Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Michael Bublé: Christmas (143/Reprise Records)

Michael Bublé - Michael Bublé: Christmas (143/Reprise Records)

A háromszoros Grammy-díjas énekes, Michael Bublé személyesen kíván Boldog karácsonyt új lemezén, de előtte 15 ünnepi dallal – pl.: White Christmas, Ave Maria, Silent Night, All I Want For Christmas Is You, Mis deseos/Feliz navidad – mutatja meg, milyen sokszínű műfaj is a dzsessz. A vendégművészek között megtaláljuk Thaliát, Shania Twaint és a The Puppini Sisters-t.

Szenteste nyisd ki a szemed és a füled! Könnyen lehet, hogy a karácsonyfa alatt vagy a CD-lemezjátszóban a kanadai énekes ünnepi lemezét találod, mely a napokban bearanyozódott, s a 49. héten minden más előadó korongját maga mögé utasította a MAHASZ Top 40 album- és válogatáslemez-listán.

A 36 éves Michael Bublé férfias kisugárzásával, énekhangjával, előadásmódjával és a dzsesszhez illő lazasággal sikeresen varázsolta el a mai húszas-harmincas korosztályt, ezzel rendkívül sokat téve a műfaj életben maradásáért.
Három Grammy-díj, négy sorlemez és egy 2003-as karácsonyi EP után Bublé elérkezettnek látta az időt egy karácsonyi nagylemez elkészítéséhez, melyhez olyan producer-nagyágyúk segédkeztek, mint David Foster és Humberto Gatica.

Több mint másfél évszázadot utazhatunk a karácsonyi zenék világában a lemezen található 15 tétel segítségével. A karácsonyi összeállítást a Reszkessetek betörők 2-ből is ismerhető It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas nyitja, s a visszafogott, kandallóbegyújtósan idilli hangulatú dalt egy dögösebb ünnepi követi. A nyugiból a buli felé haladva, félúton – a fúvósokkal megtámogatott – Santa Claus Is Coming To Towné a főszerep, hogy aztán a háromtagú The Puppini Sisters segítségével szánkószáguldó tempóban rezegjen a Száncsengő, akarom mondani a Jingle Bells.

A Bing Cosby-féle, s az ő előadásában kifejezetten émelyítő White Christmas Bublé és duettpartnere, a country világából érkezett Shania Twain, no meg a gondosan kiválasztott ritmus jóvoltából egészen kellemes felvétellé vált. Hasonló bravúrt sikerült végrehajtani az Elvis Presley-től elválaszthatatlannak tűnt Blue Christmas-szal is, melyet a kanadai énekes sikeresen és hatásosan formált át a saját zenei stílusára.

Nagy meglepetés a Mariah Carey-sláger, az All I Want For Christmas Is You újraértelmezése, mely nem kér az eredeti tempóból, s a kézenfekvő eredeti megoldás helyett dzsesszes-rockballadásra vett figurával tarol.

Játékosan ünnepi a Holly Jolly Christmas, stílusosan kimért a Santa Baby, míg a szirupos dallamokra vágyók kedvéért az I’ll Be Home For Christmas, továbbá a Találkozzunk St. Louis-ban című 1944-es musicalből való Have Yourself A Merry Little Christmas is a lemezre került, hogy aztán még nagyobbat szólhasson a karácsonyi bulizásra csábító Phil Spector-jegyezte Christmas (Baby Please Come Home).

Szép számmal akadnak, akiknek a karácsonyi muzsikák kifejezés hallatán nem a XX., sokkal inkább a XIX. század szerzeményei jutnak az eszébe, de Michael Bublé rájuk is gondolt: a templomi hangzású Csendes éj (Silent Night) mellett Schubert 1825-ben komponált, ezúttal kissé latinosra vett Ave Mariája is gazdagítja az ünnepi lemezt. Az ünnepi lemezt, melyen két olyan dal is helyet kapott, amiket Bublé nem csak énekesként, de társszerzőként is jegyez. A populáris Cold December Nightot egyedül, a Puerto Ricóból való Feliz Navidad című slágert az általa is komponált Mis Deseos-szal ötvözött változatát pedig az argentin szappanopera-sztárra és énekesnővel, Thaliával közösen énekli. Bár az utóbbi duett a lemez zárótétele, a korong mégsem ezzel, hanem Michael Bublé személyes karácsonyi jókívánságával ér véget – apró, de a rajongóknak kifejezetten jól eső figyelmesség.

Michael Bublé meglepő alapossággal járta körbe a karácsonyi dalok világát, hogy 15 szerzemény segítségével egy nagyon széles spektrumot öleljen fel, s öltöztessen a tőle megszokott dzsesszes zenei köntösbe. Esetleg a lemezen található dalok sorrendjébe lehetne belekötni, de nem érdemes: ezen a korongon gyakorlatilag minden korosztály talál kedvére valót, s még a legismertebb dalok is azzal a Michael Bublé-féle plusszal szólnak, ami joggal tette platinalemezzé ezt az albumot Magyarországon is!

Tracklista
1. It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas
2. Santa Claus Is Coming To Town
3. Jingle Bells (közreműködik: The Puppini Sisters)
4. White Christmas (duett Shania Twainnel)
5. All I Want For Christmas Is You
6. Holly Jolly Christmas
7. Santa Baby
8. Have Yourself A Merry Little Christmas
9. Christmas (Baby Please Come Home)
10. Silent Night
11. Blue Christmas
12. Cold December Night
13. I’ll Be Home For Christmas
14. Ave Maria
15. Mis Deseos/Feliz Navidad (duett Thaliával)

Balajti Péter

2011. 12. 17. 16:07

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 12. 17. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Michael Bublé: Christmas (143/Reprise Records) cikk képei
Michael Bublé - Michael Bublé: Christmas (143/Reprise Records)