Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Filmzene: Titanic – Collector’s Anniversary Edition /4CD/ (Sony Music)

Filmzene - Filmzene: Titanic – Collector’s Anniversary Edition /4CD/ (Sony Music)

Minden idők egyik (na jó, másik) legnagyobb bevételt hozó mozija, a Titanic újra kifut a gyöngyvásznon. A grandiózus film 3D-t, a zenéje 4CD-t kapott. A különleges melódiák nem csak James Horner nagyzenekarát, de ír muzsikát, a századelő szalon- és slágerzenéjét kínálva az adott korba, és a nagy hajóra repítik a hallgatót.

A világ egyik legnagyobb példányszámban gazdára talált filmzenelemeze a Titanic, mely több mint 26 millió példányban fogyott! Ahogy a mozifilm is bő egy évtizeden át minden idők legsikeresebb alkotása volt. A két produkciót a Titanic kihajózásának 100. évfordulója kapcsán idén újra útnak indítják. Lehetne mondani, hogy rókabőr, telhetetlenség, meg ezeknek a pénz soha nem elég, de! James Cameron 60 hetet, és 18 millió dollárt szánt arra, hogy a szerelemhajós történet háromdimenzióssá válhasson, a lemezkiadó pedig egészen különleges, ritkaságokban és korábban kiadatlan anyagokban gazdag két- és négylemezes kiadást varázsolt a monstre mozi mellé.

A jubileumi kiadás, azaz az Anniversary Edition az eredeti, 15 tételes, James Horner jegyezte filmzenelemez újramaszterelt (az eredeti hangsávokat a legmodernebb technológiák segítségével feljavított-kevert) változata mellett a filmben látható-hallható I Salonisti szalonzenekar – két felvétel kivételével – idáig kiadatlan hanganyaga található, mely zenetörténész, és a Titanicot üzemeltető hajótársaság által alkalmazott zenekarának hivatalos dallistája alapján született.

A négylemezes Collector’s Anniversary Edition (Gyűjtőknek szánt jubileumi kiadás) még tovább megy: az újramaszterelt Titanic filmzenelemez mellett az annak idején kiadott zenei folytatás, a Back To Titanic szintén újramaszterelt anyagát, az I Salonisti korongját tartalmazza egy, a Titanic korának slágereiből készült, 14 archív tételt felvonultató gyűjteménnyel együtt. (Valamint négy korabeli Titanic bőröndmatrica reprint kiadása került a papirfeknis CD-tokba, melynek kísérőfüzete különleges képeket és jegyzeteket kínál.) A lemezkiadónak köszönhetően ez utóbbi, négylemezes gigapakkot tesztelhettük.

James Horner, az ötéves korától zongorázó zeneszerző mindkét Oscar-díját a Titanicért kapta: egyet a drámai filmzenéért, egyet a film Céline Dion által előadott betétdaláért. Ne is csodálkozzunk azon, hogy a melódia variációi végigkísérik a Titanic filmzenelemezt! Igaz, előbb még a finom harmóniákra épülő (Never an Absolution) és a himnikus, szintetizátorszerű kórussal (Southampton) megszólaltatott kulcstételeké a főszerep. (Utóbbi szintén visszatérő motívum, hiszen hallható például a Leaving Portban és a ”Take Her To Sea, Mr. Murdoch”-ban is.) A Rose című tételben azonban már ott a jól ismert dallamsor többek közt furulyára, hárfára és Sissel vokáljára hangolva, míg a ”Hard to Starboard”-ban a finom muzsikát feszültséggel teli hangok váltják fúvósokkal, ütősökkel és szigorú vonósokkal. Az ötperces The Sinking csak egy rövid és hamiskás hegedűjátékkal, illetve egy bátortalan, mégis cseppnyi reménnyel átitatott variációban idézi meg a fődallamot, nem úgy a Death of Titanic, mely a végletekig fokozza a halál leheletével kísért, kilátástalan helyzet hangulatát, s csak két rövidke időre, vészterhesen elnyújtva kínálja fel az ismerős hangokat. A Promise Keptben mintha egy távoli hajókürt visszhangzaná, hogy aztán női vokál is életre keltse a fő zenei témát, finom furulyakísérettel. A Life So Changed alatt érdemes lehunyni a szemünket: ezt hallgatva kinek jut eszébe végtelen víz, és kinek végtelenül zöldellő ír mező?
Az An Ocean of Memories szinte húzza magával a hallgatót a víz alá, csilingelő hangjátéka és a vokálos-vonós-furulyás dallamidézése-továbbgondolása ugyan egy kicsit hosszú felvezetést kapott, de a kompozíció így is szép. Céline Dion My Heart Will Go On-ja filmzene verzióban és nem az egykor rádiókban játszott pop változatban gazdagítja az anyagot.

