Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Zorán: Körtánc Kóló – Aréna 2011 koncert /DVD+CD/ (Universal)

Zorán - Zorán: Körtánc Kóló – Aréna 2011 koncert /DVD+CD/ (Universal)

Csak szuperlatívuszokban lehet beszélni a művész új koncertanyagáról, mely minden korábbi, magas színvonalú est-lenyomatánál magával ragadóbb – és ez bizony nagy szó! 30, nem akármilyen szerzemény, briliáns kép, erőteljes hangzás, s Zorán mellett az apró főszerephez jutó művészek is mind a maximumot nyújtják.

Egy új lemez mindig jó apropó a koncerthez. Egy különösen jó meg különösen. A platinalemezzé vált Kóló Körtánc című album kapcsán 2011. december 29-én megtöltött Sportaréna 10 ezernyi embernek jelentett ünnepet, s adott valódi élményt. A 30 tételt felvonultató, többórás est minőségi lenyomatát kínálja e csomag, mely a hibátlan DVD mellett teljes dalszövegkönyvet és egy, a koncert 15 dalos esszenciáját kínáló CD-t is tartalmaz.

140 perces játékidőt ígér a borító, s nem hazudik, ahogy az LPCM sztereó és Dolby Digital 5.1-es térhatású keverés is valós adat. A feltüntetett 16:9-es kép azonban adhat okot az aggodalomra, hiszen több hazai és nemzetközi példa is akad arra, hogy nem csak a valós, de a letterboxba kódolt szélesvásznú képet is képesek így jelölni… Az igazság csak a DVD elindítása után derül ki: hiábavaló volt a félelem, nem csak a zenével kísért, mozgóképes menü, de az annál is jobb minőségű koncertfilm is valós szélesvásznú képpel bír!

A tűéles, erőteljes színekben pompázó, korrekt kontrasztú látvány kifogástalan, míg a hangzás újabb rácsodálkozásra ad lehetőséget. Akár az LPCM, azaz tömörítetlen sztereó, akár a Dolby Digital 5.1-es térhatású keverést is válasszuk (utóbbi utómunkálatai a legendás Tom-Tom stúdióban készültek!), hihetetlen hangorgiában lesz részünk.

Egy árva hegedű dacol az egyedülléttel, vidáman cincog Lantos Zoltán ujjai között a Sportaréna gigantikus színpadán. A világot jelentő deszkákra „fel-feltévedő” zenésztársak egymás után kapcsolódnak be a közös játékba – végül, sötét zakója alatt kigombolt nyakú fehér ingben Zorán is csatlakozik a többiekhez. Elindul a műsor, s rögtön „kiderül”, mi van A színfalak mögött…

Zenei magasságok és tartalmi mélységek, igazságok és bölcsességek, no meg zenei stílusok keverednek a repertoárban: elég csak a blues-rockos Kabátdalra, a latinos Csak a szerelemre, a gospelesre vett Valaki mondja meg-re vagy a country-s Mondtam neked-re gondolni.

A combos dallistán az olyan kihagyhatatlan kulcsdalok, mint A szerelemnek múlnia kell, az Apám hitte, a Nekem nem elég, a Boldog idő, a Sohase higgyetek a szemeteknek, a Valaki mondja meg, Az ünnep vagy a feldolgozások közül a Volt egy tánc, az Üres bölcsőt ringat a Hold fénye, illetve az albumverziónál is szebben szóló Kell ott fenn egy ország mellett több ritkaságot, újdonságot találni. A koncertnek is címet adó Körtánc Kóló feliratot viselő albumról felcsendül értelemszerűen a Kóló, továbbá a Ballada a mamákról, a Mondtam neked, a Mikor növünk fel?, az Esküvő és a Szabadságdal – utóbbi két tétel, szerzőik, Jávori Ferenc Fegya és Presser Gábor közreműködésével hallhatóak. S ha már a vendégművészeknél tartunk, Rúzsa Magdolna duettpartnerként vesz részt a szerb/magyar nyelvű Ederleziben, majd – többek közt Zorán zenei kíséretével – egyedül énekli a Nekem nem szabad című szívszorítót. Az LGT, azaz Karácsony János, Presser Gábor, Solti János és Somló Tamás nem csak a koncertfilmen először hallható Magyarországban (nem összetévesztendő az azonos című Oláh Ibolya-dallal!) kísérik Zoránt, de az est házigazdájával együtt vezetik elő a klasszikus Miénk itt a tér című Loksi-slágert is.

