Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Eros Ramazzotti: Best Love Songs /2CD/ (Sony Music)

Eros Ramazzotti - Eros Ramazzotti: Best Love Songs /2CD/ (Sony Music)

Vajon miből gondolta a „talján trubadúr”, hogy a 2007-es, abszolút átfogó slágerválogatása után fél évtizeddel, egy kizárólag szerelmes dalaira fókuszáló válogatásával nem vált ki „parasztvakító” hatást a rajongókból? Bár több az idehaza ismeretlen, mint ismerős dalcím, a végeredmény meglepően kellemes és nagyon olasz.

Az egy dolog, hogy az általános vélekedés szerint a szobafestők előszeretettel énekelnek, de hogy a gyermekük is ezt tegye, sőt, mi több, kiválóan, nos, az nem törvényszerű. Eros Ramazzotti kivételként erősíti a szabályt, s bár 1986-os bemutatkozó albuma az olasz listán „csak” 10. helyéig jutott, azt azt követő összes többi sorlemez – egy kivétellel – viszont listavezető lett szülőhazájában. (A „renitens” Stilolibero is éppen csak lemaradt a csúcsról, ezüstérmesként búcsúzott.)

Az egyik legismertebb olasz énekes ugyan az utóbbi időben több gyűjteményt is megjelentetett, elég csak a 2007-es e2-re vagy a 2010-ben kiadott 21:00 Eros Live World Tour 2009/2010-re gondolni, a mostani összegzése, a Best Love Songs úgy slágergyűjtemény, hogy mégsem az.

A két hanghordozón összesen 32 felvétel sorakozik, többé-kevésbé időrendbe szedve. (Az Inevitabile című nyitódalt új felvételként próbálják beharangozni, s ez Olaszországon kívül működhet is, de valójában a dal már 2011-ben megjelent a római születésű, szülőhazájában baromi népszerű Giorgia Dietro la apparenze című nagylemezén.)
A hip-hop alapú Inevitabile a masszív tempó ellenére olaszosan magával ragadó, s az olasz főváros két szülöttének énekhangja remekül kiegészíti benne egymást. Apropó énekhang! A felütést követő 1985-ös Bella storia mintha valaki egész más hangján szólna: döbbenetes a különbség, hihetetlenül nagy változáson ment keresztül Eros, s ez nem csak az énekhangbéli terjedelemre, erőre, bátorságra és magabiztosságra érvényes, de dalszerzőként is – Ramazzotti ugyanis a 32 dalos válogatás minden tételének társszerzője is.

Az Una storia importante érdekessége, azon túl, hogy 20 másodperccel rövidebb, mint a Cuori agitati című debütlemezen hallható album verzió, hogy ez volt Eros első listavezető kislemezdala.

A több országban is listavezetővé vált Nuovi eroi című korongot három dal is képviseli: az Emozione dopo emozione némi eurodiszkós-hatást visel magán, az Adesso tu a mind a mai napig Erosra jellemző, líraian nagyívű refrénnel hódít, míg az Un cuore con le ali igazi, olaszokra jellemző módon szabadítja fel az előadóban és a hallgatóban lévő energiákat – ritka jó nóta!

A színésznői és énekesnői karrierje között egyensúlyozó, többek közt a Halálos fegyver 2-ből ismert Patsy Kensittel közös olaszul-angolul előadott duett, a La luce buona delle stelle eleje kísértetiesen emlékeztet a jó néhány évvel később készült, s e korongról sajnálatos módon hiányzó Se bastasse una canzionéra.
Majd jön egy sor felejthető felvétel: a Wham!-es beütésű Ma che bello questo amorétól és az Occhi di speranától kezdve az In segno d’amicizián, a Ti sposerò perchén át egészen az Antonella Buccival felvett Amarti é l’immenso per meig, pedig az némi Cat Stevens-féle Father and Son utánérzést is rejt magában, de még ez is kevés az átütő sikerhez. S itt még nincs vége: a Canzoni lontane a 80-as évek filmbetétdalos felütésével igazi kegyelemdöfés.
Az első lemez végén szépít ugyan az Amore contro, a Ramazzotti helyett Raf sorlemezén megjelent, telitalálatos Anche tu, hogy aztán a minden jó, ha a vége jó mottónak megfelelő, idehaza is ismert sláger, az Un’ altra te zárja az 1. CD-t.

