Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Gringo Sztár: Pálinka Sunrise (BMC)

Gringo Sztár - Gringo Sztár: Pálinka Sunrise (BMC)

Geszti Péter úgy tért vissza a lemezpiacra, hogy új anyagával és angyalaival nem csak a Rapülők és a Jazz+Az remek hangulatát idézi meg, de világzenével és naprakész trendelemekkel felfegyverkezve – minden korábbi lemezéhez képest több dallal – megy előre, abszolút sikerre hangolva.

X-Faktor ide, Nemzeti Vágta oda, Gesztire akkor figyel igazán a nép, ha rímeket pakol ritmusra. Ezúttal nem csak rappel, de énekel is. Persze a főszólamokat képzett énekesnőkre, Gereben Zitára és Sapszon Orsolyára bízza, hiszen a Rapülőkből ismert hármas felálláshoz a Jazz+Az mintájára énekesnőket választott maga mellé az egykori MC Gesztenye új formációjába, a Gringo Sztárba. (Ahol egyébként a kísérőzenészek is mind kiváló muzsikusok.)

A játékosság most sem csupán a névben, de a daltémákban, a kiforgatott szólásokban, verbális csavarokban is tetten érhető (a borító teljes dalszövegkönyvet rejt, a korong szitázott képe pedig újabb ok a mosolyra). A dzsesszes Csak a csajod legyen magyar című dolgozat például optimista csattanóval bír: miközben népek büszkeségei sorjáznak a focitól a tésztán át az autóig, a franciaágytól a svédcsavarig, mindez mit sem ér ahhoz a tényhez képest, hogy a mi nemzetünk nőkben verhetetlen.
Ezzel szemben a Sprechen sie disco? két szó kivételével kerüli a magyart, viszont gátlástalanul vegyíti a nyelveket, no meg a zenei hatásokat – meglepő, hogy ugyanaz az Erdélyi Péter jegyzi, aki a Télen-nyáron nyár című első Gringo-slágert, valamint a lemez dalainak döntő többségét. Apropó szerzők: a címadó, turul és vágtamentes Pálinka Sunrise-t az a Balkan Fanatik támogatta kottával, mely a szomjoltás tekintetében (szesz)testvér Kocsmajajt is.

Gesztitől sosem állt távol a feldolgozás, a hazaiak közül a Nem adom fel! és a Ringasd el magad! után ezúttal Zorántól, Zoránnal frissíti fel az Amikor elmentél tőlem című egykori slágert. Külföldiek közül Jack Radics 1999-es, idehaza is jól ismert No Matter-jének átirata, Az élet szeret rádiós listaesélyes, bár az egyik országos kereskedelmi rádió a Fogy a Holdra harapott rá, mely a kubai Raul Paz Mulata című dalának magyar verziója. Ihletadók közül a Black Eyed Peas juthat eszünkbe a klippel is megtámogatott Szabadulj fel! kapcsán, a lemez egyik titkos befutója, a Szedjél szét! hallatán pedig a Linkin Park ugorhat be.

Miközben a lounge-os Csak te a lemez gyenge pontja, addig a szerelmes vallomással szintén felérő Hetvenkettő fülbemászóan kellemes meglepetés. A visszafogottan lüktető Szia, életem! szakítós témájával ér el ritka, különös kontrasztot és hangulatot, a lemezt záró, zene és szöveg tekintetében is miniatűr remeknek számító A régi szép idő meg azzal adja fel a leckét, hogy hiába viseli magán hihetetlen módon Dés László kézjegyét, mégsem a Kossuth-díjas muzsikus komponálta azt.

A jól induló, harmonikával megbolondított Télen-nyáron nyárral startoló korong etnós, latinos, diszkós, dzsesszes dallistája csak a vége felé bicsaklik meg, az utolsó öt dal közül mindössze egy pörgős, a többi középtempós vagy lassúbb szerzemény.
Ezzel együtt sokat fogunk hallani a Gringo Sztárról és a Gringo Sztártól, melynek debütáló lemeze a már ismert dalokon túl is potenciális slágerek gyűjteménye (Az élet szeret, Szedjél szét!, Sprechen sie disco?, Amikor elmentél tőlem, Csak a csajod legyen magyar), amire érdemes volt várni.

Tracklista:
1. Télen-nyáron nyár
2. Pálinka Sunrise
3. Csak a csajod legyen magyar
4. Sprechen sie disco?
5. Amikor elmentél tőlem (közreműködik: Zorán)
6. Csak te
7. Az élet szeret
8. Szabadulj fel!
9. Szedjél szét!
10. Hetvenkettő
11. Szia, életem!
12. Fogy a Hold
13. Kocsmajaj
14. A régi szép idő

Balajti Péter

2011. 11. 19. 22:43

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 11. 19. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Gringo Sztár: Pálinka Sunrise (BMC) cikk képei
Gringo Sztár - Gringo Sztár: Pálinka Sunrise (BMC)