Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Bikini: 30 – Közeli helyeken /DVD/ (EMI)

Bikini - Bikini: 30 – Közeli helyeken /DVD/ (EMI)

Az egyik szemem sír, a másik nevet: öröm, hogy koncertfilm készült Lojzi három évtizede töretlenül sikeres zenekarának monstre jubileumi bulijáról, ugyanakkor sajnálatos, hogy nem a teljes műsor került hordozóra:, a kivonatolt anyagból többek közt a vendégek invitálása és bemutatása is kimaradt. Bezzeg a főszponzor név szerint elhangzik…

A Bikini fogalom az igényes rockzene kedvelőinek körében. Nem csak azért, mert sokak gondolatait tudták-tudják szavakba önteni, ami az átkosban kifejezetten bátor dolog volt, de e dalszövegekhez fütyülhetően dallamos zenét is írtak-írnak. A Bikini ugyanis nem pusztán a múltjából él, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy tavalyi nagylemezük, az Elmúlt illúziók a MAHASZ Top 40-es listán az 5. helyig jutott, s legfrissebb dalaik tökéletesen illeszkednek a sok évtizeddel ezelőtti slágerek közé. Mindezt kiválóan példázza az együttes februárban, a Sportarénában tartott jubileumi koncertje is, melyről sajátos koncertfilm készült.

Az anamorfikus szélesvásznú, színekben gazdag kép öröm, még ha túl sötét és agyontömörített is. A Dolby Digital sztereó hang a kelleténél kissé mélyebb, s jó lett volna mellé egy Dolby Digital 5.1-es, vagy még inkább egy tömörítetlen LPCM sztereó hangsáv, de annyi baj legyen. Csakhogy ez esetben a filmmel is komoly gondok vannak.

Konkrétan az a maximum, amit a zenészek kihoztak magukból a három és félórás koncerten, az a szavakba nehezen önthető ünnepi-extatikus hangulat, amiről rajongók és kritikusok számoltak be, annak nem nagyon van nyoma a kétórás felvételen. Persze üt az ötdalos nyitóegyveleg, benne többek közt az Olcsó vigasz, az Adjon az ég mindig jobbat meg a Csak dolgozni ne kelljen, működik a Very az élet big band megoldása, a Hazudtunk egymásnak című dalban vendégeskedő Gallai Péter éneke és játéka is hibátlan, ahogy A végtelen lába előtthöz kitalált iskolai kórus szintén remekül működik. Makovics Dénes hatalmasakat fúj, Mihalik Viktor óramű-pontossággal hozza a ritmust, Bördén Szabolcs fegyelmezetten játszik a billentyűkön, Lojzi, basszusgitárjával szerényen alig-alig jelenik csak meg a képen, Lukács Peta pedig olyan gitárszólókat cifráz, hogy csak na! A közönség meg egy emberként énekli D. Nagy Lajossal a Legyek jó, a Nehéz a dolga, a Ha volna még időm, a Közeli helyeken, a Szép vagy és az Adj helyet magad mellett című slágereket, miközben a kivetítőn kifejezetten a zenét alázattal szolgáló, kreatív hangulati montázsok-kisfilmek váltják egymást. Utóbbiak extraként kameraváltás-funkció formájában is felkerülhettek volna a DVD-re, ahogy a színpadon felbukkanó barátok és vendégművészek is többet érdemeltek volna: ugyanis se a felkonferálásuk, se a tapssal kísért távozásuk nem látható. A laikus meg találja ki, a mellékelt füzet fellépő-listája alapján ki-kicsoda, ha akarja. Egyszerűen csak megjelennek, nem ritkán úgy, hogy a koncertfilm képe elsötétül, hangja csendbe fullad, majd, mint valami újabb felvonás, feketéből indul a következő dal, helyenként olyan hatást keltve, mintha a felvétel a főpróbán készült volna. (A koncertnóták közé iktatott szünet hanghordozón egyébként remekül működik, feltéve, hogy egyveleg kivételével minden dalnál alkalmazzák.)

Felfoghatatlan, hogy miért kellett többször is így megszakítani a koncertélményt? Miért hiányzik már rögtön a koncert felvezetése, a Fagyi, a Ki visz haza, a Mielőtt elmegyek, a Megüssem vagy ne üssem, a zenekar egykori gitárosára, a 38 évesen elhunyt Daczi Zsoltra emlékező Temesvári vasárnap, no meg Lojzi a music.hu-nak adott interjújában emlegetett és a koncertre beígért két kedvence, A világ végén meg az Angyali üdvözlet…?

(A belső füzet hátsó borítóján látható dallista-fotó jól érzékelteti, mennyi tétel maradt ki, s e füzetben helyet kaphatott volna pár sornyi gondolat az estről, illetve a fellépő vendégekről, meghívásukról, dalokról-dalaikról, mintegy korrigálva a DVD eme hiányosságát.)

Én elhiszem, hogy egy egyrétegű DVD-re ennél több nem fér, de egyrészt a kétrétegű DVD-t már rég feltalálták, másrészt sehol sincs megírva, hogy ne lehetne egy TELJES koncertet akár két hordozón is megjelentetni, ha túl hosszú… Úgy sokkal jobb képminőségben, ráadásul hiánytalanul kaphatnák meg a rajongók az anyagot. Mert megérdemlik, ahogy a Bikini is megérdemelné. Elvégre egy zenekar csak egyszer 30 éves.

Tracklista
1. Olcsó vigasz
2. Adjon az ég mindig jobbat
3. Nagy barátkozások
4. Csak dolgozni ne kelljen
5. Katica II.
6. Minden úgy történt
7. Ne legyek áruló
8. Mindörökre
9. Valaki kéne
10. Lassan szopogasd
11. Legyek jó
12. Széles tágas
13. A Mennyország felé
14. Mondd el
15. Őrzöm a lángot
16. Repülök
17. Hazudtunk egymásnak
18. The Rovers Refuge
19. Very az élet
20. Itthon vagyok
21. Ne ébressz fel
22. Ha volna még időm
23. Veled akarok
24. A férfi megy, a nő marad
25. Szép vagy
26. Nehéz a dolga
27. Az őrtoronyból
28. Közeli helyeken
29. Adj helyet magad mellett
30. A végtelen lába előtt

Balajti Péter

2012. 06. 26. 8:39

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Bikini: 30 – Közeli helyeken /DVD/ (EMI) cikk képei
Bikini - Bikini: 30 – Közeli helyeken /DVD/ (EMI)