Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Keresztes Ildikó: A démon, aki bennem van (Sony Music)

Keresztes Ildikó - Keresztes Ildikó: A démon, aki bennem van (Sony Music)

Azt gondolhatnánk, hogy a csodás nézettséggel rendelkező zenei tehetségkutató tévéműsorok a zsűritagok pályafutására is pozitív hatást gyakorolnak, magyarán: a zenészeket elhalmozzák koncertajánlatokkal, és megnő a munkásságuk, hanghordozóik iránti kereslet. Az esetek jelentős részében azonban más a valóság.

Az amerikai műsorok vezető zsűritagja, a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek első felében hódító Paula Abdul a zenei életbe való visszatérési próbálkozása kudarcba fulladt. Magyarországon van, akinek – látszólag legalábbis – a karrierjébe került a zsűrizés. Pély Barna és együttese, a United hanyatlása akkor kezdődött, amikor a zenész a Megasztár döntnöke lett.

Az X-Faktor mentora, Keresztes Ildikó ötödik, A démon, aki bennem van című nagylemeze az első, amit a tehetségkutató indulása óta adott ki. A marosvásárhelyi születésű, az egykori Rózsaszín Bombázók nevű zenekarban feltűnt énekesnő első szólóalbuma, a főleg Szekeres Tamás zeneszerzővel és Novák Péter szövegíróval készült Nem tudod elvenni a kedvem… 1999-ben jelent meg. A rajta szereplő Nem a miénk az ég című szerzeménytől jobb rockdal magyar énekesnő előadásában azóta sem született. Úgy tűnt, Ildikó végre rátalált az útra, amelynek fő állomásaként bekerülhet a magyar zenei élmezőnybe. De ez akkor nem jött össze. A 2001-ben boltokba került Nekem más kell című második CD-jét érdektelenség övezte. Pedig a kiváló, rockos, popos, funkys számok szövegét Adamis Anna (!) írta. A zenéjét Szűcs Norbert szerezte. A 2010-es második kiadás – az első két nagylemez közös csomagolásban – már kelendő, de időközben sok víz lefolyt a Dunán.

A Nekem más kell után elsősorban zenei vendégszereplésekkel és színházi szerepekkel teli évek következtek Ildikó életében. A csillaga 2008 őszén kezdett ismét fényesebben ragyogni, és fokozatosan felküzdötte magát a legsikeresebbek közé. A kezdetektől drukkoltam neki, az örömöm mégsem volt teljes. A célt ugyanis átdolgozásokat felvonultató albumokkal, a 2008 szeptemberében megjelent Minden ami szép volt és a 2010 márciusában kiadott Csak játszom cíművel érte el. Ez bizonyára kényszermegoldás volt a könnyebb eladhatóság érdekében, és ha úgy tetszik, ez az ára az élmezőnybe kerülésnek. Az első CD örökzöld magyar slágerek átiratait vonultatja fel. A másodikon az örökzöldek ismert és kevésbé ismert magyar dalokkal, valamint a svéd Baltimoore és a magyar Hard együttesek frontembere, Björn Lodin svéd énekes két korábbi szerzeményével (pontosabban ő a fő szerzőjük) egészülnek ki – a Csak a miénk című magyar szövegét Orbán Tamás, A nevem címűét Szabó Eszter írta. Az énekesnő a profizmus megtestesítője, így az új változatokba belekötni nem lehet, csak a mai napig szokatlan tőle hallani például a Bikini Adj helyet magad mellett, Ákos Ilyenek voltunk vagy a Tankcsapda Örökké tart című slágerét.

Ildikó októberben rukkolt elő A démon, aki bennem van című lemezével, amely ugyan jól fogy, de korántsem úgy, mint az előző kettő. Mégis erre lehet a legbüszkébb. A népszerűségéből eredően – gondolom – végre olyan albumot készíthetett, amilyent akart. Zeneszerzőként Björn Lodin kilenc számot jegyez (a Várj úgy címűben Vámos Zsolt volt a segítségére, ez eredetileg Hard-dal), egyet-egyet komponált Szűcs Norbert (A démon, aki bennem van) és Dandó Zoltán (Nézd meg, amíg el nem múlik). A szövegek Horváth Attila (!) tollából születtek. A CD az igényes zene és szöveg, valamint a magas színvonalú, érzelemgazdag, szuggesztív, ha kell, sodró lendületű, ha kell, visszafogottabb előadás elegye. Kiemelhetjük róla a bluesos címadó felvételt, valamint a lassan induló, rockba torkolló Lusta nap és a kocsmahangulatú Pa’ Baker and His Social Band címűt. A Hátha lehet még című szerzemény lemezt záró, második verzióját Ildikó az első X-Faktor-os mentoráltjaival, Takács Nikolasszal, Király L. Norberttel és Vastag Tamással énekli.

A démon, aki bennem van egy révbe ért, érett rockénekesnő albuma, amely egy szeretni való démont hoz a felszínre. (Új Szó – Szalon)

Puha József

2012. 04. 13. 8:38

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

vendég 2012. 06. 02. 21:25
Ez egy nagyon jó lemez, ajánlom mindekinek!!!
VENDÉG 2013. 09. 10. 16:02
NAGYON JÓ!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Keresztes Ildikó: A démon, aki bennem van (Sony Music) cikk képei
Keresztes Ildikó - Keresztes Ildikó: A démon, aki bennem van (Sony Music)