Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Pink Floyd: A Foot In The Door – The Best of (EMI)

Pink Floyd - Pink Floyd: A Foot In The Door – The Best of (EMI)

Vájtfülűek sora esküszik a brit banda lemezeire, ha hangrendszert kell tesztelni. Ezért is izgalmas egy-egy remasterizált újrakiadás a gyűjtőknek és a méregdrága hangcucc-tulajdonosoknak. E válogatás része az átfogó 2011-es Pink Floyd-féle katalógus-tuningolásnak.

Éppen 10 éve jelent meg utoljára Pink Floyd-összegzés, így jogos e pakk időzítése. Igaz, a mostani, frissen remasterizált hanganyag elsőre szemet szúró hiányossága, hogy a tokban mindössze egy korong bújik meg. Márpedig a két blues-zenésztől (Pink Anderson és Floyd Council) nevet kölcsönző, és abból saját márkát alkotó angol muzsikusok előszeretettel készítettek hosszú opusokat, így a szerkesztők kénytelenek voltak szigorú szortírozásra szorítkozni és/vagy az albumváltozatok rövidített verzióival operálni.

A zenekar tizennégy sorlemeze közül a hét legsikeresebbről kapunk „ízelítőt”, megfejelve a See Emily Play című,’67-es, Beatles-utánérzésű tétellel, mely a The Piper at The Gates of Dawn című debütalbum angliai kiadásán annak idején nem szerepelt.
Kulcsdalok váltják egymást a The Dark Side of The Moon (Time, Money), a The Wall (Another Brick In The Wall /Part 2./, Comfortably Numb), a Wish You Were Here (Wish You Were Here, Shine On Your Crazy Diamond /Part 1–5./), a The Division Bell (High Hopes) és A Momentary Lapse of Reason (Learning To Fly) című albumokról.

A szerzemények többségét, bár különböző nagylemezekről valók, ezúttal is sikerült gyöngéden összefűzni (és itt most nem csak az eredeti lemezen egymásba úszó tételekről van szó, mint például a Time/The Great Fif In The Sky/Money vagy a Brain Damage/Eclipse), így erősítve a hanganyag egységességét. A válogatott tételekre nem lehet panasz, de még egy lemeznyi munkásság nagyon hiányzik a csomagból.

Utóbbival teljes lehetett volna az eredetileg kilenc részből álló Shine On Your Crazy Diamond, valódi pompájában szólhatott volna nyolc és fél perces High Hopes, és felkerülhettek volna az olyan hiányok, mint a Take It Back, a Keep Talking, az Us and Them, a Sorrow vagy az Echoes. Sebaj, majd tíz év múlva!

A 2011-es keverés még magasabbra tette a mércét a minőségi hanghűség terén, a felkerült dalok összeállításánál nem csak a legismertebb felvételekre fókuszáltak, de a Pink Floyd lehető legszélesebb zenei spektrumát is megpróbálták bemutatni – sikerrel. Több hiányzó dalért kár, bár így is komolyabb bravúr, hogy ennyi dalt sikerült egyetlen korongra felpréselni (a teljes játékidő 79 perc 39 másodperc). Ja, és a borító zenekarhoz méltó vizuális megoldásáért szintén jó pont jár! Öt alá.

Tracklista:
1. Hey You
2. See Emily Play
3. The Happiest Days of Our Lives
4. Another Brick In The Wall (Part 2.)
5. Have A Cigar
6. Wish You Were Here
7. Time
8. The Great Gig In The Sky
9. Money
10. Comfortably Numb
11. High Hopes
12. Learning To Fly
13. The Fletcher Memorial Home
14. Shine On Your Crazy Diamond (Part 1–5.)
15. Brain Damage
16. Eclipse

Balajti Péter

2011. 12. 24. 11:16

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2011. 12. 24. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Pink Floyd: A Foot In The Door – The Best of (EMI) cikk képei
Pink Floyd - Pink Floyd: A Foot In The Door – The Best of (EMI)