Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Válogatás: Grammy Nominees 2012 (Universal)

Válogatás - Válogatás: Grammy Nominees 2012 (Universal)

Íme a széria 18 éves történetének leghosszabb Grammy válogatása: két másodperc híján 80 perces (!) a cucc. Bár a dalok és művészek közel egy része ismeretlen idehaza, így is rengeteg kedvencet találni Adele-től és Lady GaGától kezdve Bruno Marson, Rihannán és Katy Perry-n át Amy Winehouse-ig, a Foo Fighters-ig, a Maroon 5-ig, meg Christina Aguileráig.

Bámulatos, ahogy a Grammy Nominees szerkesztői képesek úgy összeállítani a dalok listáját, hogy minél több kategória jelöltjei helyet kapjanak a legfeljebb 80 perces játékidő keretein belül. Idén az Év Felvétele, az Év Albuma, a Legjobb Új Előadó, a Legjobb Páros vagy Együttes produkciója és a Legjobb Country Album díjáért versengők kerültek fel a válogatásra, mindössze egy jelölt, az utóbbi mezőnyben szereplő George Strait hiányzik csak a gyűjteményből.
A korong ügyesen egyensúlyoz a világszerte nagy sikernek örvendő felvételek, és az Amerika kedvencei-típusú nóták között, mi több, a végeredmény a győztesek ismeretében még inkább zseniális, lévén egyes dalok, illetve előadók több kategóriában is indultak, így a lemezen szereplő 22 produkció, illetve alkotók 22-nél is több Grammy-díjat söpörtek be a február 12-én tartott 54. díjátadón!

A brit Adele, aki Rolling In The Deep című világslágerével nyitja meg e gyűjteményt, például 6 arany gramofonnal térhetett haza, de az amerikai Foo Fighters-nek sem kellett szégyenkeznie: a Nirvana-dobos, Dave Grohl bandája öt Grammy-díjat söpört be – a Legjobb Hard Rock/Metal Produkció, a Legjobb Rock Album, a Legjobb Hosszú Zenés Videó, a Legjobb Rock Produkció és a Legjobb Rockdal kategóriákban. Utóbbi két elismerést a lemezen szereplő Walkkal szerezték meg a fiúk.

Bár a Legjobb Új Előadó jelölését nem tudta díjra váltani Sonny John Moore, azaz Skrillex, mégsem volt oka szomorkodnia a 24 éves dalszerző-producernek: a slágergyanúsan meghökkentő Scary Monsters and Nice Sprites lett a Legjobb Dance Felvétel, az azonos című lemez pedig a Legjobb Dance/Elektronikus Album kategóriában tarolt. (Arról nem is beszélve, hogy Skrillex a Legjobb Remix Felvétel díját is magáénak tudhatja, Benny Benassi Cinema című nótájának újraértelmezéséért – de az nem szerepel itt.)

Hasonló helyzetbe került a tíz tagot számláló amerikai Bon Iver: az itt is hallható Holocane nem lett ugyan Az Év Felvétele és Az Év Dala sem, viszont őket kiáltották ki a Legjobb Új Előadónak és az övék lett a Legjobb Alternatív Zenei Albumért járó elismerés is.
Taylor Swift szintén duplázott: a gyűjteményt gazdagító Mean találták az ítészek a Legjobb Country Szóló Produkciónak és a Legjobb Country Dalnak is.

Rihanna a Legjobb Pop Albumért szállt versenybe, amit itt a What’s My Name című dal képvisel – ha azért nem is, a Legjobb Rap/Ének Együttműködésért és a Legjobb Rap Dalban való részvételért díjazták. (Az ominózus felvétel Kanye West All of The Lights-ja, melyben Kid Cudi és Fergie is részt vett, de e kategóriákra nem tért ki a Grammy Nominees 2012.)

Tony Bennett és Amy Winehouse kettőse, a Body and Soul kapta meg a Legjobb Pop Duó/Csapat Produkciónak járó elismerést, melyben bizonyára egyfajta főhajtás is volt a tragikusan korán eltávozott énekesnő felé. (Az élő szving-legenda, Tony Bennett e felvételt is tartalmazó Duets II. című korongja a Legjobb Hagyományos Énekes Pop Album kategóriában szintén győzött.)

A 2010-ben és 2011-ben is díjazott Lady Antebellum ezúttal sem maradt hoppon: a Legjobb Country Albumért vehették át az elismerést – az Own The Nightot a Just A Kiss képviseli a válogatáson.

Bár nem kapott díjat, mégis erősíti a korong slágertartalmát a Maroon 5 és Christina Aguilera előadása, a Moves Like Jagger (még ha a Sh*t szót ki is vágták a szövegből), Bruno Mars-tól a Grenade, a Coldplay-től a Paradise, Katy Perry-től a Fireworks és Lady GaGától a Yoü and I.
Nicki Minaj európai rajongói sem panaszkodhatnak hiszen az itt hallható Super Bass csak a Pink Friday című nagylemez amerikai kiadásán kapott helyet, az öreg kontinensre szánt változaton nem szerepelt.

Ami a hazánkban nem, vagy csak kevéssé ismert előadókat illeti, mint a Foster The People és a tengeren túl joggal befutott daluk, a Pumped Up Kicks, a Band Perry jegyezte If I Die Young vagy a Mumford & Son folkos The Cave-je, nos, azért, mert a hazai kereskedelmi rádiók nem csaptak le rájuk, attól még érdemes rájuk keresni a youtube-on!

J. Cole Work Out című dalában a 30 felettiek Paula Abdul Straight Upját fedezhetik fel, a még idősebbek a The Black Keys hatvanas éveket megidéző vokál-varázsára csodálkozhatnak rá, a country-kedvelők pedig a Kelly Clarksonnal mikrofont ragadó Jason Aldean, Eric Church, és az annak idején Michael Bubléval közösen éneklő Blake Shelton egy-egy dalának örülhetnek.

Meglepően sokszínű, idehaza is ismert, illetve megismerésre érdemes dalokból és eladókból kínál színes zenei csokrot a Grammy Nominees 2012, melyen bőven akad amerikai közönségnek szánt felvétel, ugyanakkor nem csak a mai fiatalok, de az örökifjak is találnak kedvükre valót e gyűjteményen, ami megérdemel egy ötös alát.

Tracklista:
1. Adele: Rolling In The Deep
2. Bruno Mars: Grenade
3. Katy Perry: Fireworks
4. Maroon 5: Moves Like Jagger (közreműködik: Christina Aguilera)
5. Nicki Minaj: Super Bass
6. Rihanna: What’s My Name (közreműködik: Drake)
7. J. Cole: Work Out
8. Lady Gaga: Yoü and I
9. Foster The People: Pumped Up Kicks
10. Skrillex: Scary Monsters and Nice Sprites
11. Coldplay: Paradise
12. Foo Fighters: Walk
13. The Band Perry: If I Die Young
14. Mumford & Son: The Cave
15. Bon Iver: Holocene
16. Lady Antebellum: Just A Kiss
17. Taylor Swift: Mean
18. Blake Shelton: Honey Bee
19. Eric Church: Drink In My Hand
20. The Black Keys: Dearest
21. Jason Aldean+Kelly Clarkson: Don’t You Wanna Stay
22. Tony Bennett+Amy Winehouse: Body and Soul

Balajti Péter

2012. 02. 15. 23:42

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2012. 02. 15. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Válogatás: Grammy Nominees 2012 (Universal) cikk képei
Válogatás - Válogatás: Grammy Nominees 2012 (Universal)