Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Drum & Piano Project: Freedom /CD+DVD/ (Havasi Records)

Drum & Piano Project - Drum & Piano Project: Freedom /CD+DVD/ (Havasi Records)

Havasi Balázs és a Hooligans-ből ismert Endi megcsinálták! A klasszikusok világából érkezett zongorista és a rockdobos kiváló példa arra, hogy az ellentétek vonzzák egymást. A mindössze két hangszerre épített Havasi-szerzemények hallatán nyoma sincs minimalista-hatásnak. Magával ragadó és profi, mint a DVD-n található Freedom és The Storm klipek.

Drum & Piano Project: Freedom

Egy évig kellett várniuk Havasi Balázs rajongóinak, hogy kézbe vehessék a tavaly beharangozott izgalmas zenei kísérlet lenyomatát. 2010-ben jelent meg ugyanis a művész Symphonic Red Concert Show című DVD-je, melyen egészen ellentétesnek tűnő műfajok képviselőnek (pl.: japán dobosok, rocker ritmusfelelős, operaénekes, indiai énekes, nagyzenekar) segítségével épített különleges hangulatú zenei világot zongorajátéka köré, s az est során egy tétel Drum & Piano változatban szólalt meg, az extrák közötti egyik kisfilm pedig igazán hatásosan harangozta be az új produkciót.

A produkciót, mely vérprofi. Látványos és dinamikus kép a két zenészről, ezüstszínnel nyomott kiemelés – s ez még csak a tokot körülölelő papírfekni. A műanyag tartó két korongot rejt. Kezdjük a CD-vel!

A 12 tételes, 51 perces hanganyag hihetetlenül egységes, pedig a felvételek nincsenek egymásba úsztatva, mégis megvan az a folyamatosság, amit jól esik hallgatni, aminél nem érez késztetést az ember arra, hogy ugráljon a zeneművek között, egyet-egyet kiragadva, újrajátszva a többi közül.

Merthogy mini zeneművekről van szó, melyek dallama, tempója, lendülete, intenzitása él, lélegzik, változik, s az egészben az a csoda, hogy miközben stúdióguruk énekhangot, effekteket és ezernyi hangszert vegyítenek zenei boszorkánykonyhájukban a tökéletes hangzás érdekében, addig e két profi művésznek ehhez mindössze egyetlen zongorára és dobra van csak szüksége – no meg több évtizedes tudásra, s Balázs szerzeményeire. A könnyed, ám olykor komoly zongora meg a nyers, precíz és kíméletlen dob találkozásából ezúttal valami egészen különleges született.

Akiknek volt szerencséjük a Symphonic Red Concert Show-hoz élőben vagy CD-n, illetve DVD-n, azoknak az itt elhangzó alkotások fele ismerős lehet, így – többek közt – a különösen emlékezetes, monumentális The Storm, a visszafogottan játékos 28 Waves, vagy a maga bő hatperces játékidejével a lemez leghosszabb tételének számító Trinity River. A friss kompozíciók közül a címadó, klippel is megtámogatott tétel kifejezetten hatásos, akárcsak a keménységet és a Világ leggyorsabb zongoristája Guinness-rekord elérésekor már megcsillogtatott szédületesen gyors billentyűkezelési technikát igénylő The Duel, ám a titkos kedvenc mégiscsak az egyszerre könnyed és játékos, ugyanakkor vad és dinamikus Mauna Loa. Már ha nagyon boncolgatni akarjuk a tételeket, de ez tényleg olyan anyag, amit egyhuzamban érdemes befogadni. A sorból talán csak a Finálé lóg ki: a filmeznének is beillő, fülbemászó melódiát ugyanis meghökkentő, talán a folytatás irányát jelző, kísérletező zenei betét viszi egészen különös irányba.

A DVD egy lemeznek álcázott apró kincsesláda, sok „fiókkal”, megannyi felfedezni valóval. A nyitóoldalon a Drum & Piano Project két és félperces, angol nyelvű reklámfilmje, a Drum & Piano Project mintegy kétperces, angol nyelvű koncertajánlója és a Freedom négy és félperces, minden idők egyik legjobb reklámfilmjét megidéző, szép, kreatív és hangulatos videoklipje vonzza magára azonnal a tekintetet.