Az Unable To Stay, Unwilling To Leave titka, hogy a film két legmeghatározóbb dallamsorát állítja párhuzamba, melyek egyikének megszólaltatásához még a skótdudától sem riad vissza James Horner, hogy aztán a tétel utolsó harmadába – kísérteties zongorajátékkal váltogatott – üldözéses jelenethez illő zenei részt csempésszen.
A lemezt záró Hymn To The Sea – ügyes ívet képezve – a Never an Absolution című nyitótételt idézi meg, hogy aztán a főtémával vegyítse, mely ezúttal skótdudán és ír furulyán szól.

A pazar lemezeladási mutatókat magáénak tudó Titanic filmzenelemezt annak idején egy újabb zenei összeállítás, a Back To Titanic követte, mely a mostani csomagban szintén újramaszterizálva kapott helyet. Bár az egyes helyeken filmbeli párbeszédekkel kiegészített, a nagyzenekari muzsikák mellett ír zenét tartalmazó korong „csak” hárommillió példányban fogyott, számos különlegességet rejt. Ilyen a kulcsdallamot egy szál zongorán – a szerző előadásában – életre keltő Portrait című tétel vagy a gazdag hangszerelésű, hegedűvel indító, álomszép vokállal, furulyaszóval folytatódó, majd finoman beúszó-hömpölygő nagyzenekarral és szintetizátorszerű kórussal megbűvölt, csilingelő muzsikával megbolondított, a végére erőteljessé duzzasztott 19 (!) perces egyveleg, a Titanic Suite. Hasonlóan monumentális az egyszer végtelennek és nyugodtnak, máskor fenyegetőnek vagy túláradónak tűnő 12 perces Epilogue: The Deep and Timeless Sea, míg a filmből vett párbeszédekkel kiegészült, két dalból összegyúrt An Irish Party In Third Class igazi ír táncház hangulatot kínál – vagy legalábbis érdemes így hallgatni, akkor nem lesz annyira zavaró Leonardo Di Caprio és Kate Winslet egy-két megszólalása a zene közben.

Ha a filmet jól ismerők számára a Come, Josephine In My Flying Machine szívszorító, akkor az I Salonisti előadásában felcsendülő Nearer My God To Thee egyenesen katartikus. A filmben ugyanis ez volt a zenekar utolsó tétele – tökéletes, ahogy a végére a mozifilmből bekeverték a tengermorajlást és a zenekarvezető szavait: Gentlemen, It Has Been A Privilege Playing With You Tonight, azaz Uraim, megtiszteltetés volt Önökkel játszani ma éjszaka.

Utóbbi sort címként kölcsönzi a kiadvány harmadik korongja, mely a legendás hajó elegáns báltermébe kíséri a hallgatót. E lemezen a filmben muzsikáló, magyar muzsikusokkal is bíró I Salonisti szalonzenekar 15 tétele kapott helyet – közülük korábban csupán az Alexander’s Ragtime Band és a Nearer My God To Thee jelent meg lemezen. A műveket a Titanicot üzemeltető White Star Line által alkalmazott eredeti zenekar dallistája alapján, zenetörténész segítségével, a kor és hely szellemiségét megidézve keltették újból életre.
A felcsendülő szerzemények között találunk ragtime-ot, korabeli slágert és komolyzenét is. Utóbbi műfajra jó példa Offenbach Orpheusa (benne a sokak által csak Kánkánként ismert zenei részlettel), de van még itt Csajkovszkij, Suppe, valamint Gounod és Strauss-féle keringő – a Blue Danube-ot (Kék Duna) ráadásul Mondvay György hangszerelte, aki e korong több tételénél is bábáskodott. Bár a filmben a Nearer My God To Thee volt a süllyedéskor utoljára felcsendülő mű, egyes zenetörténészek szerint valójában a Song of Autumn lehetett a „búcsúdal”. Ami viszont tény: mindkét felvétel szerepel e lemezen.

