Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Sting: The Best of 25 Years /2CD/ (Universal)

Sting - Sting: The Best of 25 Years /2CD/ (Universal)

Negyedszázadnyi Sting-sikerből válogatni szép feladat, kellett is hozzá két hanghordozó, ám a végeredmény pont olyan, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Időrendbe szedett, remasterizált felvételek sorakoznak 1985-től 2011-ig. Egy korábbi dal új változata, illetve négy koncertcsemege is bekerült a gyűjteménybe.

Dupla jubileumot ünnepel e kétlemezes összeállítás: Sting 60. születésnapját és negyedszázados szólókarrierjét. 1983-ban a Police frontembere és dalszerzője, valamint zenésztársai, Andy Summers és Stewart Copeland – Grammy-díjakkal, arany- és platinalemezekkel a hátuk mögött – eldöntötték: szólókarrierbe kezdenek. Bár a többiek is sorra készítették nagylemezeiket (volt, aki álnéven), a trióból Sting lett a legsikeresebb.

Titka, hogy jellegzetes énekhangja, illetve dallamvezetése ellenére nem hagyott esélyt a beskatulyázásra. Zenei sokszínűségét tökéletesen példázzák a mostani válogatás dalai: a reggae-s Love Is The Seventh Wave, a dzsesszes Englishman In New York, a lírai-folkos Fields of Gold, a country-s I’m So Happy I Can’t Stop Crying, a világzenés Desert Rose, a blues-os Brand New Day vagy az R’n’B-s Whenever I Say Your Name. S akkor még nem beszéltünk a diszkó-remixes Send Your Love-ról, a szimfonikusan megszólaló Russians-ről és a rockos Demolition Manről!

A legnépszerűbb Sting-dalok mellett kevésbé ismert szerzemények is helyet kaptak a közel 150 perces összeállításban, igaz, a dallistában csakis olyan címek szerepelnek, melyeket nem csak előadóként, de szerzőként is jegyez a művész. Éppen ezért a Songs From The Labyrinth című barokk és az If On A Winter’s Night… című karácsonyi albumokról hiába keresünk felvételt, de ezért hiányoznak A három muskétás, a Halálos fegyver 3. és az Eszeveszett birodalom című filmekhez Stinggel készült dalok is. (A filmbetétdalok közül az All For Love szerzői között nem is szerepel a művész, míg az It’s Probably Me-t Eric Claptonnal, a My Funny Friend and Me-t pedig David Hartley-val jegyzi.)

Jó pont jár a Russians különleges koncertváltozatáért, ahogy a 2005-ös New York-i fellépésen rögzített Police-os Message In A Bottle-ért, s az ugyanonnan való, a Pusztító című filmben hallható Demolition Manért meg a közönséget megénekeltető Heavy Cloud No Rainért is. Igaz, az ugyanezen bulin játszott Police-siker, a Roxanne jobb választás lehetett volna, ahogy a berlini szimfonikus szereplésen előadott, CD-n kiadatlan, szintén Police-féle Every Breath You Take is.

A gyűjtők számára azonban nem kérdés, hogy a három ritka koncerttétel mellett az új zenei köntösben itt debütáló Never Coming Home című szerzemény okoz heves szívdobogást. Különös tekintettel arra, hogy a Symphonicity-turnén részt vevő muzsikusok közreműködésével rögzített, fülbemászó és magával ragadó remekműben a vonósok és a pengetősök randevúját rafinált ritmuskép teszi még izgalmasabbá – csak az a 100 másodperces, klarinétszólós ráadás nem kellett volna a végére.

Ha nem is csillagos, de ötös osztályzatot érdemel a legújabb Sting-válogatás. A kétlemezes pakkban mindegyik tétel album verzióban és nem a rádiók kedvéért lerövidített változatban hallható.

Tracklista:
1. CD
1. If You Love Somebody Set Them Free
2. Love Is The Seventh Wave
3. Moon Over Bourbon Street
4. Fortress Around Your Heart
5. Englishman In New York
6. They Dance Alone
7. Fragile
8. We’ll Be Together
9. All This Time
10. Mad About You
11. Why Should I Cry For You
12. The Soul Cages
13. If I Ever Lose My Faith In You
14. Fields of Gold
15. Seven Days
16. Shape Of My Heart

2. CD
1. When We Dance
2. I Was Brought To My Senses
3. You Still Touch Me
4. I’m So Happy I Can’t Stop Crying
5. Desert Rose (közreműködik: Cheb Mami)
6. Brand New Day
7. Send Your Love (Dave Aude Remix)
8. Whenever I Say Your Name (közreműködik: Mary J. Blige)
9. Stolen Car (Take Me Dancing)
10. The End of The Game
11. Never Coming Home
12. Russians (Live)
13. Message In A Bottle (Live)
14. Demolition Man (Live)
15. Heavy Cloud No Rain (Live)

Balajti Péter

2011. 11. 26. 23:37

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 11. 26. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Sting: The Best of 25 Years /2CD/ (Universal) cikk képei
Sting - Sting: The Best of 25 Years /2CD/ (Universal)