A figyelmesebbek a három mozgóképes „főanyag” alatt több menüpontot is észrevehetnek. A Live Extras további három finomságot tartogat, Endi és Havasi, azaz a Drum & Piano Project The Duel című tételének közel négyperces, pirotechnikával megbolondított koncertfelvételét, a Freedom DJ Julia Carpenter által készült klubváltozatának négyperces, letterbox képű videóját és a The Duel szabadtéri, négy és félperces előadását.

A Havasi Extras menüpont hat, jórészt angol nyelvű, illetve angolul feliratozott különlegességet rejt. A Kultúra hídja Kína–Magyarország–Európa című esemény médiavisszhangjával foglalkozó ötperces anyag Havasi Balázs e produkcióban betöltött szerepéről (is) mesél, de megkapjuk a monumentális Symphonic Concert Show ajánlóját és a The Storm káprázatosan fényképezett videoklipjét is.
Egy kétperces szösszenet a zongoravírtuózt mutatja be a nemzetközi sajtóban róla közölt értekezésekkel, bő hét percben koncertnézők osztják meg véleményüket a művészről – előadás után, akik pedig Havasi gondolataira kíváncsiak, azoknak a Szimfónia a padlásszobából című, bő tízperces, zenével fűszerezett beszélgetést kell megnézniük. Havasi Balázs megfordította a jól ismert pesszimista nyavalygást: – Meggyőződésem, hogy ha máshol születek, soha nem jutottam volna el idáig. Magyarország zeneoktatása világhírű, és olyan ősök nyomán tanulhattam, mint Kodály, Bartók vagy Liszt.
Többek közt kiderül, hogy került a repertoárjába a Tavaszi szél, miképpen találta meg saját küldetését, s miért mondja azt, hogy számára a XXI. századi palackposta az internet.

Utóbbi három kisfilm – magyar felirattal – visszaköszön a Magyar Extrák menüpontban, ahol a Symphonic Concert Show egy újabb ajánlója, a főmenüből ismert Drum & Piano Project szinkronos bemutatója és a Drum & Piano Project magyarított koncertajánlója is megtekinthető.

Már a csomagolásával minőséget sugalló kiadványt készített Havasi Balázs, aki a Hooligans-ből ismert Endivel alkotta meg a Drum & Piano Projectet. A formáció bemutatkozó albuma erős, egységes és magával ragadó zenei tartalommal bír, s bár a mellé csomagolt, – egy-két letterbox képű kivételtől eltekintve – valós szélesvásznú képű és sztereó hangú DVD-n meglepően sok az angol, illetve magyar nyelvű anyagok közötti átfedés, de a vérprofi produkción abszolút érezhető, hogy nemzetközi kiadásra (is) készült. Ezért bizony gratuláció és ötös jár., no meg egy nagy köszönet

Tracklista:
CD
1. Freedom
2. The Duel
3. Mauna Loa
4. The Storm
5. Generali
6. The Little Prince
7. Drum and Piano
8. The Chase
9. Lacrimosa
10. 28 Waves
11. Trinity River
12. Finale

DVD
Freedom – videoklip
The Storm – videoklip
Havasi interjú – angolul és magyarul
Riportok – angolul és magyarul
Promóciós anyagok – angolul és magyarul

Balajti Péter

2011. 12. 16. 22:41

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 12. 16. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
dani 2014. 01. 18. 21:25
Zseniális!
VENDÉG 2014. 01. 19. 15:08
SZUPER!
VENDÉG 2014. 01. 22. 17:31
KLASSZ!
VENDÉG 2014. 01. 23. 7:54
Gratulálok!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Drum & Piano Project: Freedom /CD+DVD/ (Havasi Records) cikk képei
Drum & Piano Project - Drum & Piano Project: Freedom /CD+DVD/ (Havasi Records)