Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Nirvana: Nevermind – Deluxe Edition /2CD/ (Universal)

Nirvana - Nirvana: Nevermind – Deluxe Edition /2CD/ (Universal)

Két évtizede készítette el a Seattle-i grunge-trió azt a lemezt, mellyel nem csak a műfaj híveinek szívébe, de a könnyűzenei lexikonokba is örökre beírták a nevüket. A Nevermind az összes meghatározó szaklapnál tarolt, a jubileumi kiadás pedig gyakorlatilag megháromszorozta az eredetileg 12+1 tételes tartalmat.

Egy világszerte 30 millió példányban elkelt nagylemez évfordulós kiadására illik odafigyelni. A Nirvana Nevermind című albumának jubileumi változata pedig finoman szólva is példaértékű. Kurt Cobain énekes-dalszerző, Krist Novoselic basszusgitáros és Dave Grohl dobos 1991-es korongja gyémántlemez lett az Egyesült Államokban. A robbanásszerű sikert a Smells Like Teen Spirit cím dal hozta, mely gőzerővel pörgött a Music Televisionben, s a zenekar második nagylemeze meghódította többek közt a neves Billboard magazin toplistáját is. A kis klubokban zúzó-torzító grunge rekordsebességgel lépett túl Seattle, Washington állam, sőt az USA határain is, s az egész világ meghódítására tört. A bolygó lázadó ifjúsága egy csapásra Nirvana-lázban égett, a banda pedig sorra jelentette meg a kislemezeket a Come As You Are-tól a Lithiumon át az In Bloomig.

Bár a három sorlemezes zenekar sorsa Cobain 1994. áprilisában bekövetkezett váratlan halálával örökre megpecsételődött, s ezzel együtt a grunge iránti lelkesedés is hanyatlásnak indult, a Nirvana mind a mai napig hivatkozási pont.

A Nevermind című sikeralbum megjelenésének 20. évfordulója alkalmából egészen különleges újrakiadás növeli a műfaj, illetve a zenekar szimpatizánsaiban az ismételt birtoklási vágyat.

A digipack csomagolás két hanghordozót rejt, melyeket csordultig pakoltak. Az első CD-n a 12+1 tételes Nevermind album dalain túl megtalálhatóak a róla kimásolt kislemezek B-oldalas felvételei is. A monotonitása ellenére energikus Even In His Youth, a közel másfél perces felvezetővel bíró Aneurysm a Smells Like Teen Spirit maxiról valók, a Lithiumot kísérő Curmudgeon valódi őrület, míg a BBC-ben élőben felvett Wipers-feldolgozás, a D-7 visszafogottan baljós kezdésből vált torzítós-rezonálós hisztériává. A korongot öt koncertfelvétel (egy a Lithium, két-két tétel a Come As You Are és az In Bloom kislemezekről) zárja. A Drain You és a Polly eredeti változatai a Nevermind-albumot erősítették, a Sliver pedig, annak ellenére, hogy a sorlemezeket elkerülte, több országban is slágerlistás tétellé vált. Hasonló sikert megérdemelt volna a Been A Son is, a School viszont tényleg nem több egy B-oldalas felvételnél.

A második CD úgy idézi meg a két nóta (Stay Away, Endless, Nameless) híján teljes Nevermind albumot, hogy az itt szereplő felvételek döntő többsége korábban egyáltalán nem jelent meg. Az első nyolc szerzemény érdekessége, hogy ezeken még Chad Channing dobol a Smart Studióban, ahol eredetileg rögzítették volna a Nevermind albumot, melyet végül – a Polly című dal kivételével – Kaliforniában vettek fel a fiúk, Dave Grohl ritmusfelelőssel. A nyolc tétel között megtalálható az akkor még Immodium címmel jegyzett a Breed, a Velvet Underground-féle Here She Comes Now, az egyik AIDS-jótékonysági válogatáson debütált Sappy, hogy a ritkaságok közé tartozó Pay To Play és a Dive című dolgozatokról ne is beszéljünk!

A következő nyolc felvétel a Boombox hangpróbáján készült, így igen rossz minőségű, ugyanakkor a műfajhoz illő füstös, torz klubhangulatot kiválóan érzékelteti. E „csomagban” ott az albumra nem került Verse Chorus Verse és az Old Age.

A 70 perces korongot a John Peel rádióműsorában előadott Drain You és a Mark Goodier adásában eljátszott Something In The Way zárja.

Példaértékű jubileumi kiadás a Nirvana Nevermind című anyagának deluxe változata, mely B-oldalas kislemez-felvételekkel, kiadatlan dalokkal, illetve feldolgozásokkal fejeli meg a 30 millió példányban értékesített albumot, így állítva emléket a grunge világsikerét életre keltő, az énekes halála miatt 17 éve megszűnt bandának.

1. CD
1. Smells Like Teen Spirit
2. In Bloom
3. Come As You Are
4. Breed
5. Lithium
6. Polly
7. Territorial Pissings
8. Drain You
9. Lounge Act
10. Stay Away
11. On A Plain
12. Something In The Way / Endless, Nameless (rejtett track)
13. Even In His Youth
14. Aneurysm
15. Curmudgeon
16. D-7 (Live At BBC)
17. Been A Son (Live)
18. School (Live)
19. Drain You (Live)
20. Sliver (Live)
21. Polly (Live)

2. CD
1. In Bloom (The Smart Studio Sessions)
2. Immodium (Breed) /The Smart Studio Sessions/
3. Lithium (The Smart Studio Sessions)
4. Polly (The Smart Studio Sessions)
5. Pay To Play (The Smart Studio Sessions)
6. Here She Comes Now (The Smart Studio Sessions)
7. Dive (The Smart Studio Sessions)
8. Sappy (The Smart Studio Sessions)
9. Smells Like Teen Spirit (The Boombox Rehersals)
10. Verse Chorus Verse (The Boombox Rehersals)
11. Territorial Pissings (The Boombox Rehersals)
12. Lounge Act (The Boombox Rehersals)
13. Come As You Are (The Boombox Rehersals)
14. Old Age (The Boombox Rehersals)
15. Something In The Way (The Boombox Rehersals)
16. On A Plain (The Boombox Rehersals)
17. Drain You (BBC Sessions)
18. Something In The Way (BBC Sessions)

Balajti Péter

2011. 11. 28. 14:20

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 11. 28. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Nirvana: Nevermind – Deluxe Edition /2CD/ (Universal) cikk képei
Nirvana - Nirvana: Nevermind – Deluxe Edition /2CD/ (Universal)