Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Hooligans: Best of /2CD/ (EMI)

Hooligans - Hooligans: Best of /2CD/ (EMI)

Királylány című dalukkal a média királyai lettek, a Játszom kapcsán rádiós DJ-k sora bólintott: játszom! Hat évig vártak a sikerre, ám utána sem pihentek: több aranylemezük mellé egy platinát is begyűjtött a banda, mely december 11-én a Sportaránéban ünnepli 15. születésnapját, amit egy dupla válogatás is megkoronáz.

Csipáékról példát lehet venni. Kitartásukat, saját tehetségükbe vetett hitüket bő fél évtized után koronázta csak siker. Az 1987-ben alakult Hooligans három nagylemezen is túl volt, amikor 2003-ban a Királylány és a Játszom című dalaikkal befutottak, sőt, keményebb hangzása ellenére a Legyen valami is tarolt. Ők lettek az ügyeletes kedvenc, ám a platinalemezt hozó siker révbeérős láblógatás helyett még keményebb munkára sarkallta a fiúkat. S hogy miért nem szálltak el? Talán mert nem egy sztárallűrös, gyors meggazdagodós cél lebegett a fiúk szeme előtt, hanem egy gyerekkori álmuk vált valóra (Csipa, Tóth Tibi és Kiss Endi már 14 évesen együtt zenélt).

A 2005-ös Vírus című folytatás szintén három daluknak követelt helyet a zenei rádiók repertoárjában: a Szabadon meg sem állt a MAHASZ Rádiós Top 40 játszási lista második helyéig, de a Menj tovább is a legjobb 10-ben végezte, a Nőben a boldogság pedig a MAHASZ Editors’ Choise rádiós játszási lista 9. helyéig jutott.

A bandát nem csak a rajongók, a szakma is díjazta: 2004-ben és 2005-ben is két-két Fonogram-díjat vehettek át, többek közt az Év dala és az Év zenekara kategóriákban.

Egy évvel később újabb bravúrral büszkélkedhet a Hooligans: a Bohémélet című nagylemezt felvezető Félember 43 (!) hétre vackolt be a MAHASZ Rádiós Top 40-es listára, melynek csúcsát is megjárta a közel egy év alatt. E szerzemény mellett a versenybe küldött tovább két dal nem nagyon tudott labdába rúgni, igaz a Rajtad múlt szerepelt a MAHASZ Editors’ Choise rádiós játszási listán, a Hotel mámor meg kötelező koncert-záró tétellé vált.

A 2008-as Privát mennyország feliratú album a Ringass el és az Eljátszott gyémánt című dalokkal szerzett új rajongókat a bandának – nem meglepő, hogy az egy évvel későbbi Hooligans DVD/CD-koncertanyagot e két nóta is gazdagította. (Csak mellékesen, ebben az évben szintén koncertanyaggal rukkolt elő a Magna Cum Laude és Zséda is, igaz, náluk külön jelent meg a CD és a DVD, míg Endiék – a rajongók és pénztárcájuk nagy örömére – egy csomagban kínálták a két korongot.)

A tavalyi 8szemköztről már ódákat zengtünk a music.hu lemezajánlójában, jogos, hogy közel fél tucat felvétel szerepel róla a mostani összegzésben, köztük az Illúzió, a Küzdj az álmodért, a Menj, ha menni muszáj, no meg a ’97-es Nem hall, nem lát, nem beszélről ismert Várok rád, illetve Az én paradicsom újragondolásai. Ami az utóbbi felvételt illeti: kakukktojásként két változatban is szerepel a mostani gyűjteményben.

A banda dalszerző-gitárosa, Tóth Tibi úgy nyilatkozott: a best of összegzés dalainak kiválasztását nem ők, hanem a rajongók végezték. E szerzemények ugyanis – állítása szerint – a legkedveltebb koncertnóták.
Ami a tracklistát illeti, annyira jól összeállított és felépített, hogy nem volna meglepő, ha december 11-én, a Sportarénában rendezett jubileumi koncerten ugyanezek a tételek, ugyanebben a sorrendben szólnának!

Öröm, hogy nem egy, hanem két hanghordozót tölthettek meg a fiúk, melyeken a korábbi Őrangyal és Az én paradicsomom 2011-es verzióban kerültek a pakkba, s bár nem rossz ötlet, hogy a jubileum számát hirdeti a két CD 15-15 tétele, mégis, felkerülhetett volna még néhány felvétel. Például a banda filozófiáját hirdető A zene nem eladó, a Tartson örökké remixe vagy a 2009-es koncerten lenyomott Poker Face. Sebaj, ez a cucc így is csillagos ötös.

Tracklista:
1. CD
1. Legyen valami!
2. Ringass el!
3. Királylány
4. Annyi minden vár!
5. Szabadon
6. Éltem, voltam
7. Paradicsom (2011-es, lassú verzió)
8. Illúzió
9. Menj tovább
10. Kánaán
11. Van az úgy
12. A vér nem válik vízzé
13. Rajtad múlt
14. Várok rád
15. Eljátszott gyémánt

2. CD
1. Nőben a boldogság
2. Paradicsom (2010-es verzió)
3. Őrangyal (2011-es verzió)
4. Hol a nő?
5. Tartson örökké
6. Ha sírni látsz
7. Félember
8. Játszom
9. Egyetlen
10. Tedd el
11. Menj, ha menni muszáj
12. Küzdj az álmodért
13. Emlékül
14. Minden út
15. Hotel mámor

Balajti Péter

2011. 12. 05. 11:33

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 12. 05. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2011. 12. 05. 12:48
Nagyi vagyok, de imádom őket.
Vendég 2011. 12. 05. 13:44
COOLLLLLLL HOOLIGANS4EVER

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Hooligans: Best of /2CD/ (EMI) cikk képei
Hooligans - Hooligans: Best of /2CD/ (EMI)