Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ákos: Előkelő idegen /Maxi CD+DVD/ (FalconMedia)

Ákos - Ákos: Előkelő idegen /Maxi CD+DVD/ (FalconMedia)

DualDisc helyett két korongot kínál a Kossuth-díjas művész legújabb kiadványa, mely az őszi elektronikus anyagot kívánja felvezetni. Bár a DVD-n található két klipben ott van Lepe és Bánfalvi Sanyi, hiába keressük Samut, Kékkői Zalánt és Szakos Krisztiánt. Igaz, utóbbi – akárcsak a Compact Disco – remixerként mégis részt vett e projektben.

A nyár minden hónapjára jut egy nagyobb lélegzetvételű hazai Ákos-fellépés, így júniusban a VOLT Fesztiválon, júliusban a Balaton Soundon, augusztusban pedig a Sziget 0. napján hozza majd lázba a művész a nagyérdeműt. (Persze a tavasz sem eseménytelen: májusban londoni koncert, e hónapban pedig új maxi dobogtatja meg a rajongók szívét.)

A kislemezen tálalt új dal nem egy, rögtön két korongon is felcsendül. Míg a digipack-papírtokba bújtatott CD-n az Előkelő idegen című felvétel az albumváltozat mellett öt, abszolút fogyasztható remix formájában is helyet kapott, addig a DVD-n e hanganyag nem csak sztereóban, de hat csatornára kiterjesztve is élvezhető, mi több, félórányi audiovizuális ráadást is kínál a hordozó. Lássuk, halljuk!

A kiadvánnyal való ismerkedést célszerű Ákos három, 2012-es videónapló bejegyzésével kezdeni. A húszperces, anamorfikus szélesvásznú képű és sztereó hangú kisfilm-csokor a művész legutóbbi gyerekkorába repít: a korábbi werk-doksikból ismerős Ákox2 stúdió szinti-játszótérré alakul. A Roland múzeum becses és ultramodern készülékeivel roskadásig pakolt helyiségben a masinákkal és a belőlük kinyerhető hanghatásokkal való – feltehetően huzamosabb ideig tartó – ismerkedés és kísérletezés esszenciája köszön vissza az első, Analóg, öcsém! fejezetcímet kapott felvételen. A folytatás a kaliforniai NAMM hangszerfesztiválra kalauzolja el a nézőt, ahol nem csak Ákos, de Lepe és Bánfalvi Sanyi is élvezettel vész el a legújabb és legkülönlegesebb hangszerek arzenáljában – amit lehet, akár kamera előtt is kipróbálnak a fiúk. A Komoly cirkuszi mutatványként aposztrofált werkanyag az Előkelő idegen klipforgatásáról mesél. Kiderül, honnan ismeri egymást Ákos és Kálloy Molnár Péter, mivel lehetett meggyőzni a színművészt a szerepvállalásról, s láthatjuk egy-két improvizációját is. Szó esik a forgatás két helyszínéről, a Magyar Televízió stúdiójáról, illetve az otthont megformáló belsőről, mely nem Ákos és nem is Péter lakása, hanem egy elegáns szálloda egyik lakosztálya, ahol az énekes két lánya is megfordul, ahogy a Szindbád dala videójából ismert Brózik Kári és Sári Évi is tiszteletét teszi.

Mindezek után jöhet maga a klip, mely két változatban is megtekinthető: a hosszabb verzió a werkből ismert történetet meséli el, a rövidebb kizárólag a tévéshow-szerű képekkel operál. A DVD-határait feszegető, tűéles képű, anamorfikus szélesvásznú képhez háromféle hangnorma (sztereó, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1) közül választhatnak a vájtfülűek.

Az elektronikus hangokkal való térhatású játszadozás igazi terepe azonban a DVD audio-szekciója. Az albumváltozat is abszolút rendben van, de Szakos Krisztián és Behnam Lotfi közös dolgozata, a Dr. Alban It’s My Life című klasszikusának effektjeivel megbolondított Midnight Run Remix az igazi telitalálat, kötelező klubbomba. Bár az elektronikus zenék modern újraértelmezései között bőséggel akadnak elvetemült vagy éppen végtelenségig nyújtott megoldások, elég csak a Depeche Mode Remixes 2-re gondolni, itt nem lehet ok panaszra.

Lepe Hot Summer Mixének sikere az éneket kísérő szintetikus módon megbolondított gitárhangzásoknak és az ügyes tempóadagolásnak köszönhető. Szakos Krisztián szólóban kikevert Monoscope Remixe Daft Punk hatásokkal bír, miközben Ákos rockos, gitár-alapú zenei világát vegyíti az elektronikus megoldásokkal.

A Compact Disco trance-esre vette a figurát, de ezzel együtt is betartotta a feszes játékidőt: a formáció négy és félperces játékidejű varázslata a korong(ok) leghosszabb zenei tétele.

A sort a KészFilm Mix fantázianevű változat zárja, melyet Ákos követett el, s mely leginkább emlékeztet az egykori Bonanza Banzai hangzásához: ha létezne az egykori trió, feltehetően így szólalna meg 2012-ben.

Joggal ünnepelhetnek a rajongók, a maximalista művész nagyszerűen válogatott tartalommal, és kifejezetten ütős remixekkel kedveskedik híveinek. Egyedül a dalszöveg hiányzik a tok belsejéből, melynek borítóján sikerült olyan diszkréten feltüntetni a Maxi CD+DVD kiírást, hogy elsőre észre sem veszi az ember.

Tracklista:
CD

  1. Előkelő idegen (Albumverzió)
  2. Előkelő idegen (Hot Summer Mix)
  3. Előkelő idegen (Monoscope Remix)
  4. Előkelő idegen (Compact Disco Mix)
  5. Előkelő idegen (Midnight Run Remix)
  6. Előkelő idegen (KészFilm Mix)

DVD
Audio tartalom (sztereó, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1):

  1. Előkelő idegen (Albumverzió)
  2. Előkelő idegen (Hot Summer Mix)
  3. Előkelő idegen (Monoscope Remix)
  4. Előkelő idegen (Compact Disco Mix)
  5. Előkelő idegen (Midnight Run Remix)
  6. Előkelő idegen (KészFilm Mix)

+

Videóklip (sztereó, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1):

  • Előkelő idegen (klip)
  • Előkelő idegen (TV verzió)

+

Ákos-videónapló, 2012:

  1. Analóg, öcsém!
  2. NAMM semmi!
  3. Komoly cirkuszi mutatvány

Balajti Péter

2012. 04. 20. 0:11

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ákos: Előkelő idegen /Maxi CD+DVD/ (FalconMedia) cikk képei
Ákos - Ákos: Előkelő idegen /Maxi CD+DVD/ (FalconMedia)