A 2. CD-t a koncertkedvenc Stella Gemella nyitja, majd az egyik legnagyobb Eros-sláger, a Più bella cosa fokozza a hangulatot. A Quasi amore ugyan megint egy felejtős darab, de az Il mio amore per te ismét jókedvre deríti a hallgatót, hogy az annak idején idehaza is agyonjátszott Fuoco nel foucóról ne is beszéljünk! Ahogy az előző két dal, úgy az Un angelo non é is a Stilelibero című, hazánkban szintén aranylemezzé vált lemezről való.

Ahogy a Quanto amore sei az Eros című, új, illetve régi dalok új köntösben című ’97-es gyűjtemény egyik ékköve, úgy a Tina Turnerrel felvett Cose della vita (Can’t Stop Thinking of You) a másik büszkesége, melyek nem csak azon a válogatáson, de ezen is ugyanúgy szerepelnek – bezzeg az eredeti Cose della vita csak a Tutte storie című Ramazzotti-albumon szerepel!

Az Un’emozione per sempre újabb kincs, mely szintén a kétlemezes csomag 2. CD-je irányába billenti a mérleget az 1. számú hanghordozóval szemben. E dal egyébként a MAHASZ Rádiós Top 40-es kislemezlista élén végzett annak idején, ahogy a szintén e hordozón szereplő Anastacia-duett, az I Belong To You (Il ritmo della passione).

Akárcsak az 1. CD, úgy a második korong második felére is becsúszott pár kevésbé átütő szerzemény, mint a Piccola pietra, a Sta passando novembre vagy a Controvento, de ezek gyengébb teljesítményét ellensúlyozzák a koncerteken is jól teljesítő Bucaneve, a La nostra vita és az olasz listavezető Parla con me című dalok.

Eros Ramazzotti aktuális válogatása nem csak az összes sorlemezét, de a Musica é című EP-jét és az Eros feliratú gyűjteményét is megidézi legfrissebb összeállításán. Telitalálatos slágerek és duettek, kellemes meglepetések és jó néhány kiábrándító darab jellemzik az Eros Best Love Songs-ot, mely kőkemény négyest érdemel.

Tracklista:
1. CD
1. Inevitabile (közreműködik: Giorgia)
2. Bella storia
3. Una storia importante
4. Emozione dopo emozione
5. Adesso tu
6. Un cuore con le ali
7. La luce buona delle stelle (közreműködik: Patsy Kensit)
8. Ma che bello questo amore
9. Occhi di speranza
10. In segno d’amicizia
11. Ti sposerò perché
12. Amarti é l’immenso per me (közreműködik: Antonella Bucci)
13. Canzoni lontane
14. Amore contro
15. Anche tu (közreműködik: Raf)
16. Un’ altra te

2. CD
1. Stella Gemella
2. Più bella cosa
3. Quasi amore
4. Il mio amore per te
5. Fuoco nel fouco
6. Un angelo non é
7. Quanto amore sei
8. Un’emozione per sempre
9. Piccola pietra
10. I Belong To You (Il ritmo della passione) /közreműködik: Anastacia/
11. Sta passando novembre
12. La nostra vita
13. Cose della vita (Can’t Stop Thinking of You) /közreműködik: Tina Turner/
14. Bucaneve
15. Controvento
16. Parla con me

Balajti Péter

2012. 03. 27. 19:52

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2012. 03. 27. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2012. 03. 31. 14:41
Szerintem ez egy borzalom!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Eros Ramazzotti: Best Love Songs /2CD/ (Sony Music) cikk képei
Eros Ramazzotti - Eros Ramazzotti: Best Love Songs /2CD/ (Sony Music)