Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

St. Martin: Tovább utazás/A legszebb szerelmes dalok /2CD/ (Sony Music)

St. Martin - St. Martin: Tovább utazás/A legszebb szerelmes dalok /2CD/ (Sony Music)

A minőségi muzsikát az idő igazolja. Hiába telt el egy évtized Szentmártoni Imre Tovább utazás és A legszebb szerelmes dalok című nagylemezeinek megjelenése óta, s hiába nem divat már a Kenny G-féle fúvós zene, e felvételek ma is ugyanúgy működnek, mint annak idején.

Nem osztom azt a trendet, hogy csak a legújabb lehet a legjobb. Sőt. Az igazán jó dolgok kiállják az idő próbáját, hosszú távon is értékesek, hatásosak. Ezért is tartom jó kezdeményezésnek az egykori sikerkorongok leporolását, legyen szó remasterizálást, illetve ráadásdalokkal kiegészített újrakiadásokról, vagy – ahogy ebben az esetben is – papírtokban összepárosított, kedvező áron kínált újbóli lehetőségről.

St. Martin tehetségét nem csak idehaza, de határainkon túl is elismerik, mind a mai napig aktív, csodálatos feldolgozások mellett saját szerzeményekkel is büszkélkedhet. A mostani párosításnál nem volt könnyű dolga a szerkesztőnek: az ezredforduló környékén megjelent St. Martin korongokon előfordultak átfedések, ám ezek elkerülése sikerült odafigyelni. Így került a csomagba a MAHASZ Top 40. album- és válogatáslemez listán ötödik helyezést elért Utazás című album négy dallal (She, Tánc közben, El Condor Pasa, Holnap hívsz?) bővített változata, a Tovább utazás mellé az ugyanezen a listán 8. helyig jutó A legszebb szerelmes dalok.

Mindkét lemezen az érzéki-érzelmi muzsikák dominálnak, ami a döntően feldolgozásokra épülő A legszebb szerelmes dalok esetében nem is kérdéses. E korongon meglepően széles repertoárból kapunk ismerős melódiákat: van itt musical-siker (Emlék), Rod Stewart örökzöld (Két vitorlás), filmbetétdal (a Flashdance szerelmi témája), hazai terepről a Neoton Kell, hogy várj című gyöngyszeme vagy A szerelem hullámhosszán című Tom Hanks–Meg Ryan moziban Celine Dion és Clive Griffin előadásában hallható klasszikus, a When I Fall In Love. Utóbbi érdekessége, hogy ezúttal a zenész is dalra fakad, partnere pedig Szulák Andrea!
St. Martin egyébként az Ó kismadár és a Hozzám tartozol című dalokban is énekel, utóbbi saját szerzemény, ahogy az izgalmas dubstep-tempójú Szeretni és szeretve lenni is.

S ha már a St. Martin szerzemények szóba kerültek, érdemes lemezt váltani! Az ötletes papírtokban megbújó másik hanghordozó, a Tovább utazás, az Utazás című korong négy ráadásdallal bővített 15 szerzeményes változata tételeinek többségét maga az előadó komponálta. Már a nyitódal is egy ilyen büszkeség: A szerelem himnusza varázslatos és tökéletes kezdet, melyhez a Csak még egyszer című szerzemény hasonlatos. A Mese vagy valóság már fűszeresebb, míg a Tánc közben egy táncra csábító, lüktető tempójú darab. Merész és egyszerre izgalmas, ugyanakkor St. Martintól kissé szokatlan a bő tízperces Csillagok gyúlnak és lehullnak című zenemű, ahogy a Körutazás is, mely valójában egy, masszívabb ütemekkel akár diszkóklubokban is dübörögtethető funky-körhinta. Tökéletes ellentéte a Fogadj el így, ami valójában egy csodaszép, vágyakozó sóhajtás a szaxofonba.

Mintha csak feldolgozás volna a Holnap hívsz?, de nem: a precízen megkomponált szaxi-szerzemény klasszikusnak tűnik, pedig St. Martin írta. Igaz, feldolgozásból is akad: elég csak Nino Rita A Keresztapa-témájára, Morricone A profijára, Barbra Streisand Szerelmes asszonyára, vagy a stílusosan pánsípon felcsendülő, ám alaposan megbolondított El Condor Pasára gondolni.

A 135 percnyi St. Martin-zene különleges hangulat-élményt és -utazást kínál, melyek hallgatásához az egyre hidegebb, összebújós, gyertyafényért sóhajtó esték is jó okot adnak. Vigyázat, könnyű ráhangolódni, s aztán nincs menekvés!

Tracklista
CD: Tovább utazás
1. A szerelem himnusza
2. Szélmalom
3. She
4. Mese vagy valóság
5. Szerelmes asszony
6. Tánc közben
7. Csillagok gyúlnak és lehullnak
8. Körutazás
9. A magányos
10. A profi
11. Csak még egyszer
12. El Condor Pasa
13. A Keresztapa
14. Fogadj el így
15. Holnap hívsz?

CD: A legszebb szerelmes dalok
1. Hello
2. Éjféli asszony (Midnight Lady)
3. Szerelmes lett a szívem (When I Fall In Love) /duett Szulák Andreával/
4. Nadja dala (Strogoff Mihály téma)
5. Ó kismadár (Butterfly)
6. Kell, hogy várj
7. Két vitorlás (Sailing)
8. Gondoltam rád (Vivát Benyovszky téma)
9. Szerelem (Love Theme From „Flashdance”)
10. Emlék (Memory)
11. Hozzám tartozol
12. Szeretni és szeretve lenni
13. Annyira gyönyörű vagy (You Are So Beautiful)

Balajti Péter

2011. 11. 08. 8:05

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 11. 08. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

St. Martin: Tovább utazás/A legszebb szerelmes dalok /2CD/ (Sony Music) cikk képei
St. Martin - St. Martin: Tovább utazás/A legszebb szerelmes dalok /2CD/ (Sony Music)