Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

David Guetta: Nothing But The Beat /2CD/ (EMI)

David Guetta - David Guetta: Nothing But The Beat /2CD/ (EMI)

A francia lemezlovas 2011-es albumán többek közt Taio Cruzzal, Snoop Dogg-gal, Usherrel, Akonnal, Timbalanddel, will.i.ammel, Afrojackkel és Avicii-vel támad. A Nothing But The Beat rögtön kétlemezes változatban startol: külön hordozón a vendégénekesekkel rögzített tételek, illetve az instrumentális dolgozatok. Az új cucc számos sikerlistán tarol.

Megfordult a világ! Ma már az énekesek állnak sorba azért, hogy egy-egy sztár-DJ felajánlja együttműködését. Igaz, ehhez nem árt akkora népszerűség, eladási mutató, és rangos klubokban elért fellépésszám, mint amivel David Guetta büszkélkedhet.

A francia lemezlovas a 44. heti MAHASZ Rádiós Top 40-es játszási listán négy (!) tétellel is szerepel, melyek közül az egyik még az előző albumáról való, a másik három darab viszont a 2011-es Nothing But The Beaten sorakozik. (Ráadásul a Snoop Dogg-féle Wet újraértelmezéséből született Sweat – ami valójában Felix Don’t You Want Me című sikerdalának pofátlan újragondolása – csak promóciós kislemezen látott napvilágot.)
A Flo Ridával és Nicki Minaj-dzsal felvett, s remekül eltalált Where Them Girls At című klubsláger joggal dübörög a hazai rádiókban, a Taio Cruzzal és Ludacris-szel rögzített Little Bad Girl óriási népszerűsége viszont fura, pláne annak ismeretében, hogy milyen nóták sorakoznak még a korongon…

Külföldön már tarol az Usher énekével gazdagított könnyed, ugyanakkor hibátlanul hatásos Without You, s a hazai rádiós zenei szerkesztőknek sem ártana haladni a tempóval, különben csak jövőre kerülhet adásba a lemezlovas Mikulásra tervezett új anyagának negyedik maxija, a Repeat. Igaz, utóbbi megint csak érdekes választás, lévén a Siával készített Titanium, illetve a feltehetően Rihannával (esetleg Beyoncéval) elképzelt, végül az Oscar- és Grammy-díjas Jennifer Hudsonnal megvalósított Night of Your Life is legalább annyira slágergyanúsak, mint a Jessie J-vel rögzített dal.

A DJ intenzív fellépései, saját zenei elképzelései és közönségével való interaktív kapcsolata mind kihat az új anyagra. A hangzás abszolút friss, Guetta pedig ügyesen egyensúlyoz a slágergyanús kommersz és a védjegyszerűen progresszív kísérletezős megoldások között. E két területet remekül ötvözi a will.i.ammel tető alá hozott Nothing Really Matters, ami sokkal inkább kislemezre való, mint a Little Bad Girl… (Remélhetőleg 2012-ben ez a dal is egy maxin landol majd.)
Akon szintén nem okoz csalódást, a Crank It Up sem veri le a lécet, ellentétben a Nicki Minaj-dzsal készített és refrénjében agyontorzított Turn Me Onnal, ami felejthető, akárcsak az I Can Only Imagine, melynek hatástalan refrénjén Chris Brown és Lil Wayne jelenléte sem képes javítani. A Timbaland nevével fémjelzett I Just Wanna F-fel meg egyenesen vallatni lehetne….

Visszatérve a Little Bad Girlhöz, a tétel érdekessége, hogy mind a Vocal Albumon, mind az Electronic Albumon is megtalálható. Merthogy az új David Guetta album tokjában két hanghordozó bújik meg. Az elsőn az éneket is tartalmazó, a rádiókban is pörgethető darabok, a másodikon kifejezetten a klubokat és közönségüket célba vevő, instrumentális elektronikus tánczenék kaptak helyet. Meglepő, de hatásos, hogy a Little Bad Girl énekmentes változata nem csak felveszi a versenyt a rádiókból ismert verzióval, de túl is tesz rajta!

Szintén említésre méltó az egyre népszerűbb Avicii-vel rögzített Sunshine, melyet a svéd lemezlovas-producer fülbemászó dallamvilága tesz telitalálatossá, de ugyancsak működőképes a Dreams, melyben David Guetta háttérbe szorította kísérletező kedvét és a slágervonalra állt rá. A Paris annyira jó, hogy vendégénekessel is sikerre lehetne vinni, a címében szintén városnevet viselő Glasgow viszont inkább az elvakult klubarcoknak dobogtatja meg – szó szerint – a szívét.

A The Alphabeat elektromos gitár-játékával a Daft Punk-féle Aerodynamic hangulatát idézi. Egyébként a francia formáció e tételének dallama még inkább jelen van az Afrojackkel közösen alkotott Lunarban, mely a nyolcvanas évek videojáték hangzásából is ízelítőt ad – bár játékmuzsikában a beszédes című, de az azonos elnevezésű animációs filmekhez véletlenül sem köthető Toy Story a lemez verhetetlen darabja. (Egy gondolat erejéig visszatérve a Daft Punkhoz, tagadhatatlanul e páros ihlette a Metro Music című, kissé monoton alkotást is.)

Afrojack, azaz a holland Nick van de Wall nem csak a Lunarban, de a lendületesebb és hatásosabb The Future-ben is segédkezik, utóbbi kapcsán nem elképzelhetetlen, hogy idővel társul majd hozzá egy sztárénekes.

A slágeres vocal house-megoldások és a progresszív klubkísérletezések kedvelői egyaránt találnak kedvükre valót David Guetta vadonatúj, 22 tételes duplalemezén, melyről bizonyára jövőre is kapunk pár kislemezt.

Tracklista:
1. CD Vocal Album
1. Where Them Girls At (közreműködik: Flo Rida + Nicki Minaj)
2. Little Bad Girl (közreműködik: Taio Cruz + Ludacris)
3. Turn Me On (közreműködik: Nicki Minaj)
4. Sweat (Snoop Dogg vs. David Guetta)
5. Without You (közreműködik: Usher)
6. Nothing Really Matters (közreműködik: will.i.am)
7. I Can Only Imagine (közreműködik: Chris Brown + Lil Wayne)
8. Crank It Up (közreműködik: Akon)
9. I Just Wanna F (David Guetta + Afrojack) /közreműködik: Timbaland + Dev/
10. Night of Your Life (közreműködik: Jennifer Hudson)
11. Repeat (közreműködik: Jessie J.)
12. Titanium (közreműködik: Shia)

2. CD Electronic Album
1. The Alphabeat
2. Lunar (David Guetta + Afrojack)
3. Sunshine (David Guetta + Avicii)
4. Little Bad Girl (Instrumental Edit)
5. Metro Music
6. Toy Story
7. The Future (David Guetta + Afrojack)
8. Dreams
9. Paris
10. Glasgow

Balajti Péter

2011. 11. 12. 10:20

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 11. 12. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

David Guetta: Nothing But The Beat /2CD/ (EMI) cikk képei
David Guetta - David Guetta: Nothing But The Beat /2CD/ (EMI)