Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Shakira: Live From Paris /DVD+CD/ (Sony Music)

Shakira - Shakira: Live From Paris /DVD+CD/ (Sony Music)

A latin énekesnő hazánkat is érintő világturnéjának állít méltó emléket ez az igen hatásos koncertfilm, mely több mint egy évtized dalaiból válogat. A kiadvány különleges változata egy CD-t is tartalmaz, amire – feszesre vágva, s két dal kivételével – az egész műsor hanganyagát felpréselték.

Európát, Ázsiát, Amerikát és Ázsiát is érintette Shakira The Sun Comes Out névre keresztelt világturnéja, melynek koncertfilmjét a francia fővárosban álló Palais Omnisports de Paris-Bercy-ben rögzítették 2011. június 13-án és 14-én.

Már a DVD menürendszere is hangulatfokozó: a főmenüben a Loca, az Extrák menüpont alatt a Si te vas, a Dalválasztásnál a Whenever, Wherever, a She Wolf és a Waka Waka koncertváltozata szól, egyedül a Beállítások menüpont néma.

A valós szélesvásznú képel rendelkező koncertfilm mellé Dolby Digital sztereó és Dolby Digital 5.1-es hangsávok közül választhatunk, s bár létezik angol, spanyol és francia felirat is, utóbbiakkal több baj van, mint haszon. Egyrészt csúsznak, másrészt bármelyiket választja az ember, ami azon a nyelven hangzik el, azt nem írja ki. Úgyhogy e szolgáltatás jobb kikapcsolva.

A helyszín csak addig tűnik szokatlannak, míg az énekesnő nem köszönti a nagyérdeműt: kiderül, hogy az angol és spanyol nyelven is lemezeket készítő előadó remekül beszél franciául. (Sőt, olasz, portugál, arab és katalán nyelvterületen is könnyedén megérteti magát.)

Szintén megtévesztő a színpadkép: a háttérben felállított hatalmas LED-fal, melynek segítségével a színpadtól távolabb lévők is jól láthatják, mi történik elől, szegényesnek tűnhet. Csakhogy Shakirának nincs szüksége komolyabb látványelemekre: ő maga a látvány. Védjegyszerű csípő- és hastánctudománya szinte véletlenszerűen kerül elő a megfelelő pillanatokban (természetesen egy ilyen produkció esetén nincs helye a véletleneknek), miközben repertoárja több mint egy évtizednyi dalaiból bátran válogat a 100 perces műsorba.

Az est különleges dallal és különleges módon indul: Shaki a közönség soraiból sétál fel a színpadra, miközben a Szerelem a kolera idején című filmhez írt lírai-romantikus dalátsss, a Pienso en tit énekli. A sokat fedő pink ruhától egy pillanat alatt megszabaduló előadó feszes csípőnaciban és testhez álló, has felett végződő felsőben a dögös Why Waittel fokozza a hangulatot, hogy aztán még rockosabbra vegye a figurát a Te dejo Madriddal. A Si te vas-szal tovább csavar a lelkesedésen, majd a Whenever, Wherever című gigasláger zúzdás változatával, s az annak kapcsán megidézett EMF-sikerrel, az Unbelievable-lal, no meg négy hölgynézővel közösen lejtett hastáncával taroljon.

Mire újra kigyúlnak a fények, már gitárral a nyakában látható az énekesnő: az Inevitable-t az egész csarnok énekli, az azt követő latin folkosra hangszerelt Metallica-opus, a Nothing Else Matters csodaszép meglepetés, ahogy a belőle kifejlődő Despedida is, mely – akárcsak a nyitódal – szintén a Szerelem a kolera idején című filmből való.

Csöppnyi szusszanás, legalábbis énekben: a művésznő Brendan Buckley dobossal tartott különszámában táncol és ritmust ad. A Gypsy, melyben szájharmonikázik is Shaki, talán még a sorlemezen sem volt ennyire hatásos, mint itt, a La tortura meg sikerrel táncra perdíti a nagyérdeműt. Az est legrégebbi Shakira-dala, az 1989-es Ciega, Sordomuda remekül előkészíti a terepet az est egyik legszebb tételének, az Underneath Your Clothes-nak.
A nem túl emlékezetes Gorditát az aktuális album-címadó, a Sale el sol váltja, melyben az énekesnő látványosan kettétépi a felsőjét…

Akit hidegen hagyott a csarnokból gigantikus klubot varázsoló Las de la intuición, azt a tüzes Loca késztetheti testmozgásra, ahogy Shakit és két táncosát is. Az electro-hívek a She Wolfra bólogathatnak, míg az elektronikus effektekkel megbolondított keleties hangzású, ugyanakkor feszes tempójú Ojos asíhez egzotikus szerelést ölt magára az énekesnő, aki újabb bemutatót tart hastánc-tudományából. Az Antes de las sies „hóesésben” csendül fel, majd egy igazi ritkaság-feldolgozásé a főszerep: a Je l’aime a mourir, azaz Halálig szeretve című francia slágert spanyolul vezeti fel a művésznő, hogy aztán a refréntől eredeti nyelven énekelje tovább – nyílt színi éljenzés közepette. (Ezt a dal egyébként csak Franciaországban és Svájcban gazdagította a repertoárt.)
Innentől pedig nincs megállás: a Hips Don’t Lie közel hétperces változata karneváli, a zárótételnek választott Waka Waka (This Time For Africa) örömünnepi hangulatot varázsol a hatalmas arénába.