A Zoránt kísérő művészek között olyan mestereket találunk, mint az ütőhangszeres Horváth Kornél, a herflis Szabó Tamás, a hegedűs Lantos Zoltán, a gitáros Sipeki „Pipi” Zoltán vagy a harmonikás Orosz Zoltán – meghajlás étékű gesztus az énekestől, hogy mindnyájuk számára biztosít szólólehetőséget. A Csak a szerelemben Sipeki „Pipi” Zoltán és Kabelács Rita szólózhatnak, a Volt egy táncban Péter Barbara remekel, Szabó Tamás a Hiába várszhoz fújhat másfél perces felvezetést, melyet maga Zorán is – kilépve a „szerepéből”– nézőként néz és tapsol meg. Horváth Kornél saját, Déjà vu című instrumentális szerzeményét vezetheti elő, míg Orosz Zoltán az Idu svati című szláv népdalt adhatja elő hangszerén. A Boldog időben Lattman Béla basszusgitáros és Gyenge Lajos dobos „párbajozhatnak”, az Egészen egyszerű dalban pedig a közönségnek jut szerep.

Az újabb és újabb ráadásoknak köszönhetően úgy tűnik, mintha a koncert – a rajongóknak hála – nem akarna véget érni, ám a közel két és félórás monstre-műsor végére stílusosan és remek hangulatával a Kóló tesz pontot. Jellemző persze Zorán gigantikus zenei pályájára, hogy még ennyi idő sem elég minden slágerre: A nő, a 34. dal, a Hé ’67, az Ahogy volt, úgy volt… csak néhány példa a hiányzó mérföldkövekből.

Mégis: a Körtánc Kóló – Aréna 2011 koncert így (is) teljes, a tokba rejtett, az est esszenciáját hanganyagba összefoglaló CD-vel meg pláne. (Bár utóbbin szerencsésebb lett volna a Kabátdal helyett a Valaki mondja meg-re voksolni, s ráférhetett volna a korongra a Volt egy tánc is).

Röviden: csillagos ötös és hatalmas köszönet jár Zoránnak (és barátainak) ezért az élményszámba menő produkcióért.

Tracklista:

DVD
1. A színfalak mögött
2. Nekem nem elég
3. Így is jó
4. Kabátdal
5. Csak a szerelem
6. Valaki mondja meg
7. Hiába vársz
8. Déjà vu
9. Ederlezi
10. Nekem nem szabad
11. Esküvő
12. Mondtam neked
13. Ballada a mamákról
14. Mikor növünk fel?
15. Idu svati
16. Magyarország
17. Miénk itt a tér
18. Szabadságdal
19. Volt egy tánc
20. Sohase higgyetek a szemeteknek
21. A szerelemnek múlnia kell
22. Kell ott fenn egy ország
23. Üres bölcsőt ringat a Hold fénye
24. Mi kéne még?
25. Egészen egyszerű dal
26. Az ünnep
27. Adj valamit
28. Boldog idő
29. Apám hitte
30. Kóló

CD
1. A színfalak mögött
2. Nekem nem elég
3. Kabátdal
4. Hiába vársz
5. Mondtam neked
6. Ballada a mamákról
7. Mikor növünk fel?
8. Sohase higgyetek a szemeteknek
9. A szerelemnek múlnia kell
10. Kell ott fenn egy ország
11. Üres bölcsőt ringat a Hold fénye
12. Egészen egyszerű dal
13. Boldog idő
14. Apám hitte
15. Kóló

Balajti Péter

2012. 05. 21. 15:49

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Zorán: Körtánc Kóló – Aréna 2011 koncert /DVD+CD/ (Universal) cikk képei
Zorán - Zorán: Körtánc Kóló – Aréna 2011 koncert /DVD+CD/ (Universal)