Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Leonard Cohen: Old Ideas (Sony Music)

Leonard Cohen - Leonard Cohen: Old Ideas (Sony Music)

Aki csodálkozik azon, hogy egy művész 74 évesen világturnéra indul, majd a közel kétéves koncertsorozatot egy újabbal fejeli meg, az bizonyára azon is meglepődik, hogy az illető 77 évesen új albumot készít. Nem is akármilyet!

A két Leonard! Leonard Cohen, a zenével verselő és Patrick Leonard, a zenei kaméleon, aki Madonnától a Pink Floydon át Elton Johnig egy sor meghatározó művésszel dolgozott együtt az elmúlt bő három évtizedben, négy dal erejéig egymásra talált. A dalok, további hat szerzemény kíséretében Cohen új albumán kaptak helyet, melyre nyolc évet kellett várniuk a rajongóknak. A rajongóknak, akik között szép számmal akadnak, akik koruknál fogva gyermekei vagy éppen unokái lehetnének.

A kanadai költő, dalszerző és előadó titka az őszinteség. Egy öregember – a szó nemes értelmében – sajátos stílusú dalai hol nagyfokú bölcsességet és nyugalmat, hol nyugtalan felhangokkal teli önkritikus megbánást, bocsánat- vagy éppen segítségkérést rejtenek.

Pontosan ez a lelassulás az, ami megnyugvást ad a rohanó világban, a finom hangszerelés és az azzal enyhe kontrasztot alkotó, kissé rekedtes verselős-ének egysége, a kellemesen fülbemászó dallam mind ellazítja, elringatja a befogadót, ami a lemezt indító, Patrick Leonarddal közös Going Home-ra jellemző. Vagy ott vannak a szintén csodaszép, egyúttal elgondolkodtató tételek, egy hívő ember szívből jövő szavai: az új album másik (szintén Patrick Leonarddal közösen jegyzett) kulcsdala, a zongorával indító, majd hegedűvel és orgonával megtámogatott, a refrénnél karácsonyi kórust idéző kísérettel megerősített Show Me The Place, mely egy életútja javát már megtevő ember útkeresése, de ide tartozik a testi- lelki gyógyulást hittel váró/vágyó Come Healing is. Szintén ide sorolható a korong leghosszabb, játékidejével a szintén biblikus című Hallelujah koncertváltozatával vetekedő hét és fél perces, Amen, mely folkzenébe csomagolja a remegő, igaz fohászkodást.

Blues-osan lázadó a Darkness, a bűnt elismerve, kissé filozofikusan kér megbocsátást a másiktól az Anyhow, míg az idős korban is beköszöntő őrült szerelemnek és elkerülhetetlen múlásának állít emléket a Crazy To Love You, melyet Arjani Thomas-szal közösen jegyez a művész. Mintha csak egy festmény vagy fotó hatását írná le a blues-os, country-s Banjo, ezzel szemben a Lullaby, azaz Altató pedig finom gitárpengetéssel és visszafogott herflijátékkal ringat álomba, hogy aztán Cohen a Different Sides-szal rázza fel a hallgatóját, nem csak tempóban, de témájában is. Igazi ráadás.

Leonard Cohen új nagylemeze, melyen Patrick Leonard mellett megszokott vokalistáival (Sharon Robinson, Hattie & Charley Webb) dolgozott, valódi meglepetés-ajándék a rajongóknak. Még ha az olyan remekek, mint a Going Home, a Show Me The Place, a Come Healing, a Lullaby vagy a Different Sides közé becsúszott pár cseppet populáris, de elgondolkodtató szerzemény.

Tracklista:
1. Going Home
2. Amen
3. Show Me The Place
4. Darkness
5. Anyhow
6. Crazy To Love You
7. Come Healing
8. Banjo
9. Lullaby
10. Different Sides

Balajti Péter

2012. 01. 31. 22:43

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2012. 01. 31. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Leonard Cohen: Old Ideas (Sony Music) cikk képei
Leonard Cohen - Leonard Cohen: Old Ideas (Sony Music)