Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Adam Lambert: Trespassing - Deluxe Edition (Sony Music)

Adam  Lambert - Adam Lambert: Trespassing - Deluxe Edition (Sony Music)

Addig kell ütni a vasat, amíg meleg – tartja a mondás, márpedig az American Idol dobogósa debütlemezének két dalával is világszerte szép sikereket ért el az elmúlt években. Ugyanakkor még mindig könnyebb bekerülni a poppalettára, mint bent maradni. Az új cucc talán egyetlen baja, hogy túlságosan trendi helyekről „vett ihletett”, melyhez olyan slágerszerzők asszisztáltak, mint Bruno Mars, Dr. Luke, Lester Mendez és a legendás Nile Rodgers.

A nyíltan meleg harmincéves énekes gyakorlatilag teljesen kiaknázta a bemutatkozó albuma két sikerdalában rejlő lehetőségeket. (A Whataya Want From Me például idehaza a MAHASZ Editor’s Choice listáján, az If I Had You meg a Rádiós Top 40-en tarolt, s akkor még nem beszéltünk a nemzetközi elismerésekről!) A két dal ugyanis nem csak kislemezen és a For Your Entertainment című korongon, de az Acoustic Live! című EP-n és a Glam Nation Live című koncertanyagon is szerepelt, ügyesen csillapítva a rajongók zenei étvágyát 2009-re, 2010-re és 2011-re is. Idén viszont már új cuccal kellett előrukkolnia az Indianapolis-i születésű fiatalembernek. Ráadásul nem vehette félvállról a feladatot, hiszen saját korábbi sikereivel kellett felvennie a versenyt, s ha elbukik, az könnyen a jól indult karrier végét jelentheti.

Márpedig a debütlemezen Lady GaGa, RedOne, P!nk, Linda Perry, Max Martin, Dr. Luke és Sam Sparro is segédkeztek, akik közül ezúttal csak az utóbbi két zeneguru szerepel a listán. Igaz, besegített Bruno Mars, a Shakirát az Underneath Your Clothes-szal megajándékozó Lester Mendez, és az élő legenda, a Chic és a Sister Sledge mögött álló dalszerző-producer, Nile Rodgers, ráadásul most Adam Lambert is maximálisan kivette a részét a szerzői munkából – két felvétel kivételével ugyanis mindegyik dal társszerzői között megtaláljuk a nevét.

A Trespassing két változatban látott napvilágot: a hagyományos kiadás 12, a luxusváltozat 15 szerzeményt tartalmaz – utóbbi dalszövegekkel „bélelt” borítója is másképp néz ki, az azonos tipográfián túl „közelebb hozza” Lambertet.

A hangsúly persze a dalokon van! A rádiók és klubok között lavírozó szerzemények inkább az előbbi irányba hajlanak. A nyitó/címadó dalban erős Queen-hatás (Another One Bites The Dust, We Will Rock You) érezhető, ami valahol nem meglepő, hiszen Lambert többször is színpadra léphetett Brian May-ékkel (American Idol, MTV Video Music Awards).

Bár a kiadó a feltehetően egyik legdrágább dallal, a hamisítatlan Bruno Mars-szerzeménnyel, a Never Close Our Eyes című tétellel, illetve az elektronikával fűszerezett balladával, a Better Than I Know Myselffel vezette fel a Trespassing című albumot, mégsem ezek a korong tuti befutói. A nyerő tételek a Taio Cruz-hangulatú Cuckoo, mely első, maximum második hallásra működik, illetve a P!nk Raise Your Glass gitárriffjét és tempóját erősen megidéző Naked Love.

Haladjunk tovább! Nile Rodgers ritmusgitáron hozza a funky-feelinget, s a Grammy-jelölt Sam Sparre is részt vesz a retro-funky-t a Maroon5 zenei világával keverő Shady című produkcióban, míg a Pop That Lock Britney új hangzását vegyíti némi Skrillex-ihlettel. A Kickin’ It energikus tribe-cucc, mely Justin Timberlake-et idézi – nem véletlenül: a dal társszerzője ugyanis az a Pharell Williams, aki az ex-’N Sync-es srác szólóanyagán is dolgozott.

Nem rossz, de nem is különösebben emlékezetes a Broken English és a Chokehold, melyekből hiányzik az a plusz, ami miatt az ember újra meg újra meghallgatná azokat.

