Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Zanzibar: Best of 1999–2012 (EMI)

Zanzibar - Zanzibar: Best of 1999–2012 (EMI)

Nem babonás a ceglédi banda: pályafutásuk 13. évfordulójára jelentettek meg slágergyűjteményt, melynek kapcsán június 29-én este, a Jászai Mari térnél szó szerint vízre teszik a rajongóikat: a Dunán tartanak lemezbemutatót. A korong bizonyítottan remek dalok tára, de még úgy is rövid, hogy egy vadiúj nótával bír.

Már a 2009-es Zanzibar-megapakknál (könyv+2CD+2DVD) érezni lehetett, hogy összegyűlt egy lemeznyi sláger Terecskei Ritáéknál, ám ennek kézzelfogható bizonyítékára eddig kellett várni. Az együttes két meghatározó-dalszerző tagja, Sidi és Gabszi már a múlté, de ahogy a válogatáson is szereplő egyik Zanzi-sláger címe is mondja: Jönnek újak. Jól példázza ezt a csapathoz nemrég csatlakozott szólógitáros, Jülek András, aki nem csak zenészként, de dalszerzőként is ezen a gyűjteményen debütál a korongot záró, abszolút slágergyanús Újra nyár van című dolgozattal. De ne rohanjunk ennyire előre!

Az összegzés erőssége a dalsorrend: nem csak az idő-, de az albumrendet is felrúgták annak érdekében, hogy az egymást követő felvételek a lehető legjobb hangulatot, ívet produkálják, mintha csak egy ütős koncertrepertoárt építettek volna fel stúdiódalokból.

A sort a 2004-es album címadója, Az igazi nevem nyitja, amit a szintén tempós, a MAHASZ Editors’ Choice rádiós játszási listán 13. helyig jutó, játékos gitárjátékos Érintés követ. A lendületes Ilyen az életet a zúzós Nem szeretsz váltja, hogy aztán a Jönnek újakkal mérséklődjön az ütemszám. Erre a legnagyobb Zanzibar-sláger miatt is szükség volt: a Szerelemről szó sem volt a MAHASZ mindkét rádiós listáján tarolt, s hozzájárult a dalt tartalmazó Ugyanaz vagyok című album aranylemezzé válásához. Az elektronikával finoman megbolondított Táncolunk még most is izgalmas kísérletnek hat, míg a 2005-ös albumcímadó Új napra ébredsz első hangjainál borítékolható volt, hogy semmi sem menti meg e szerzeményt a slágerré válástól. Fájdalmasan szép gyöngyszem.

Középtempóig növelik az ütemszámot a Lehetek a …, a Március végétől és a MAHASZ Rádiós Top 40-es lista ezüstérmese, a Szólj már. A következő fokozatot az első Zanzi-sláger és debütlemez-címadó, a Nem vagyok tökéletes jelenti, amit a klasszikus tábortűz-szerzemény, a Vágyom rád követ. A finisben a 2009-es albumnévadó, az Ádám keresi Évát csendül fel, de nem rádiós, hanem albumváltozatban, így a végén ott figyel egy kis átvezető, aminek semmi keresnivalója nincs itt. S hogy minek volna? Nos, a 2009-es koncertlemezről egyetlen dal sem került fel, pedig a Ha érdekel és a Hidd el megérdemelte volna a jelenlétet, akárcsak a 2002-es lemezcímadó Ugyanaz vagyok, no meg a klippel is megtámogatott Rockabili. Ráadásul jó eséllyel még fel is fértek volna az így mindössze egyórás, kifejezetten igénytelen borítójú válogatásra.

Szóval a Zanzibar: Best of 1999–2012 tuti dalok csokra, fájó hiányérzettel, és a tartalomhoz, illetve az együtteshez méltatlan fedlappal.

Tracklista:
1. Az igazi nevem

2. Érintés
3. Ilyen az élet
4. Nem szeretsz
5. Jönnek újak
6. Szerelemről szó sem volt
7. Táncolunk
8. Új napra ébredsz
9. Lehetek a …
10. Március végétől
11. Szólj már
12. Nem vagyok tökéletes
13. Vágyom rád
14. Ádám keresi Évát
15. Újra nyár van

Balajti Péter

2012. 06. 15. 23:57

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Zanzibar: Best of 1999–2012 (EMI) cikk képei
Zanzibar - Zanzibar: Best of 1999–2012 (EMI)