Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Pluto: Nevem senki (NarRator Records)

Pluto - Pluto: Nevem senki (NarRator Records)

„Ha valaki egy szerzeményen belül három percbe nem tudja besűríteni zenei elképzeléseit és közölnivalóját, jobb, ha nem is fog bele a komponálásba.” Ezt Billie Joe Armstrong mondta zenekara, a Green Day 1994-es, icipicivel több mint háromperces (!) Basket Case című slágere kapcsán. A nyilatkozat a Pluto negyedik nagylemezének harmadik zeneszáma, a két perc huszonkilenc másodperces, az MR2-Petőfi Rádióban a nyáron sokat sugárzott Hóember hallgatása közben jutott eszembe. Teljes, tökéletes, könnyed, punkos lendületű popdal.

A Szálloda a Holdon és a Mások könnyei címűeket leszámítva a többi hosszúsága is három perc alatt marad, vagy alig haladja meg azt.

A Plutót jelenleg a frontember, Nemes András énekes-gitáros mellett Martinkó Tamás szólógitáros, Horváth Gábor basszusgitáros és Dudás Zsombor dobos alkotja. A félig orosz származású Nemes pályafutása korábbi szakaszaiban a Placidi együttessel matrózpopot, a Nemes Bruderzzel klezmert és a HandaBandával orosz kocsmapunkot játszott. A Pluto 2004-ben mutatkozott be a javarészt Manu Chao zenei világát idéző Oda se neki, itt a Pluto! című albummal. 2006-ban jött a folytatás, az alternatív zenét angolszász gitárzenei elemekkel és punkos lendülettel ötvöző Klub Vittula című CD – ez helyet kapott a 303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben. A 2009-es Menedék az előző korong zenei világának továbbfejlesztése, a groove-os albumot az EXIT Magazin az év legjobb öt nagylemeze közé választotta.

A Pluto a garázsrockos közegből kinőve mára érett, gazdagon hangszerelt popdalokat készítő zenekar lett. A kockázatos átmenet látszólag gördülékeny volt, a Nevem senki című album minőségi popzenét tartalmaz. Ehhez hozzájárult a leginkább a Hiperkarmából ismert Bérczesi Róbert, akivel András a Biorobot együttesben játszik, és az ott szerzett tapasztalatait felhasználva fejleszti magát. „A magunkfajta dalszerzők gyakran keresik a Lennon–McCartney-féle szerzőtársukat. Amikor összejövünk Robinál, és elkezdünk készíteni egy szerzeményt, ő is hozzáadja az ötleteit, meg én is, s úgy érzem, ettől pontosan kétszer olyan jó lesz a zeneszám” – mondta Nemes.

A Nevem senki a beatzenét és a kétezres évek gitárpopját vegyíti ösztönösen, lazán. Olyan érzésem volt, mintha néhány dallamot hallottam volna már valahol, beazonosítani azonban egyet sem tudtam. A frontember magyarázatot adott a rejtélyre. „Próbáltam John Frusciante stílusában gitározni, mert nyugodtan leutánozhatok bárkit, a végeredmény úgysem fog hasonlítani az eredetire” – nyilatkozta az Egyszeregy című felvétel kapcsán. Ezek szerint olykor mégis hasonlít, a hasonlóságok nyilván ennek tudhatók be.

„Szeretem azokat a pillanatokat, amikor egy korábban underground rock- vagy punkzenekar letisztultabb popdalokat kezd írni, ami mindenkinek bejöhet, ugyanakkor megmarad a zenében valami ferde él vagy dögösség. A Nevem senki azért lett ilyen és nem garázsrockos, mert mostanában jobban tetszik, amikor a szerzemény nem valami zaj vagy hangzás mögé van bújtatva. Próbáltam úgy megcsinálni a számokat, hogy minden hang, minden téma érthető legyen, és ez óhatatlanul poposabb, közérthetőbb hangzást eredményez. A dalokat akusztikus gitáron írom. Ezért nagyon jellemző a Pluto-hangzásra, hogy az akusztikus gitár zakatolása alá mászik be minden, a dob, a basszus, az egyéb kisebb szólamok” – mondta az énekes-gitáros az új CD kapcsán. A hanghordozó a két perc alatti Ne zavard (csak játszik) című lassúbb szerzeményt leszámítva középtempós és gyorsabb zeneszámokat vonultat fel. Egyebek mellett funkos lüktetésű gitár, zongorabetétek, sőt első ízben nagy szerepet kapó női vokálok színesítik a hangzást. András kiemelkedik az „MR2-es szerzők” sorából. Szövegei érthetőek, világos mondanivalóval, bár olykor kétértelműek, egy kortalan bohém képe rajzolódik ki belőlük. A nagylemez egységes színvonalú, töltelék nélküli, minden dal kiemelhető valamiért. Rádiós támogatással a pszichedelikus kezdésű, zongoraszólamokkal tarkított Szálloda a Holdon, a quimbys Kárpáti Dódi trombitajátékának köszönhetően westernes hangulatban véget érő Neked írom, a mandolinnal és ukulelével felturbózott, folkos hangulatú Senkiföldjén, vagy a Nemes által tizenkilenc évesen írt, már a Placidivel is játszott, funkos Szerelem a tajgán is népszerűvé válna. A Szívbűvölő két változatban szerepel az albumon, az elsőt András, a másikat Péterfy Bori énekli A nagy szívbűvölő címmel – utóbbi már sláger, és nem csak a közszolgálati rádió zenei állomásán hallhatjuk. A karizmatikus színész-énekesnő teljesen a magáévá tette, ami ez esetben nem szerencsés, kevesen tudják, hogy valójában Pluto-szám. A dalok zenéjét és szövegét egy kivétellel Nemes András egyedül írta, a Hóember címűben Bérczesi Róbert volt a segítségére.

A Pluto a negyedik CD-jével az itt-ott fellelhető hasonlóságok ellenére is egyedi hangzást képvisel. A nagylemez mérföldkő lehet az együttes karrierjében. Tökéletes alapanyag a szélesebb rétegek meghódítására, amiből az következhetne, hogy Nemesék a 2012-es fesztiválokon már a fő színpadon kapnának helyet. Az albumot hallva, megérdemelnék! Ráadásul zenéjük színpadért ordít. (Új Szó – Szalon)

Puha József

2011. 11. 18. 7:40

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2011. 11. 18. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2011. 11. 20. 22:13
Szerintem jo lemez

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Pluto: Nevem senki (NarRator Records) cikk képei
Pluto - Pluto: Nevem senki (NarRator Records)