Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Andrea Bocelli: Concerto – One Night In Central Park (Universal)

Andrea Bocelli - Andrea Bocelli: Concerto – One Night In Central Park (Universal)

Klasszikusok, örökzöldek és filmbetétdalok találkoznak a vak tenor New York-i szabadtéri koncertjén, ahol olyan vendégművészek sora gazdagítja az előadást, mint Céline Dion vagy Tony Bennett. A kötelező New York, New York ezúttal alulmarad, az En aranjuez con tu amor viszont hátborzongatóan jó…

Napra pontosan két hónappal a nagy sikerű Central Park-koncert után Andrea Bocelli megjelentette az emlékezetes est 17 tételes kivonatát, melyben Verdi, Puccini, Bizet és Schubert mellett Morricone és – a személyesen is közreműködő – David Foster melódiái egyaránt felcsendülnek. Közben operaházak, illetve koncerttermek művészei váltják egymást Andrea mellett: így a Puerto Rico-i szoprán, Ana María Martínez, a Wales-i bariton, Bryn Terfel, az élő szving-legenda, Tony Bennett és az ötszörös Grammy-díjas Céline Dion. Az végeredmény mégis felemás.

A CD dallistája az operától indul a könnyedebb műfaj felé, hogy aztán a fináléban ismét komolyra forduljon a show. A Verdi-kedvelő Bocelli a honfitárs operaszerző három művéből is idéz, a nyitódalnak szánt – a Rigolettóból való – La donna é mobile (Az asszony ingatag) remek felütés, ahogy a Traviatából ismert Pezsgőáriára és A trubadúrból való, kevésbé ismert Di quella pirára sem lehet panasz.
Bizet esetében viszont szerencsésebb lett volna a Carmenből idézni, nem pedig a Gyöngyhalászokból (Au fund du temple saint), de Umberto Giordani neve és Vicino a te s’acqueta című tétele is legfeljebb a megszállott operarajongóknak dobogtathatja meg igazán a szívét. Puccini Bohémélet és Turandot című nagyoperáinak megidézéséért viszont ismét jár a dicséret, ahogy Schubert Ave Maria című örökbecsűjéért is. Egyébként nem csak az utóbbi tételt lengi körül a karácsony szelleme, de az Amazing Grace-t is, igaz, az már a giccs és az érzelgősség határán egyensúlyoz, akárcsak a Nel blu, dipinto di blu (Volare).

Kihagyhatatlan ziccernek tűnt a Central Parkban, de talán jobb lett volna, ha mégsem valósul meg Andrea Bocelli és Tony Bennett New York, New York duettje, lévén a szving nagymestere mellett a tenorcsillag csak zöldfülű dalosnak tűnik e tételben. A New York, New York című mozi címadó tételén túl hallható A bűvös kard – Camelot nyomában című rajzfilmből a Céline Dionnal és a dal szerzőjével, David Fosterrel közösen előadott The Prayer, melynek sikere túlszárnyalta az animációs darabot.
A Kutyavilág című olasz moziból ismert More közelébe sem ér Morricone Volt egyszer egy vadnyugat angol szöveggel megtámogatott kompozíciójának, igaz, a Your Love nem csak a filmbetétdalok, de a teljes korong egyik legerősebb műve.

Szintén hatásos a Vezúvra felfutó sikló kapcsán született, kifejezetten játékos dél-olasz Funicolì, Funicolà és az érzelmeket csúcsra járató spanyol En aranjuez con tu amor. Lehet mindezt fokozni? Siker tekintetében mindenképpen, hiszen Bocelli legnagyobb slágere, a Time To Say Goodbye (Con te partirò), mely ezúttal Sarah Brightman helyett Ana María Martínezzel szólal meg, valódi ovációt vált ki a nagyérdeműből. Mégsem ezzel ér véget az est: a komolyzenei kezdéshez operaáriás zárás illik, Puccini Nessun dormája pedig telitalálatos választás a nyílt színi tapssal összekötött elköszönéshez.

Andrea Bocelli koncertlemezének előnye, hogy a tételek külön-külön csendülnek fel, összefüggő közönségzajtól mentesen. Így a hallgató zenei ízlése szerint tudja programozni a számára kedves tételeket, anélkül, hogy a dalváltás zavaró volna. Az opera, a filmbetétdalok és az örökzöld dalok kedvelői egyaránt megtalálják a számításukat, de a legjobban azok járnak, akikhez mindhárom zenei műfaj egyaránt közel áll.

Tracklista:
1. La donna é mobile
2. Di quella pira
3. Ave Maria (Central Park Version)
4. Vicino a te s’acqueta (Duett Ana María Martínezzel)
5. Au fund du temple saint (Duett Bryn Terfellel)
6. O soave fanciulla (Duett Pretty Yentellel)
7. Libiamo ne’ lieti calici (Közreműködik: Ana María Martínez, Bryn Terfel, Pretty Yentel)
8. Amazing Grace
9. New York, New York (Duett Tony Bennett-tel)
10. The Prayer (Duett Céline Dionnal) /Zongorán kísér: David Foster/
11. More (Ti guarderò nel cuore) /Közreműködik: Chris Botti trombitán, David Foster zongorán/
12. Your Love (Volt egyszer egy vadnyugat)
13. Nel blu, dipinto di blu (Volare) /Zongorán kísér: David Foster/
14. Funicolì, Funicolà /Közreműködik: Andrea Griminelli fuvolán/
15. En aranjuez con tu amor /Közreműködik: Nicola Benedetti hegedűn/
16. Time To Say Goodbye (Con te partirò) (Duett Ana María Martínezzel)
17. Nessun dorma

Balajti Péter

2011. 11. 27. 23:54

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 11. 27. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Andrea Bocelli: Concerto – One Night In Central Park (Universal) cikk képei
Andrea Bocelli - Andrea Bocelli: Concerto – One Night In Central Park (Universal)