Mit lehet még mindehhez hozzátenni? Nos, a negyedik hanghordozón zenetörténeti különlegességek kaptak helyet a Titanic korának slágerei közül. A sort az ír tenor, John McCormack majd’ 100 évvel ezelőtti sikerdala, az It’s A Long Way To Tipperary nyitja, s a filmbeli zenekar utolsó dalaként felcsendülő Nearer My God To Thee című XIX. századi keresztény himnusz Nelson Eddy-féle énekes változata zárja. A két, bár eltérő műfajú és hangulatú, mégis nagyszerű szerzemény között felcsendül több instrumentális munka is, mint a ma is szórakoztató Adrian Rollini Trio Marthája, a Duke Ellington & His Orchestrától a komolyzenei kölcsönnel kiegészült In The Shade of The Old Apple Tree, no meg a Miff Mole’s Molers-től A Hot Time In The Old Town Tonight. Az énekelt dolgozatok közül hatásos a Chick Bullock & His Leeves Loungers-féle My Gal Sal, Hal Kamptől a kicsit csöpögős Shine On Harvest Moon, valamint a férfi és női szólamot egyaránt alkalmazó Loch Lomond a Maxine Sullivan & Her Orchestrától.

Négyórányi zenei kalandot kínál eme impozáns pakk a Titanic című film hajójának első és harmadosztályáról, a moziban megelevenedő szerelmet és az (emberi) természettel szembeni küzdelmet kifejező zeneművek sorával, valamint a kor muzsikájával. Valódi csemege a korszak és a film(zene) megszállottjainak.
Abszolút korrekt koncepció és kivitelezés jellemzi ezt a gyűjteményt – csak a hatásos borító jobb felső sarkában látható, erősen gagyiba hajló, sárga csíkos Collector’s Edition „látványelem” ne lenne!

Tracklista
1. CD Titanic Original Motion Pictures Soundtrack (Remastered) /Titanic, eredeti filmzene – újramaszterizálva/
1. Never An Absolution
2. Distant Memories
3. Southampton
4. Rose
5. Leaving Port
6. ”Take Her To Sea, Mr. Murdoch”
7. ”Hard To Starboard”
8. Unable To Stay, Unwilling To Leave
9. The Sinking
10. Death of Titanic
11. A Promise Kept
12. A Life So Changed
13. An Ocean of Memories
14. Céline Dion: My Heart Will Go On
15. Hymn To The Sea

2. CD Back To Titanic (Remastered) /Visza a Titanic-ra, a film további zenei anyagai – újramaszterizálva/
1. Titanic Suite
2. Gaelic Storm: An Irish Party In Third Class
3. I Salonisti: Alexander’s Ragtime Band
4. The Portrait
5. Jack Dawson’s Luck
6. A Building Panic
7. I Salonisti: Nearer My God To Thee
8. Máire Brennan: Come Josephine, In My Flying Machine
9. Lament
10. A Shore Never Reached
11. Céline Dion: My Heart Will Go On (Dialogue Version – filmbeli párbeszédekkel kiegészült változat)
12. Eileen Ivers: Nearer My God To Thee
13. Epilogue: The Deep and Timeless Sea

3. CD I Salonisti: Gentlemen, It Has Been A Privilege Playing With You Tonight (Uraim, megtiszteltetés volt önökkel játszani ma este)
1. Valse Septembre
2. Marguerite Waltz
3. Wedding Dance
4. Poet and Peasant
5. Blue Danube
6. Song Without Words
7. Estudiantina
8. Vision of Salome
9. Titsy Bitsy Girl
10. Alexander’s Ragtime Band
11. Sphinx
12. Barcarole
13. Orpheus
14. Song of Autumn
15. Nearer My God To Thee

4. CD Popular Music From The Titanic Era (Népszerű zenék a Titanic korából)
1. John McCormack: It’s A Long Way To Tipperary
2. Halfway House Dance Orchestra: Let Me Call You Sweetheart
3. Guy Lombardo & His Orchestra: Vilia
4. Chick Bullock & His Levee Loungers: My Gal Sal
5. Chuck Foster & His Orchestra: Oh! You Beautiful Doll
6. Adrian Rollinoi Trio: Martha
7. Duke Ellington & His Orchestra: In The Shade of The Old Apple Tree
8. Beatrice Kay: Waiting At The Church
9. John Kirby & His Orchestra: Frasquita Serenade
10. Hal Kemp: Shine On, Harvest Moon
11. Mildred Bailey & Her Orchestra: From The Land of The Sky Blue Water
12. Maxine Sullivan & Her Orchestra: Locjh Lomond
13. Miff Mole’s Molers: A Hot Time In The Old Town Tonight
14. Nelson Eddy: Nearer My God To Thee

Balajti Péter

2012. 03. 31. 22:10

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2012. 03. 31. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
VENDÉG 2013. 09. 10. 16:03
NAGYON SZERETEM ÉS KLASSZ!
VENDÉG 2014. 12. 15. 6:43
Szép!VENDÉG

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Filmzene: Titanic – Collector’s Anniversary Edition /4CD/ (Sony Music) cikk képei
Filmzene - Filmzene: Titanic – Collector’s Anniversary Edition /4CD/ (Sony Music)