Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Holdviola: Vándorfecske – lemezbemutató koncert /DVD/ (EMI)

Holdviola - Holdviola: Vándorfecske – lemezbemutató koncert /DVD/ (EMI)

A népzenei vonalat erőteljes beat-hangszereléssel és pop-továbbgondolással, valamint jelzésértékű elektronikával vegyítő Holdviola olyan rést talált a hazai zenei palettán, amire komoly igény bizonyult. A miskolci electro-folk trió, melynek első albuma meg sem állt a platina státusig, megalakulásának ötödik évfordulóját egy koncertfilmmel ünnepli.

A Bükkben őshonos virág varázslatos hangzású nevét választotta márkajeléül a Barta Zsófi, Farkas Péter és Gál Lajos alkotta miskolci trió. A népdalokat, illetve népzenei motívumokat továbbgondoló, a népi hangszereket gitárokra, dobra és finom elektronikára átültető formáció próbálkozásai azonnal értő közönségre találtak. Bár a 2006-os elképzelések után két évvel adhatták első önálló koncertjüket, s újabb egy esztendőnek kellett eltelnie, hogy a bemutatkozó nagylemez is napvilágot lásson, onnantól nem volt megállás.
A platinalemezzé vált Madárka a MAHASZ Top 40 album- és válogatáslemez-lista csúcsán nyitott, az arról kimásolt Bánat utca pedig a MAHASZ Single Top 10-ben tarolt. Nem csoda, hogy egy évvel később megjelent a Vándorfecske című folytatás, melyhez a Millenáris Teátrumban tartottak ünnepi lemezbemutatót 2010. december 26-án. Ott készült e koncertfilm, mely a két sorlemez – a Volt nékem szeretőm és A fényes nap lenyugodott kivételével – minden tételét tartalmazza. Nem is akárhogy!

Az ezüstösen csillogó digipack tokban rejlő korongon minden tartalom valós szélesvásznú képpel és sztereó hanggal bír, a főműsorhoz pedig Dolby Digital 5.1-es térhatású hangkeverés is választható.

A kép ugyan többször is sötét kissé, és olykor a kontraszt sem tökéletes, de a vizuális, népi motívumokkal tarkított váltások hatásosak. Furcsamód nincsenek dalok közti fel- illetve átvezető szövegek, s az együttes gyakorlatilag a közönséggel sem kommunikál, ami szokatlan, és annak ellenére is sterillé teszi a produkciót, hogy az eseménynek helyet adó, széksorokkal megpakolt Millenáris Teátrum nem az a kifejezett felugrálós, táncra perdítős közeg.

A Bevezető látványban és hangzásban egyaránt idegesítő és teljesen felesleges, míg a koncertvégi fellépő-bemutatás és meghajlás után bevágott, érezhetően eredetileg sem oda szánt két ráadás (Se nem eső, Mikor lesz már nyár) lóg a levegőben, amit a klipszerű vizuális tálalás is elszigetel a korábbi 70-80 percben látottaktól.
Ugyanakkor ügyes a Hej révész során a Millenáris Teátrumba „csempészett” hullámzó víz, dicséretesek a népi motívumokkal ízlésesen feldobott fellépőruhák, a Szinvavölgyi Néptáncműhely szereplése viszont, a korlátozott beállítás lehetőségek miatt csak egy-egy pillanatra hatásos – kétségtelenül a helyszínen sokkal jobban működhetett. A miskolci Fazekas iskola Gyermekkórusa korrekt „színpadelem”, viszont a tagjait nem ártott volna mosolygós előadásra hangolni – ez még inkább érvényes Gál Lajos kislányára, Lénára, aki az Erdő, erdőben jut nagyobb szerephez. Ahogy az albumon, úgy a lemezbemutató koncerten is tiszteletét tette Szabó Enikő énekesnő és Nikola Parov muzsikus, s az együttest segítette Lajhó Dorka és Kiss Balázs is.

Ami a hangzást illeti, nos: libabőrösen fantasztikus. A bájos arcú Barta Zsófit amúgy is élmény látni, csodaszép hangja viszont annyira uralja a teret, hogy képzett zenésztársai tudatosan hozzá alkalmazkodnak, aládolgoznak.

A dalok hangszerelésén, előadásán és hangulatán a lemezváltozathoz képest drasztikus változtatások nem történtek, viszont kétségtelenül jobban szól az egész, mint a sorlemezeken. Érdemes összevetni az Akkor szép az erdő című tétel két változatát, de a Látod Édesanyám (1. rész) egy szál gitárral kísért előadása is elbűvölőbb, mint az albumverzió.
A dalok felépítését tökéletesen ismerők örömmel fedezhetik fel többek közt az olyan finomságokat, mint az Erdő, erdő majd’ egyperces pengetős, illetve a Bánat utca elektronikai hókuszpókuszos felvezetését, de azért is jó pont jár, hogy az utóbbiban dobgép helyett Farkas Péter üti a ritmust. E váltás előnye érezhető a Tavasz, tavaszban is, míg az egyik legjobb Holdviola-produkció, a Ha te tudnád, amit én ezúttal szinti helyett buzukival startol. Arról nem is beszélve, hogy a koncert címadó tételében is jobban működik a közönség tapsával kiegészülő ritmus, mint a gépesített ütem. A hangzás tehát parádés, a kötözködők persze ilyenkor egyből felteszik a kérdést: mindez mennyire az utómunka érdeme?

Az Extrák segítségével beleshetünk a kulisszák mögé, megnézhetünk egy klipforgatás és az Erdő, erdő című dal videóját is. A negyedórás plusztartalom szintén valós szélesvásznú képpel bír, de a tagok – a dalon kívül – itt sem igazán hallatják a hangjukat.

Látványban sem rossz, de hangzásban abszolút csúcs a Holdviola együttes első koncert-DVD-je, melyen olyan népdalok továbbgondolásai szereznek élményt, mint az Elindultam szép hazámból, az Erdő, erdő vagy a Ha te tudnád. Ha elsőre mégsem ragadja magával az új nézőket-hallgatókat a produkció, a rafinált dallamvezetés akár órákkal a koncertfilm után is képes belopni magát a befogadó fejébe-szívébe. Onnantól pedig nincs menekvés!

Tracklista:
1. Intro
2. Elment az én rózsám
3. Hej révész
4. Márton Szép Ilona balladája
5. Tavasz, tavasz
6. Szivárvány havasán
7. Elindultam szép hazámból
8. Látod Édesanyám (1. rész)
9. Látod Édesanyám (2. rész)
10. Ha te tudnád
11. Én az éjjel nem aludtam egy órát
12. Intro
13. Madárka
14. Akkor szép az erdő
15. Vándorfecske
16. Tavaszi szél
17. Kimegyek egy hegyre
18. E kertemben
19. Repülj madár, repülj (Kicsi madár)
20. Erdő, erdő
21. Bánat utca
22. Se nem eső
23. Mikor lesz már nyár

Balajti Péter

2011. 12. 03. 1:10

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 12. 03. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2011. 12. 03. 16:40
Nagyon jók vagytok! Csak így tovább!!
Vendég 2011. 12. 03. 16:40
Nagyon jók vagytok! Csak így tovább!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Holdviola: Vándorfecske – lemezbemutató koncert /DVD/ (EMI) cikk képei
Holdviola - Holdviola: Vándorfecske – lemezbemutató koncert /DVD/ (EMI)