Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Michael Jackson: Immortal – Deluxe Edition /2CD/ (Sony Music)

Michael Jackson - Michael Jackson: Immortal – Deluxe Edition /2CD/ (Sony Music)

A Beatles és Elvis Presley után Michael Jackson előtt is külön produkcióval tiszteleg a Cirque du Soleil. Az est hanganyaga szimpla, és duplacédén is megjelent – utóbbiról szól e kritika, mely a Jackson 5-os időktől egészen a posztumusz Michael című szólólemezig végigkíséri/finoman újragondolja a Pop királyának pályafutását.

Látványparádé és zenei orgia: a világ egyik leghíresebb cirkuszi társulata, a Cirque du Soleil egyik legújabb show-jával Michael Jackson előtt hajt fejet – a maga módján. A gigantikus színpadképek, lélegzetelállító koreográfiák, és a Pop királyának sok esetben észrevétlenül újraépített, lerövidített, egyveleggé fűzött felvételei adják a produkció savát-borsát, mely tavaly októberben indult Kanadából, és egészen 2012. december 29-ig söpör végig az Egyesült Államok és Európa nagyvárosain (hozzánk legközelebb Bécsben lesz látható az előadás, december 1-jén és 2-án), hogy aztán 2013-tól Las Vegas-ban állapodjon meg, s várja MJ és a Cirque du Soleil híveit.

Így aztán egy esetleges DVD-kiadásra még éveket kell várni, ám az est hanganyagának esszenciája, illetve teljes változata egyaránt napvilágot látott CD-n. Utóbbi, két hanghordozón elosztva, a teljes programot követi. 27 tétel, ami jóval több dalt takar, hiszen a dallista egyvelegeket és páros projekteket egyaránt tartalmaz, ráadásul kapunk pár zenei meglepetést is. De ne rohanjunk ennyire előre!

A zenei hókuszpókuszért Kevin Antunes zenei producer a felelős, aki sok időt töltött (de nem eleget!) az eredeti hangfelvételek társaságában, mire megalkotta a show zenei anyagát. A billentyűs-zeneguru számos zenés produkcióban vett már részt az elmúlt évtizedek során: dolgozott Britney Spears-szel és Justin Timbarlake-kel, zenei produkciókat álmodott a Grammy-gálára és a Super Bowl döntőjének szünetébe.
Kevin tehát nem csak hangzásban, de látványban is gondolkodott, de csupán csak a lemezt hallgatva érezhetőek azok a hiányosságok, amiket a káprázatos színpadképnek kellene kiegészítenie…

Például a 16 (!) felvételből összegyúrt, háromperces The Immortal Intro csapongva csipeget, a Childhoodban legfeljebb a bevágott intrejú-részletek tűnhetnek újdonságnak, de a The Jackson 5 Medley és az Immortal Megamix sem a tökéletes zenei összeillesztésről szól. Előbbiben úgy váltja egymást az I Want You Back, az ABC és a The Love You Save, mintha klasszikus rádión tekergetnénk az állomásokat, utóbbi pedig inkább a zenei alapok finom megbolondításaitól működik (tuti például a Billie Jean alá kevert scratchelés), semmint a dalok összemixelésétől. Úgyszintén nem szerencsés a háromperces pantomim-pakk (The Mime Segment: (I Like) The Way You Love Me/Speed Demon/Another Part of Me), melynek címében három tétel szorong, ám valójában csak az Another Part of Me érvényesül, az is túl hosszú felvezetéssel és agyon electro-effektezett kísérettel, de legalább az ütős gitár-riff megmaradt.

Új ütemet kapott a Wanna Be Startin’ Somethin’, melynek Immortal változata az eredeti játékidő felét teszi csak ki, mégis sokkal hatásosabbnak tűnik. Aztán kifejezetten ügyes a Dancing Machine/Blame It On The Boogie-t a Why You Wanna Trip On Me gitáros intrójával felvezetni, hogy aztán új, friss és modern zenei alap kerüljön a hetvenes évekből ismert klasszikusok alá – bár a Blame It On The Boogie sajnos szinte egyáltalán nem érvényesül.

Teljesen új, és abszolút eltalált egzotikus-indiai hangkíséretet kapott a Ben, melynek Immortal változata hosszabb az eredetinél. Szintén dicséret ilelti a This Place Hotelt és az attól nehezen elválasztható Smooth Criminalt, melyek együttes játékideje alig több mint négy perc: ügyes kiállások, ütem nélküli refrén, jól megválasztott effektek színesítik e két dolgozatot, s a köztük lévő átmenet is teljesen rendben van. (A hanganyag több tételét is szünet nélkül illesztette össze Kevin Antunes.)
Bár a Speechless/Human Nature kombónál előbbiből csak a felvezető szöveget kapjuk meg, a Human Nature zenei alapját sikerült leporolni. A régimódi hangzás helyett egy diszkrét, csattintós kíséret szól, ami jobb, mint a már a teljesen idejétmúlt, eredeti megoldás.

Hiába volt címadó felvétel, végül mégsem került kislemezre az a Dangerous, melyet ezúttal az In The Closet részletével és hangminta-heggyel sikerült feldobni. Ugyanez a helyzet az Is It Scary//Threatened esetében is: a korábban kiemeltnek cseppet sem nevezhető felvétel az est zenei anyagának meghatározó darabjává nőtte ki magát: az ötperces alkotásban nem csak videóklip-hangrészletek, de a Threatened, a Somebody Watching Me és a 50 Centtel közösen rögzített Monster is (apró) szerepet kap – arról nem is beszélve, hogy az egész sejtelmesen jó zenei felvezetés csak ráhangolás az 1. CD-t záró Thrillerhez.