A koncertfilm hatásos közelikkel, gigantikus nagylátószögekkel, mozgalmas vágással és jól megszerkesztett lassításokkal, csodaszép színekkel és kifejezetten szép képekkel szegezi az embert a képmegjelenítő elé.

A korongra a főműsor mellé extrák is kerültek: ötperces összeállítás szól a hangpróbákról, s ugyanennyi ideig tart a koncertfilm előkészítésével foglalkozó kisfilm is. Három és fél percben megismerkedhetünk a 17 éves Sanzianával, a román Shakirával, s láthatjuk találkozását az igazi Shakirával: a megható képsorokon a lány örömkönnyeitől nem jut szóhoz, csak kedvence beszél, aki teljesen odavan attól, hogy valaki másnak is olyan hangja van, mint neki. Két másik filmecske a stáb lazításaiba nyújt bepillantást: láthatjuk Shakit és a többieket szamárháton, illetve a golfpályán – utóbbi felvétel kivételesen 4:3-as képarányú.

A kétlemezes csomagba a koncert-DVD mellett megtalálható a koncertanyag hihetetlenül feszesre vágott, 77 perces CD-változata, mely a legdurvább csúcsforgalommal járó stresszt is remekül oldja az autóban, s több tétele is sikerrel bevethető a közelgő szilveszteri házibuliban. A hanganyag érdekessége, hogy a vágás és keverés során – amennyire csak lehetett – ügyeltek a tételenkénti lejátszás lehetőségére, így nincs furcsa dalindulás vagy váratlanul véget érő közönségzaj. Ráadásul valódi bravúr, hogy helyhiány miatt csupán két dal, a Si te vas és a Gordita maradt le a hanghordozóról, utóbbi egyébként sem nagy veszteség.

A latin énekesnő tavaly indult és idén októberben véget ért világturnéjának méltó módon állít emléket a két, egymást követő franciaországi fellépésen készült koncertfilm, s az extra-pakkban helyet kapó koncert-CD, melyeken Shakira 20-nál több dal segítségével mutatja meg sokszínű zenei világát.

Tracklista:
DVD
1. Pienso en ti
2. Why Wait
3. Te dejo Madrid
4. Si te vas
5. Whenever, Wherever/Unbelievable
6. Inevitable
7. Nothing Else Matters/Despedida
8. Flamenco
9. Gypsy
10. La tortura
11. Ciega, Sordomuda
12. Underneath Your Clothes
13. Gordita
14. Sale el sol
15. Las de la intuición
16. Loca
17. She Wolf
18. Ojos así
19. Antes de las sies
20. Je l’aime a mourir
21. Hips Don’t Lie
22. Waka Waka (This Time For Africa)
+
Extrák:
Shaki hangpróbákon
Shaki és Sanziana
Shaki Párizsban – Így készült a DVD
Shaki szamárversenyen
Shaki golfozik

CD
1. Pienso en ti
2. Why Wait
3. Te dejo Madrid
4. Whenever, Wherever
5. Inevitable
6. Nothing Else Matters/Despedida
7. Gypsy
8. La tortura
9. Ciega, Sordomuda
10. Underneath Your Clothes
11. Sale el sol
12. Las de la intuición
13. Loca
14. She Wolf
15. Ojos así
16. Antes de las sies
17. Je l’aime a mourir
18. Hips Don’t Lie
19. Waka Waka (This Time For Africa)

Balajti Péter

2011. 12. 07. 20:15

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 12. 07. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2011. 12. 07. 22:12
Én nagy rajongója vagyok Shakira-nak és ott voltam a Budapesti koncertjén, hihetetlen élmény volt. Úgyhogy én biztos, hogy meg fogom vásárolni DVD-t. Gratulálok a cikkhez!
Vendég 2012. 01. 09. 2:23
Ez egy olyan koncert, amit legalább egyszer mindenkinek látni kell. De ha egyszer megnézed, még akarod, és még, és még.. Shakira elvarázsol! A cikk nagyon jó egyébként, két ponttól eltekintve.. 1. Pienso En Ti : valóban megtalálható a Szerelem kolera idején c. film filmzenei albumán, de a szerzemény egy jóval korábbi albumról való (Pies Descalzos - Mezítláb) és ezzel tulajdonképpen ez a koncert "legrégebbi dala". 2. a Gordita című szám személy szerint a kedvencem, a koncerten remekül van hangszerelve, és a szám elején a tánc amit Shak lejt a kedvencem a koncertről :)

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Shakira: Live From Paris /DVD+CD/ (Sony Music) cikk képei
Shakira - Shakira: Live From Paris /DVD+CD/ (Sony Music)