Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Bruce Springsteen: Wrecking Ball (Sony Music)

Bruce Springsteen - Bruce Springsteen: Wrecking Ball (Sony Music)

Hároméves címadó dal, hat esztendővel ezelőtti tisztelgést megidéző, saját folkzenék, filmbetétdalnak beillő szerzemények és magukkal ragadó lendületű slágerdarabok váltják egymást a Főnök új, az amerikai toplista élén nyitó albumán, mely közel sem olyan vad, mint ahogy azt a borítója sugallja.

A rock nem csak örök, de fiatalon is tart. A 62 éves, New Jersey-ből való Főnök is korát meghazudtoló lendülettel bizonygatja új albuma nyitódalában, hogy We Take Care of Our Own, azaz Majd mi gondoskodunk magunkról, s bizony a hamisítatlanul magával ragadó, első hallásra slágergyanús Springsteen-szerzemény joggal került elsőként kislemezre az idén. S hogy miért fontos az idén hangsúlyozása? Nos, a címadó dal évekkel ezelőtt, egészen pontosan 2009-ben megjelent – koncertváltozatban. A Wrecking Ball igazi esszenciája az új anyagnak: táncra perdítően dinamikus, rockos, ugyanakkor Springsteen ír gyökerei előtt tisztelgő folkkal is vegyített remek, melyben még fúvós-szekciónak is jutott hely!

Merthogy a 2006-os We Shall Overcome: The Seeger Sessions-t idéző ír folkzene Bruce Springsteen tollából/torkából több tételben is érvényesül, elég csak az Easy Money, a Shakled and Drawn és a Death To My Hometown című telitalálatos, táncházakat is könnyedén meghódító, ellenállhatatlanul hangulatos nótákra gondolni! Bár a gospel a Shakled and Drawn végén is érezteti a hatását, a műfaj igazán a kislemezen is kiadott Rocky Groundban teljesedik ki.

Filmbetétdalnak is beillene a visszafogott Jack of All Trades, a You’ve Got It egyszerre mutat Elvis Presley- és Johnny Cash-hatásokat, a Land of Hope and Dreams country-ból épít hétperces remekművet, a lemezt záró We Are Alive pedig az ír folkot vegyíti az amerikaival. Egyedül a blues-folkos This Depression lóg ki egy kicsit az igen erős dalsorból.

Hiába, no, nem véletlenül tartják az egyik legnagyobb ma élő amerikai rockénekesnek Bruce Sprinsgteent: új albumának dallamvilágában ott rejlik az elmúlt évtizedek jellegzetes amerikai zenei világa a folktól a gospelen át a rockig. Akik eddig kedvelték Springsteen lemezeit, különös tekintettel a 2006-os We Shall Overcome: The Seeger Sessions-t, azoknak jó eséllyel a Wrecking Ball is bejön majd. Csak a This Depression című dal miatt öt alá.

Tracklista:

1. We Take Care of Our Own
2. Easy Money
3. Shakled and Drawn
4. Jack of All Trades
5. Death To My Hometown
6. This Depression
7. Wrecking Ball
8. You’ve Got It
9. Rocky Ground
10. Land of Hope and Dreams
11. We Are Alive

Balajti Péter

2012. 04. 08. 19:42

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Bruce Springsteen: Wrecking Ball (Sony Music) cikk képei
Bruce Springsteen - Bruce Springsteen: Wrecking Ball (Sony Music)