Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Coldplay: Mylo Xyloto (EMI)

Coldplay - Coldplay: Mylo Xyloto (EMI)

Megvan a tripla bravúr! A Coldplay az X&Y és a Viva La Vida Or Death And All His Friends után a Mylo Xylotóval harmadszor tarolt zsinórban a brit és az amerikai albumlistán. Az új korong, melyen Rihanna is vendégszerepel, három Grammy-jelölést is hozott a fiúknak, az viszont fura, hogy az egyik legjobb dalt, a Hurts Like Heavent még nem küldték versenybe.

Coldplay: Paradise

A hat Brit és hét Grammy-díjjal büszkélkedő szigetországbeli banda lemezről lemezre való fejlődési folyamatát a sorrendben ötödik album sem szakítja meg. A Viva La Vida-hangzás továbbgondolását olyan tételekben fedezhetjük fel, mint az 54. Grammy díjátadón esélyes Paradise, a Charlie Brown, illetve a 30-40 másodperces kis ráhangolásokkal (Mylo Xylito, A Hopeful Transmission, M.M.I.X.) megfejelt Hurts Like Heaven, Don’t Let It Break Your Heart és a dupla Grammy-jelölést hozó Every Teardop Is A Waterfall. Bár a domináns szintetizátor-jelenlét már az Every Teardop Is A Waterfallban is tetten érhető, még markánsabb a Princess of China című tételben, ami szintén kapott felvezetést, csak nem különállóan, hanem a gitárpengetős ujjgyakorlatnak tűnő U.F.O.-hoz csapva.
S ha már a Princess of Chinánál tartunk, a dalhoz nem akárkit sikerült megnyernie a fiúknak: a barbadosi énekesnő, Rihanna mondott igent a Coldplay-nek, s bár az eredmény közel sem olyan átütő erejű, mint remélni lehetett, azért vállalható és reklámfogásnak/rajongótábor-növelésnek sem utolsó. (Bár a fiúk korábban dolgoztak már együtt Kylie Minogue-gal, Jay-Z-vel és Mr. Thinggel is, e munkák közül tétel sem került nagylemezre: a pophercegnővel rögzített Lhuna egy jótékonysági kislemezen, a sztárrapperrel feldobott Lost+ a Prospekt’s March EP, Mr. Thing meg a God Put A Smile On Your Face újraértelmezésében kapott helyet a Remixes EP-n.)

A Coldplay kezdeti zenei világát idézi meg az Us Against The World, a country-s gitárriffel operáló Major Minus-ban meg egyszerre érhető tetten Paul Simont és a U2 zenei öröksége. S míg a jól eltalált lírai Up In Flames-nél érzi a ember, hogy jogosan került a korongra, addig a lemezt záró Up With The Birds hallatán ott motoszkál a gyanú: csak azért szerepel az albumon, mert kellett egy új, koncerteken összeölelkezve-együtténeklős dal is, melynek erőltetettségét némileg tompítja a félidejénél belépő gitár és dob.

Új nagylemezével, s többek közt Rihannával közös dalával garantáltan új rajongókat gyűjt be Chris Martin és csapata. A cucc egy-két középszerű tétel és a tölteléknek tűnő felvezetők ellenére is kifejezetten hatásos, a zenei irányvonal fejlődése abszolút tetten érhető, s bár egy kis jóindulat is közrejátszik a végeredményben, azért megérdemlik az ötös alát.

Tracklista:
1. Mylo Xyloto
2. Hurts Like Heaven
3. Paradise
4. Charlie Brown
5. Us Against The World
6. M.M.I.X.
7. Every Teardop Is A Waterfall
8. Major Minus
9. U.F.O.
10. Princess of China (közreműködik: Rihanna)
11. Up In Flames
12. A Hopeful Transmission
13. Don’t Let It Break Your Heart
14. Up With The Birds

Balajti Péter

2011. 12. 23. 8:21

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 12. 23. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2011. 12. 25. 16:04
Okés. Nem AROBTTH, de vannak rajta jó dalok, mint pl a HLH és a CB.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Coldplay: Mylo Xyloto (EMI) cikk képei
Coldplay - Coldplay: Mylo Xyloto (EMI)