Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Susan Boyle: Someone To Watch Over Me (Sony Music)

Susan Boyle - Susan Boyle: Someone To Watch Over Me (Sony Music)

Depeche Mode slágert, a Ghost című film betétdalát, Gershwint, s az ABBA-szerzőpárosának remekművét is elénekli új albumán az idén ötvenedik születésnapját ünneplő, meglepően későn befutott skót énekesnő, Susan Boyle, aki egy brit tehetségkutató által vált világhírűvé 2009-ben.

Susan Boyle: You Have To Be There

A harmadik nagylemez a vízválasztó – tartják a zenészek, s bizony Boyle kisasszony első két albumának angol és amerikai listavezető sikerét (egyelőre) nem tudta megismételni a Someone To Watch Over Me, mely a szigetországban tarolt, ám az Államokban „csak” a 4. helyet tudta megszerezni.

A 10 dalos – ezúttal is Steve Mac producer bábáskodása mellett készült – korong nyolc feldolgozás mellett két, itt debütáló szerzeményt is tartalmaz-

ABBA-slágerrel nehéz hibázni, még akkor is, ha a svéd banda legtöbb dala unásig hallott. Éppen ezért Susan Boyle nem az egykori sikercsapattól, hanem annak két dalszerzője, Benny Andersson és Björn Ulvaeus által jegyzett, kevésbé ismert musicalből választott nyitódalt. A You Have To Be There, annak ellenére, hogy magán viseli az ABBA-féle motívumokat (ellentétben a Chess – Sakk című, szintén általuk komponált zenés darabbal), a legtöbb ember számára az újdonság varázsával bír.
A felülmúlhatatlan kezdést nem is sikerül még megközelítenie sem a lemez további dalainak, holott több zseniális felvétel is szerepel a korongon. A Ghost című mozinak köszönhetően újra sláger lett a The Righteous Brothers 1955-ös gyöngyszeme, az Unchained Melody, melyet úgy ad elő Boyle, hogy az kicsit sem válik csöpögőssé. A zongorakísérettel induló tételnél csak később kapcsolódnak be a vonósok, s a csúcspontnál sem nyomják el a hangszerek az énekesnő hangját, aki nagyon finom átéléssel teszi emlékezetessé e számso előadó repertoárjába bekerült szerzeményt.

A Depeche Mode-féle Enjoy The Silence azoknak okozhat meglepetést, akik nem ismerik az 1990-es Martin Gore-nóta demóváltozatát, csak a Violator című nagylemezen található, klippel is megtámogatott verziót. A szám dallamával sajnos így is kilóg Susan Boyle harmadik albumának zenei világából és ugyanúgy belerondít annak egységes hangulatába, mint a Lilac Wine.

A Tears For Fears-től ismert Mad World viszont abszolút a helyén van, ahogy az 1968-as Joni Mitchell-nóta, a Both Sides Now is jogosan szerepel a korongon. Szintén jól szól az Autumn Leaves, melynek hallatán nekünk magyaroknak különösen nagyot dobbanhat a szívünk, hiszen az idehaza Hulló levelekként ismert mű szerzője Kozma József, azaz Joseph Kosma, magyar származású francia sanzonszerző.

E lemezen debütál a This Will Be The Year és a Return – előbbi jól eltalált refrénjének köszönhetően érdemel figyelmet, utóbbi viszont, melynek társszerzője a lemez producere, Steve Mac, sajnos egy sor lírai zenei közhelyet mos össze a dalok sorát záró címadó Gershwin-klasszikus, a mindössze nyolcvan másodperces, mégis tökéletes befejezést jelentő dzsessz-örök előtt.

Susan Boyle 2011-es lemezén több kulcsnóta ellenére sincs meg az az egységesen varázslatos, magával ragadó hangulat, amihez az énekesnőnek a tehetsége és hangbéli adottsága is adott. Pedig olyan jól indult a korong, s a befejezés is nagyon eltalált, de az Enjoy The Silence, a Lilac Wine és a középszerű Return lerontották a végeredményt. Azért a négyes megvan.

Tracklista:
1. You Have To Be There
2. Unchained Melody
3. Enjoy The Silence
4. Both Sides Now
5. Lilac Wine
6. Mad World
7. Autumn Leaves
8. This Will Be The Year
9. Return
10. Someone To Watch Over Me

Balajti Péter

2011. 12. 17. 12:49

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 12. 17. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2011. 12. 19. 13:48
Szerintem nagyon jo ez az album,és talán az egyik legjobb szám rajta pont a Return.Ajánlom mindenkinek.
Vendég 2012. 02. 13. 10:05
Én nem értem,csak hallgatom a lemezt.De hogy lehet a Return-ra azt mondani,hogy középszerű.Az egyik legjobb szám a lemezen.Az egész album szép és legalább olyan jó mint az előző kettő.Még akkor is ha a kritikusok lehuzzák.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Susan Boyle: Someone To Watch Over Me (Sony Music) cikk képei
Susan Boyle - Susan Boyle: Someone To Watch Over Me (Sony Music)