Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Magna Cum Laude: Belső égés /CD+DVD/ (Magneoton)

Magna Cum Laude - Magna Cum Laude: Belső égés /CD+DVD/ (Magneoton)

Ha rövid a tracklistád, told meg egy DVD-vel! – ez lehetne a mottója az új Magna kiadványnak, mely egyrészt minden korábbi MCL-albumnál kevesebb dalt tartalmaz, viszont a digipack tok egy koncert-DVD-t is rejt. Szimpatizánsok álma.

Vadonatúj dalok és a 2010-es karácsonyi SYMA-est másfél órás koncertfilmje – kell ennél több 2011-ben a Magna Cum Laude-rajongóknak? Igen? Helyes: idén december 28-án lemezbemutató bulival készülnek a fiúk…

Kezdjük az impozáns csomag első korongjával, a friss szerzeményeket tartalmazó CD-vel! Mintha valami rockos James Bond filmzene volna, úgy indít az új Magna-lemez, s ez a hangzás nem csak a Túl későn című szerzeménynél érhető tetten. A rádiók által is játszott feszes, határozott tételt egy légies dal, az Olyan virág követi, mely valahol egy másik James Bond mozi, a You Only Live Twice címadó tételére (melynek motívumát egyébként Robbie Wiliams is felhasználta a Millennium című dalában) emlékeztetheti az embert.

A majd egyperces felvezetést kapó Vadászmezők hamisítatlan MCL-hangulatú dolgozat, s ugyanez érvényes a Ne késs le rólam című slágergyanús szerzeményre is, hogy aztán egy rockos tombolda következzék, a kifejezetten haragos Mid nem voltam még neked? A szokatlan szerzeményt a lemez legszebb dala, a Fekete követi, mely nem csak dallamvezetésével, de képletes megoldásokkal operáló szövegével is első hallásra elvarázsolja a hallgatót – garantált sláger. Hasonlóan telitalálatos az abszolút dúdolható Nem akarok többé gondolni rád, melynek szintén jó esélyei vannak, hogy lecsapjanak rá a zenés rádiók.

Az Ugorj újra rockba vegyül, míg a lemezt záró Úgy szeress nem csak azért különleges, mert Mező Misi helyett a banda dalait jegyző Szabó Tibi énekli, de ügyesen keveredik benne a pop-rock a népi-lakodalmas irányvonallal.

Ami a dalszövegeket illeti, Kara Misi témaválasztásaira és soraira rányomja bélyegét a gitáros válása, Mező Misi édesanyja feletti gyásza, de a többiek személyes érzelmi hullámvasútjai is, így megénekelve kapunk – többek közt – késő bánatot, dühöt, nosztalgiát és kapcsolatlezárást is.

A Magna-csomag második hordozója igazi ráadás: a 2010-es koncert DVD a kétórás buli 90 percesre rövidített változata, melyről hiányzik ugyan az Adnod kell, az Előre bocsánat Dézi, az Azt akartam apám, a Pillangó és a Lehet, hogy eltört, viszont azt EDDA Művek frontemberével, Pataky Attilával közös kuriózumok mind szerepelnek, további 15 Magna-szerzeménnyel és egy Omega-kikacsintással együtt. A DVD valós szélesvásznú (bár kissé sötét, s az átlós vonalakat recésen ábrázoló) képpel, sztereó és DTS 5.1-es hangsávval, valamint hihetetlenül jó hangulattal bír.

LED falak, lelkes tömeg, vendégbillentyűs, s négy zenész, akik nem feledték, honnan jöttek, nem szálltak el a díjak sorától, a két arany- és egy platinalemez által is jelzett sikertől, ugyanolyan közvetlenek és természetesek, mint a Magna megalakulásának elején voltak.

Nyoma sincs pózoknak, hamis mosolyoknak, nagyképű közönségkezelésnek, sőt! A hangulatos, egyre több hangszer belépésével induló Életjel, s az azt követő aranylemez-címadó Minden állomás után felcsendülő Vidéki sanzont Mező Misi például nem a színpadon, hanem a nézőtérre lesétálva énekli. A frontember biztonságiak nélkül vág keresztül a tömegen, ahol a rajongók ölelik, csókolják, fotózzák, és együtt énekelnek vele – olyan egyszerű, mégis annyira ritka és szeretet teli pillanatok ezek, melyek joggal adják a koncertfilm egyik csúcsát. Pláne, hogy a begyorsuló dal ügyesen átvált az Omega Léna című slágerébe, mely nem az egyetlen máshonnan ismerős tétel!

A nagyszínpadról kisszínpadra átköltöző Szabó Tibi, Kara Misi, Kilián Imi és Mező Misi akusztikusra váltva játsszák az Ide elég lesz ez a sor és a Ne félj mama című dalokat, hogy aztán úgy csendüljön fel az EDDA Művektől ismert Álmodtam egy világot magamnak, hogy Pataky Attila a nagyszínpadon, Mező Misi a csarnok másik végében felállított kisebb dobogón, a nézőket közrefogva, egymással szemben énekelnek. A magnás Visszhang és a eddás Ünnep szintén koprodukcióban szól, majd az ejtőzős Kis lazítás és az elmúlásról elmélkedő Sirató után Mező Misiné kedvence, az Át a városon is előkerül. S ha már a szebbik nem szóba került, az Átkozott nők és Nóra is megkapja a magáét, a finisben pedig a platinalemezes címadó 999, a MAHASZ Editors’ Choice rádiós játszási listára is felkerült Gondatlanságból elkövetett emberölelés, a Szegedi Ifjúsági Napok kapcsán született Színezd újra váltják egymást. A remek hangulatú műsort a vérbeli mulatós, a Pálinkadal zárja.

Kilencdalos új album és koncertfilm: múlt, jelen és jövő találkozik e kétkorongos csomagban. A Magna-szimpatikusok joggal ünnepelnek, a zenekar tagjai pedig ezúttal is büszkék lehetnek munkájuk gyümölcsére. Öt alá.

Tracklista:
CD
1. Túl későn
2. Olyan virág
3. Vadászmezők
4. Ne késs le rólam
5. Mid nem voltam még neked?
6. Fekete
7. Nem akarok többé gondolni rád
8. Ugorj
9. Úgy szeress

DVD
1. Életjel
2. Minden állomás
3. Vidéki sanzon/Léna
4. Magnatofon
5. Ide elég lesz ez a sor
6. Ne félj mama
7. Álmodtam egy világot (közreműködik: Pataky Attila)
8. Visszhang (közreműködik: Pataky Attila)
9. Ünnep (közreműködik: Pataky Attila)
10. Te légy most
11. Sirató
12. Át a városon
13. Átkozott nők
14. 999
15. Nóra
16. Gondatlanságból elkövetett emberölelés
17. Színezd újra
18. Pálinkadal

Balajti Péter

2011. 11. 25. 11:03

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 11. 25. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Magna Cum Laude: Belső égés /CD+DVD/ (Magneoton) cikk képei
Magna Cum Laude - Magna Cum Laude: Belső égés /CD+DVD/ (Magneoton)