Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Belmondo: Mikor (Music Fashion)

Belmondo - Belmondo: Mikor (Music Fashion)

Már az elején leszögezem, hogy egy kérdésre nem tudok választ adni. Arra: Czutor Zoltán miért nincs Magyarország tíz legnépszerűbb zenekari frontembere között? Elvileg ott a helye. Volt, hogy minden vállalható kompromisszumra rábólintott a cél érdekében, de készített olyan nagylemezeket is, amelyek hallatán az volt az érzésem, beletörődött a sorsába, hogy neki csak a másodvonalban van hely. A szépfiús imázs is adott a nagyobb népszerűséghez, ami manapság (sajnos) fontos szempont.

Czutor előző együttese, az 1989-ben alakult Nyers – a leírtakból kifolyólag – különös helyet foglal el a magyar zenetörténetben. A zenében csak icipicit járatosak is hallottak róla, viszont száz emberből kilencvenkilenc egyetlen dalát sem tudná felidézni. Merthogy egy sem maradt fenn. Pedig a szegedi zenekar a rockból fokozatosan közönségbarát pop-rockra váltott, de a rádió, amely segítségével bekerülhetett volna az élvonalba, alig biztosított teret neki. A népszerű koncertegyüttes kategóriából nem tudott továbblépni. A Nyers 2005 augusztusában tartotta búcsúfellépését, amely után az énekes-gitáros új fába vágta a fejszéjét.

Budapestre tette át székhelyét. Különböző zenekarokból és előadók mellől ismert zenészekkel: Pulius Tamással (billentyűs hangszerek, vokál), Szabó Lászlóval (gitár), Temesi Bertalannal (basszusgitár) és Kottler Ákossal (dob) alapította meg a Nyerssel összehasonlítva még slágeresebb pop-rockot játszó Belmondót. Zoli az együttes első, 2006-os Él ilyen * Alien című albumán vállalta be a legtöbb kompromisszumot, nyilván akkortájt akart legjobban menőbb előadó lenni. (Vagy mások akarták, hogy az legyen?) Amikor meghallottam a kissé hooliganses, ám Csipáék zeneszámaitól jobb Lesz, volt, van című dalt, biztos voltam abban, ez sikerül is. Nem sikerült. A klipesített szerzemény ugyan sláger lett, de korántsem hatalmas. Az azóta kiadott három nagylemezen a megfelelni akarásból adódó görcsösség már nincs jelen. Kottler helyére Szakadáti Mátyás érkezett, őt 2008 elején Reggel Ferenc váltotta. A második CD, a férfi-nő kapcsolatot boncolgató, 2008-as Hogy nézel rám? című rockosabb az elsőnél, de poposabb a Nyersnél. A 2010-es Szájba rágót című albumon javarészt beates dalok csendülnek fel – Czutor nagy kedvence, a The Beatles hatása ezúttal is leszűrhető belőlük. A negyedik, Mikor című nagylemez felvételeit tagcserék árnyékolták be: Puliust Koltay Kurszán billentyűs, Temesit Domján Gábor basszusgitáros váltotta. Három zeneszámot még a két alapítóval rögzítettek, a többiben az új tagok zenélnek. A Nőj már fel videoklipjét nyári fesztiválfelvételekből vágták össze – a zenészek ezzel búcsúztak a távozóktól.

A tizenhárom szerzeményt felvonultató Mikor a Belmondo legerősebb médiabeli hátszelet kapó hanghordozója. A zenekar időközben a Petőfi rádió kedvence lett, bizonyára ezzel magyarázható, hogy ez az album gyorsabban érkezett, mint az előző kettő. Ismét slágeresebb nagylemez készült, Czutort valószínűleg újra az vezérelte, hogy van esélye betörni az élmezőnybe. A megjelenéskor a rádióból három zeneszámot ismerhetett már a közönség: a Végre süt rám a nap, a Mikor és a Nőj már fel címűeket.

Az induló dal, a játékos billentyűfutamokkal felturbózott Végre süt rám a nap megadja az alaphangulatot. A hangzásvilág gazdagabb: a Libidó diszkós, a Nőj már fel reggae-s, a Végre itt a várva várt rockos, az Egy köszönömöt sem tudsz beates, a Gyereknek maradni grúvos, rappes felvétel – de mindegyik czutoros, magán viseli az együttes jellegzetes stílusát. A két fülbemászó lírai szerzemény, a Mikor és az Angyalkák már (petőfis) slágerré vált. Az albumra felkerült a Nyers Egyedül című dalának átdolgozása. A frontember elmondása szerint a korábbi változattal elégedetlenek voltak.

Czutor Zoltánt napjaink egyik legjobb magyar szövegírójának tartom. Aki szereti a szójátékokat, szóvicceket, biztos osztja a véleményemet. Zoli előszeretettel alapoz a kétértelmű szövegekre és az öniróniára. Aki nem ismeri a munkásságát, az említett Él ilyen * Alien és a Szájba rágót nagylemezek címéből már leszűrhette ezt. Mondanivalója ízig-vérig mai. A Nőj már fel című zeneszámban elhangzik az „Adnak lét, az a Világbank” mondat, ami telitalálat.

Aki 2012-ben úgy akar trendi zenét hallgatni, hogy közben a minőséget sem adja alább, az mindenképpen szerezze be a Belmondo negyedik CD-jét! (Új Szó – Szalon)

Puha József

2012. 06. 10. 10:50

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Belmondo: Mikor (Music Fashion) cikk képei
Belmondo - Belmondo: Mikor (Music Fashion)