Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Rihanna: Talk That Talk (Universal)

Rihanna - Rihanna: Talk That Talk (Universal)

Vajon meddig tarthat a barbadosi énekesnő sikersorozata? Rihanna Loud című albumánál alkalmazott receptjét követi mostani korongjánál is: 11 tétel, néhány vendég-közreműködő és kifejezetten széles zenei skálán mozgó, abszolút slágeresre hangolt dalok sora. Sokat hallunk még e lemezről – a kifejezés mindkét értelmében.

Rihanna+Calvin Harris: We Found Love

Szinte napra pontosan egy évet kellett várni Rihanna új albumára. A 11 tételes korong, melyen R’n’B, hip hop, dancehall, tribe és dance stílus egyaránt keveredik, a MAHASZ Top 40 album- és válogatáslemez-listán a 35. helyen nyitott, de az Egyesült Királyságban máris elérte a platinalemez-státust. Igaz, a hazai lemaradásban feltehetően némi szerepet játszott, hogy az országos kereskedelmi rádiók még csak most kezdték el pörgetni a 2011-es anyag első kislemezét, a Calvin Harris-szel rögzített, az angol és az amerikai listát is meghódító We Found Love-ot, miközben odakint már a You Da Love klipje megy…

Rihanna énekhangjára ezúttal sem lehet panasz, egy sor zenei műfajban képes eladni magát, no, de le a kalappal a zenei producerek előtt is! Olyan hangzást, hangszerelést, dallamvilágot és ütemeket kevertek, amik menthetetlenül belemásznak az ember fülébe.

Az énekesnővel öt éve együtt dolgozó norvég StarGate páros, Mikkel Storleer Eriksen és Tor Erik Hermansen ismét három tételnél segédkezett, melyek egyike a címadó felvétel. A Talk That Talk ügyes kompozíció, hiszen Jay-Z közreműködésével rögzített hip hop és r’n’b-t ötvözetet masszív és egyúttal retro szinti-dallammal vegyítették, az eredmény pedig magáért beszél – ha már a dal címe úgyis Amit mondtam, megmondtam…
Szintén külön tanulmány, amit a fiúk az angol indie pop-formáció, a Mercury-díjas The Xx Intro című instrumentális dolgozatával tettek. Erre épült a Drunk On Love, mely énektémával, finom, ugyanakkor meghatározó szinti-támogatással, valamint azt erősítő ritmussal gondolta tovább, és emelte még magasabb szintre az egyébként is nagyszerű felvételt. S akkor még nem beszéltünk a középtempót továbbra sem feszegető Roc Me Outról, ahol a dögös énektémát megkoronázó erőteljes refrén azonnal tarol, s csupán az elektronikus hangszeren életre kelő dallamtól érezzük gyorsabbnak a dal.

Az aktuális slágergyáros, Dr. Luke, azaz Lukasz Gottwald neve szintén garancia Rihanna számára a hosszú távú toplista-jelenlétre. A 38 esztendős dalszerző–zenész–producer évről-évre nagyobb sztárokkal dolgozik együtt. Idén többek közt Britney Spears, Pitbull, Taio Cruz, B.o.B. és Flo Rida álltak nála sorban, Rihanna új albumán pedig az első két tétel fűződik a nevéhez. A reggae és dancehall vonalon induló, majd egyre kísérletezőbb elektropopba váltó You Da Love már megjelent kislemezen, várhatóan hamarosan a hazai rádiók is beveszik a repertoárjukba. Szintén izgalmas zenei kísérlet a Where Have You Been, melyben a country, az r’n’b, a dance és a techno műfajok mosódnak össze hibátlanul.

A csúcs azonban egyértelműen az albumot beharangozó We Found Love, melynek dalszerző-énekese, Calvin Harris elérte, hogy neve közreműködőként is felkerüljön a kis- és nagylemezre, holott nem énekelt, „mindössze” a teljes zenei alapot állította össze és szólaltatta meg.

A slágergyanús dalok sorát két felvétel töri meg: a korong mélypontjai. A Cockiness (Love it)-ben a Túl közeli rokon című mozi színpadi zenés jelenetének hang- és dallamrészleteit fedezhetik fel a vájtfülű filmfanatikusok, míg az alig egy perc után lekevert Birthday Cake olyan, mintha egy Formula–1-es futam alatt rögzítették volna, némi Beyoncé és 50 Cent ihlet után.
A We All Want Love a pop, az R’n’B, a country és a lírai dalok kedvelőit egyszerre célozza meg, a címében magabiztos Watch N’ Learn (Figyelj és tanulj!) viszont inkább csak közepes Beyoncé-utánérzés. A működőképes Farewellnél a Leona Lewis-féle Bleeding Love, illetve az Alicia Keys jegyezte No One című slágereknél alkalmazott „lírai témához párosított határozott ütem”-recept került elő, de tegyük hozzá: a módszer a barbadosi dívánál is működik.

Alig 38 perces albumot készített Rihanna, melyből fél óra garantált sláger, s ennek egy részéről várhatóan 2012-ben a kereskedelmi rádiók hallgatói, illetve a zenetévé-nézők is meggyőződhetnek majd. (Esélyes a címadó Talk That Talk Jay-Z-vel, a Where Have You Been és a Farewell.) Igaz, még így is kellett némi jóindulat az ötös alához.

Tracklista:
1. You Da Love
2. Where Have You Been
3. We Found Love (közreműködik: Calvin Harris)
4. Talk That Talk (közreműködik: Jay-Z)
5. Cockiness (Love It)
6. Birthday Cake
7. We All Want Love
8. Drunk On Love
9. Roc Me Out
10. Watch N’ Learn
11. Farewell

Balajti Péter

2011. 12. 06. 23:24

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 12. 06. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Rihanna: Talk That Talk (Universal) cikk képei
Rihanna - Rihanna: Talk That Talk (Universal)