Míg az első lemez a soulos és funky-s megoldásokban tobzódott, addig a folytatás inkább lírai tételekben gazdag – igaz, klasszikus Jackson szólóslágerekből mindkét hanghordozóra bőven találunk. A 2. CD első felvétele a You Are Not Alone-t próbálja vegyíteni az I Just Can’t Stop Living You-val, nem túl meggyőzően, sőt az összképen tovább ront a kombó végére teljesen feleslegesen odabiggyesztet a Remember The Time refrénrészletét… Pedig az I Just Can’t Stop Living You kombinálása a dal spanyol nyelvű verziójával, a Todo Mi Amor Eres Tuval remek geg. Megintcsak felemás a Beaat It/State of Shock elegye, amiben túl sok a Bad videójából bebiggyesztett részlet, pláne, hogy a Mick Jaggerrel közös State of Shockból gyakorlatilag semmi említésre méltót sem kapunk.

Az újraépített Jam hibátlanul szól, Heavy D. rapszövegéhez a klipből kiragadott kosárlabdás/cipős effektek nagyon passzolnak. Szintén tarol a They Don’t Care About Us klipeffektekkel és ráadáskórussal vadított verziója, ami minden bizonnyal az egyik leglátványosabban megkoreografált jelenete az Immortal Show-nak.

A játékidő rövidülését leszámítva nem találni különösebb varázslatot a Workin’ Day and Night, a Shake Your Body (Down To The Round) és a Gone Too Soon esetében, de az Earth Song is csak annyiban tűnik újnak, hogy rákeverték az elejére a Planet Earth című verset. Hasonló történt a Will You Be There-rel is, mely a Heal The World felvezetőjét kapta meg. (Viszont stílusos volt utána illeszteni a Jackson5-os I’ll Be There dob nélküli megoldását.) A Screamhez viszont ennyire felesleges volt hozzácsapni negyven másodpercnyi, oda nem illő részt a Little Susie-ból, s a Remember The Time és a Bad keresztezése sem tökéletes, holott egyfajta ráadásnak tűnik a kiválóan „megigazított”, záródalnak is kiváló Man In The Mirror után.

Az összhatás sajnos inkább tűnik kapkodónak, semmint kiforrottnak. Érezhető a gigantikus zenei anyaggal való birkózás, mely során olyan kulcsnóták maradtak ki, mint a Dirty Diana, a Give In To Me, a You Rock My World (utóbbiból ugyan a címadó sor elhangzik az Immortal Intróban, de aztán nem kerül elő.), illetve a Michael halála után kiadott – Akonnal közös – Hold My Hand. Ahogy az is lejön, hogy a remek ötletek, a hangsávokkal és klipekből kiragadott effektekkel való játszadozás sokkal grandiózusabb végeredményt hozhatott volna, ha még legalább egy év jutott volna a zenei anyag „újraépítéséhez”. (S míg a borítókép csak első ránézésre figyelemreméltó, addig a belső, archív képekből és színpadtervekből álló montázsok előtt valóban le a kalappal!)

Tracklista:
1. CD
1. Workin’ Day and Night (Immortal Version)
2. The Immortal Intro (Immortal Version)
3. Childhood (Immortal Version)
4. Wanna Be Startin’ Somethin’ (Immortal Version)
5. Shake Your Body (Down To The Ground) /Immortal Version/
6. Dancing Machine/Blame It On The Boogie (Immortal Version)
7. Ben (Immortal Version)
8. This Place Hotel (Immortal Version)
9. Smooth Criminal (Immortal Version)
10. Dangerous (Immortal Version)
11. The Mime Segment: (I Like) The Way You Love Me/Speed Demon/Another Part of Me /Immortal Version/
12. The Jackson 5 Medley (Immortal Version)
13. Speechless/Human Nature (Immortal Version)
14. Is It Scary/Threatened (Immortal Version)
15. Thriller (Immortal Version)

2. CD
1. You Are Not Alone/I Just Can’t Stop Living You (Immortal Version)
2. Beat It/State of Shock (Immortal Version)
3. Jam (Immortal Version)
4. Planet Earth/Earth Song (Immortal Version)
5. Scream/Little Susie (Immortal Version)
6. Gone Too Soon (Immortal Version)
7. They Don’t Care About Us (Immortal Version)
8. Will You Be There (Immortal Version)
9. I’ll Be There (Immortal Version)
10. Immortal Megamix: Can You Feel It/Don’t Stop ’til You Get Enough/Billie Jean/Black or White (Immortal Version)
11. Man In The Mirror (Immortal Version)
12. Remember The Time/Bad (Immortal Version)

Balajti Péter

2012. 02. 21. 23:40

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2012. 02. 21. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2012. 02. 22. 6:16
Nekem tettszik.
netta12 2012. 11. 06. 15:28
Ennyi idő után végre Magyarországon is látható lesz a Cirque du Soleil féle Michael Jackson Immortal Show. 2013. február 5-én és 6-án a Sportarénában elevenedik meg a pop királyának szelleme. http://www.youtube.com/watch?v=QiRbyX2DPQs

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Michael Jackson: Immortal – Deluxe Edition /2CD/ (Sony Music) cikk képei
Michael Jackson - Michael Jackson: Immortal – Deluxe Edition /2CD/ (Sony Music)