Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Bruce Springsteen: Wrecking Ball (Columbia Records)

Bruce Springsteen - Bruce Springsteen: Wrecking Ball (Columbia Records)

Bruce Springsteen 17. stúdiólemeze az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Németországban is az albumeladási lista csúcsára iratkozott fel. Korábban arról lehetett hallani, hogy a George W. Bush-korszak vezető zenészkritikusánál megint betelt a pohár, és politikai hangvételű nagylemezzel rukkol elő. Olyan nagyon odamondogatóssal.

Az előzetes hírek szerint Springsteen új dalait a gazdasági világválság következményeit nyögő amerikai átlagemberek ihlették.

A végeredmény viszont csalódás. Mármint annak, aki dühös szerzeményeket várt. A Főnököt zeneileg istenigazából továbbra sem lehet kihozni a sodrából. Vagy mégsem olyan rossz a helyzet a nagybetűs Amerikában, vagy hősünk ügyelt arra, hogy ne feszítse túl a húrt néhány befolyásos embernél. A tengerentúlon is volt arra példa, még a közelmúltban is, hogy emiatt szorult mellékvágányra egy-két pályafutás.

A Wrecking Ball című album szövegvilága ugyan radikálisabb az előzőekéhez képest. Bruce egyebek mellett rávilágít a folyamatosan növekvő amerikai társadalmi egyenlőtlenségekre és az ebből fakadó feszültségekre. A zenéjében azonban nincs számottevő változás. Mindössze annyi, hogy más nemzetek zenéjének elemeiből a szokásosnál többet épített be az amerikai folk-, blues- és countryalapokra épülő dalaiba. A Jack of All Trades mexikói, a Shackled and Drawn, a Death to My Hometown és az Easy Money kelta hangzással keveredik. Afrikai zenei motívumokat is használ. A gospel is jelen van, leginkább a címadó szerzeményben. A Rocky Ground címűben rapbetét hallható (!) Michelle Moore előadásában. Ez az első nagylemez, amelyet Springsteen az egyik meghatározó zenésze, a The E Street Band-es társa, Clarence Clemons szaxofonos tavaly júniusban bekövetkezett halála után adott ki, de nem nélküle készítette. A címadó dalban és a Land of Hope and Dreamsben csendül fel jellegzetes játéka.

A Wrecking Ball tehát a 63. életévében járó, New Jersey-i Bruce Springsteen megszokott hangzásvilágát viszi tovább. Egy újabb album, amelynek hatására a jövőben bizonyára még több kezdő előadó és zenekar nevezi meg az énekes-gitárost ihletforrásnak. (Új Szó)

Puha József

2012. 03. 25. 12:17

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2012. 03. 25. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Bruce Springsteen: Wrecking Ball (Columbia Records) cikk képei
Bruce Springsteen - Bruce Springsteen: Wrecking Ball (Columbia Records)