persze nem tehet a U2-ból ismert Bono és The Edge, akik becsülettel megírták a darab zenéjét, sőt, a produkciót bemutató musical-lemezen is aktívan részt vettek a színpadi előadás szereplőivel – Reeve Carney-vel, Jennifer Damianóval, T.V. Carpióval és Patrick Page-dzsel – együtt.

A rockos, ugyanakkor a nyolcvanas évek tévéfilmes hangzásával keveredő instrumentális nyitány, a My Debut feszültséggel, nagyívű dallamokkal és éles váltásokkal teli, hatásos darab. Már a Boy Falls From The Sky is kissé magán viseli a U2-tagok dalszerzői jegyeit, a Picture This-t viszont le se tagadhatnák: a dal az ír banda összetéveszthetetlen hangzását keveri a britpoppal, s tolja a Broadway-közönség arcába. A produkció és a lemez csúcsa azonban kétségtelenül a rockos, középtempós és lírai változatban egyaránt hallható Rise Above – hamisítatlan és azonnal működő slágere a címszereplőt játszó Reeve Carney-nak.

Míg a Bouncing Off The Walls a hetvenes évek torzítós, sikoltozós nyers rockzenéjét kínálja, addig az I Just Can’t Walk Away (Say It Now) egy csodaszép duett, melyről, akárcsak Jennifer Damiano visszafogott szólódaláról, az If The World Should Endről is nehéz volna megmondani, hogy szerzői a U2-t erősítik.

A Pull The Triggerben a rap és a rock keveredik némi Blurös beütéssel – a színpadon bizonyára látványos, hallgatni viszont nem különösebb élmény, ahogy The Edge Sinistereója is inkább negatív értelemben lóg ki a sorból.
A No More sokszínű, mégsem kerek remek, a DIY World viszont végre valódi musical-elemeket vonultat fel – működő refrénnel. Arról, hogy a negatív figurának, és az azt megformáló Patrick Page-nek is legyen slágere, az innen-onnan ismerős dallamokból összegyúrt refrénű A Freak Like Me Needs Company gondoskodik, hogy aztán a művet az annak alcímét adó, álomszerűen könnyű és megnyugtató Turn Off The Dark zárja T.V. Carpio előadásában.

Bár a dalok egész más sorrendben kerültek a lemezre, mint ahogy a produkcióban felcsendülnek, s tartom, hogy egy kitalált környezetvédő-emberjogi figuráról szóló zenés darab – akár ugyanezekkel a dallamokkal – hatásosabb lett volna (pláne, ha a főhős küzd, de elbukik), mint ez a pénzszagú produkció, ha el tudunk szakadni Pókember figurájától, még élvezhetjük is a végeredményt. Négyes alá.

Tracklista
1. My Debut (Instrumental)
2. Boy Falls From The Sky
3. Rise Above 1
4. Picture This
5. I Just Can’t Walk Away (Say It Now)
6. Bouncing Off The Walls
7. Pull The Trigger
8. No More
9. DIY World
10. If The World Should End
11. Sinistereo
12. A Freak Like Me Needs Company
13. Rise Above 2
14. Turn Off The Dark

Balajti Péter

2011. 11. 07. 10:33

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 11. 07. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Musical: Spider-Man – Turn Off The Dark (Universal) cikk képei
Musical - Musical: Spider-Man – Turn Off The Dark (Universal)