Egész más a helyzet a korong egyik titkos kulcsdalával! Az Underneath nem csak hangszerelésében és dallamvezetésében abszolút korrekt ballada, de ebben a szerzeményben Lambert képes volt szívből jövő fájdalommal a hangjában énekelni. Tökéletes záródal lehetett volna, furán is hat utána a folytatás… Hasonlóan lassú darab a hivatalos nagylemez búcsútétele, az Outlaws of Love, mégis, abból hiányzik az a lelki kín, ami az Underneath komoly erőssége, így szerencsésebb lett volna e két tételt felcserélni.

Míg a hivatalos album itt véget ér, a különleges kiadás további három dallal bír. A Runnin’-ban megint szívvel-lélekkel énekel Adam, pedig ez tempósabb darab, mint az Underneath. Bár nem annyira magával ragadó a Take Back, a végére mégis belopja magát az ember fülébe. A Nirvana pedig minden bizonnyal azoknak dobogtatja majd meg a szívét, akik szerint az egykori American Idol második helyezettjének jól állnak a lírai dalok.

Adam Lambert 2012-es nagylemezén túl sok sláger hatása érződik, s bár egy újszülöttnek minden dal új, a régi motorosok bizony könnyen és joggal csóválhatják a fejüket. Ugyanakkor akadnak hatásos dalok, s bizony nem kétséges, a harmincéves előadónak kifejezetten jól állnak a lírai darabok, no meg azok a nóták, melyekbe nem csak a hangját, de szívét-lelkét is beleteszi. A végeredmény: négyes.

Tracklista:

1. Trespassing
2. Cuckoo
3. Shady (közreműködik: Nile Rodgers & Sam Sparre)
4. Never Close Our Eyes
5. Kickin’ In
6. Naked Love
7. Pop That Lock
8. Better Than I Know Myself
9. Broken English
10. Underneath
11. Chokehold
12. Outlaws of Love

Deluxe Edition Tracks:

13. Runnin’
14. Take Back
15. Nirvana

Balajti Péter

2012. 05. 19. 22:31

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Zsófi 2012. 05. 20. 10:58
Csak egy apró pontatlanság.... Adam 30 éves ;) És a Sam Sparro/Nile Rodgers dal címe Shady, nem Shany. Lehet hogy csak gépelési hiba.
csakugy 2012. 05. 20. 12:05
Nos igen Adam biztos boldog lenne ,h csaknem 10 évet fiatalítottak rajta ... Am emg akkora parasztság mindenhová beleirni ,h meleg ... A HETEROKRÓL SE ÍRJÁK MINDEN CIKKBEN , HOG Y A NYILTAN HETERÓ ... meleg és ezzel nincsis semmi baj , attól még ugyanolyan nagyszerű énekes ...Egyépként nekem a For Your Entertainmen jobban bejött ...
Reni 2012. 05. 20. 12:26
Nem gépelési hiba sajnos..képes volt kétszer is leírni ugyanazt a baromságot...Ennyi hibát egy oldalas cikkben még nem láttam. Ha már ilyen kritikus az író odafigyelhetne jobban is. Egyébként nem hasonlítgatnám a többi előadók munkáihoz folyton, mivel ez az album KIVÉTELESEN nem utánoz le senkit!
musicfan 2012. 05. 20. 12:48
20 éves XD jólvan. meg a dalcím... Ha már valaki kritikus, vagy az próbál lenni, csinálja rendesen. Ezért egyetemen megvágnak valakit... Szerintem is szemétség leírni, hogy meleg. És akkor mivan. Talán új oldalt tud bemutatni a HETERÓKNAK. hogy milyen a másik oldalon állni, hogy mennyivel nehezebb. ezt ők fel se fogják... Nekem bejön az album. És ez a "túl sok sláger hatása érződik" manapság nem lehet már nagyon újat kitalálni zenei téren, hiszen már mindent kitalált valaki. Büszke vagyok Adamre, mert van benne pörgős és lassú dal is, amikben megmutatja, hogy tehetséges, mennyi hangot tud kiénekelni. Akanishi Jin, KAT-TUN és Jared Leto után ő is szuper előadó. Csak így tovább!!
Dakota 2012. 05. 24. 21:08
Majd a Queennel megmutathatja,hogy mit tud a kocsog!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Adam Lambert: Trespassing - Deluxe Edition (Sony Music) cikk képei
Adam  Lambert - Adam Lambert: Trespassing - Deluxe Edition (Sony Music)