Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Oláh Ibolya: Nézz vissza (Sony Music)

Oláh Ibolya - Oláh Ibolya: Nézz vissza (Sony Music)

Három sorlemezéből több elérte a platinastátust, az első Megasztár aranytorkú ezüstérmese mostani összegzését viszont azok is bátran bevállalhatják, akiknek megvan az Egy sima, egy fordított, az Édes méreg és az El merem mondani. E különleges válogatás harmadát ugyanis új dalok és ritkaságok teszik ki.

Oláh Ibolya+Children of Distance: Még utoljára

Olyan természetes őserővel énekel, hogy muszáj rá figyelni. Talán ő maga sincs tisztában azzal, milyen érzéseket képes kiváltani hallgatóságában – énekeljen akár rockot, blues-rockot, szvinget, bossa novát, kuplés-táncdalt, saját szerzeményt vagy feldolgozást. Mostani gyűjteményes lemezén nem csak ezek a zenei stílusok köszönnek vissza, de megtalálható a MAHASZ Rádiós Top 40 játszási listára felkerült nyolc sikerdala, további kedvencek, ritkaságok és három 2011-es felvétel is.

A platina státust elért bemutatkozó lemezről került fel az első Megasztárban előadott Máté Péter szerzemény, a Hazám, az akkori zsűri oszlopos tagja, Presser Gábor (és Sztevanovity Dusán) remeke, a Zorán-változattól merőben eltérő, ugyanakkor szintén zseniális A szerelemnek múlnia kell, no meg a lendületes Nem kell.
Az eladások alapján szintén platinalemezzé vált Édes méreg című folytatatást a rockos címadó tétel, a mostani gyűjteménynek nevet adó gyöngyszem, a Nézz vissza, a Cirque du Soleil Alegría című slágeréből Geszti Péter magyar szövegével megálmodott, bravúrosan hangszerelt opus, a Magyarország, a rafináltan őszinte szövegű Ibolyavirág, valamint a Roy és Ádámmal rögzített blues-rock, a Valamit valamiért képviselik.
A legszemélyesebb albumot, az El merem mondanit, melynek két kivétellel minden dalát Oláh Ibolya, valamint két remek dalszövegíró, Orbán Tamás, illetve Valla Attila jegyzik, négy tétel idézi meg. A MAHASZ Rádiós Top 40 játszási lista első tíz felvétele közé bekerült Ritmus és Baby mellett az Anyának című őszinte vallomás, meg a bulvárt keményen osztó Címlaphír gazdagítja a mostani, további hat (!) különlegességgel büszkélkedő gyűjteményt.

A 2007-es Lányok című mozihoz készült Innen vigyél el egy kellemesen lüktető bossa nova, amit Ibolya éneke izgalmassá, az improvizált effektsor viszont idegesítővé tesz. Ugyanebben az esztendőben jelent meg egy életrajzi kötet Cserháti Zsuzsáról, az Összetört szárnyak, aminek CD-mellékletén csendült fel az Egy elfelejtett dal. A szerzemény a művésznő halála után, a technika segítségével, no meg Oláh Ibolya és Caramel közreműködésével lett siker, s nem csak a rádiós játszási listára, de e gyűjteményre is felkerült.
Egy évvel később egy másik meghatározó magyar énekesnő, Koncz Zsuzsa dala is része lett az Oláh Ibolya-repertoárnak. Az 1969-es Volt egyszer egy lány Koncz debütlemezének címadó és nyitódalának feldolgozása a Casting minden című, Ibolya főszereplésével készült mozi filmzenelemezéről való.

Máris elérkeztünk a jelenbe: Balász Fecó duett-lemezének egyik büszkesége a Kölykök a hátsó udvarból, mely Ibolyával közösen előadva ritka jól szól, akárcsak a Children of Distance nevű hip-hop csapattal rögzített Falco-feldolgozás, a Még utoljára. Utóbbi érdekessége, hogy a triót egy árva rajongójuk levele érintett meg annyira, hogy történetéből dal született. A téma, valamint Ibolya hangja miatt döntött úgy a banda, a refrénhez a többszörös platinalemezes énekesnőt kérik fel, aki – állítólag – a stúdiómunkák során többször elsírta magát.
Őszinte, de jóval vidámabb, a szintén itt debütáló, Budapest Bár felé kacsintgató, kuplés-táncdalos Igaz, ami igaz, aminek finom fricskája, hogy bár szövegében is a századelőt idézi, mégis abszolút Ibolyához igazított.

Az ismert dalok és slágerek mellett sok újdonsággal és ritkasággal bír Oláh Ibolya nagyszerűen felépített dallistával büszkélkedő válogatáslemeze, melyről nagyon hiányzik ugyan a Novák Péterrel közösen előadott, vicces-párkapcsolatos Majd elfújja a szél, illetve a gyermekien őszinte, és fájdalmasan szép Találjmárrám, de így is példaértékű ez az összegzés.

Tracklista:
1. Igaz, ami igaz
2. Baby
3. Magyarország
4. Nem kell
5. A szerelemnek múlnia kell
6. Hazám
7. Édes méreg
8. Nézz vissza
9. Ibolyavirág
10. Valamit valamiért (duett Roy-jal)
11. Egy elfelejtett dal (Cserháti Zsuzsával és Caramellel)
12. Innen vigyél el (A Lányok című film betétdala)
13. Volt egyszer egy lány
14. Ritmus
15. Anyának
16. Címlaphír
17. Kölykök a hátsó udvarból (duett Balász Fecóval)
18. Még utoljára (közreműködik: Children of Distance)

Balajti Péter

2011. 12. 09. 23:05

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 12. 09. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Oláh Ibolya: Nézz vissza (Sony Music) cikk képei
Oláh Ibolya - Oláh Ibolya: Nézz vissza (Sony Music)