Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Bikini: 30 – Közeli helyeken /2CD/ (EMI)

Bikini - Bikini: 30 – Közeli helyeken /2CD/ (EMI)

Ritka, hogy egy koncertanyag ütősebb hanghordozón, mint DVD-n. A Bikini 30. jubileumi estje esetében azonban ez történt. Igaz, a három és félórás műsorból mindössze kétórányit kapunk a duplalemezen, ám azt sok slágerrel, egyveleggel, olykor big band és vonós megoldással, ifjúsági kórussal, valamint vendégművészekkel megtöltve.

Nincs gagyi felmelegítés-íz, nincs vérciki leporolás-szag: a Bikini dalai idő- és értékállók, őszinték, hitelesek. Hiszen a zenekar mind a mai napig aktív, új dalokat ír, új lemezeket készít, e friss szerzemények pedig tökéletes folytatásai a nyolcvanas-kilencvenes években születetteknek. Nincs törés, divatváltás, s a fiúk mind a mai napig sztárallűröktől mentesen, igaz természetességgel tartják és ápolják a kapcsolatot a rajongókkal. Ez is a titka annak, hogy olyan dalok-dalszövegek születhetnek, amik róluk-rólunk, itt élő, hétköznapi emberekről és embereknek szólnak. Félreérthetetlenül.

Bár a koncertanyag erősen vágott, mindez kevésbé feltűnő, mint a DVD esetében, ahol kép- és hanglekeverésektől esik szét az az egység, amit a CD-n sikerült megtartani. Persze, azoknak is hiányérzete lehet az olyan slágerek nélkülözése miatt, mint a Ki visz haza, a Mielőtt elmegyek, a Megüssem vagy ne üssem, illetve a Fagyi, akik nem voltak jelen a 2012. február 18-i Sportaréna-bulin. Ott ugyanis három és fél órát tartott a műsor, amiből mindössze kétórányi anyag került a két hanghordozóra, holott 30-40 perccel több is felfért volna… Ami viszont hallható, az csúcs! 30 tétel – akárcsak a DVD-n, ám itt szerepel az Intro is.

A közel háromperces felvezetés után robban a ’91-es Olcsó vigasz, amit szinte észrevétlenül vált fel a vadonatúj Adjon az ég mindig jobbat, hogy aztán a Nagy barátkozások, a Csak dolgozni ne kelljen és a Katica II. tegyék teljessé a közel húszperces (!) nyitóegyveleget.

A Minden úgy történt énekhangtorzítós zúzdája ugyan kilóg a sorból, de aztán a Ne legyek árulóval újra visszatér a Bikini védjegyszerű zenei világa. Belső csendet hoz a borítón fel nem tüntetett Mindörökre, ami a Valaki kéne felvezetésévé vált. A skás-lüktetős Lassan szopogasd, aminek szólója Sting An Englishman In New Yorkját juttatja az ember eszébe, remek átkötő a két ’88-as slágerhez: a pörgős Legyek jót a Széles tágas követi. Bár utóbbi címe éppen ellentéte a mondás szerinti útnak, ami A Mennyország felé vezet…

Az 1987-es lemezcímadó Mondd el után a kereken két évtizeddel későbbi címadó, az Őrzöm a lángot következik. Az első korongot a politikai felhangokkal tarkított Repülök zárja.

A lemezcsere után egy új zenei világokba csöppenünk: előbb Gallai Péter éneke és játéka teszi a lemez egyik legjobb dalává a Hazudtunk egymásnak című ’88-as klasszikust, majd a The Rover Refuge című Patrick McMullan jegyezte, táncra perdítő skót muzsika csendül fel a szerző és vendégzenészek, no meg a bikinis Lukács Peta előadásában. Aztán szvinges-big bandes kíséretben tér vissza D. Nagy Lajos, s kiderül, a Very az élet piszkosul jól hangzik e zenei köntösbe bújtatva is. Vonósokkal megtámogatott akusztikus változatban, magával ragadó zongoraszólóval megfejelve hallható a hazafias vallomással felérő Itthon vagyok, ami után nehéz bármit is mondani. Lajos is csak annyit kér: Ne ébressz fel!

Az akusztikus blokkot a Ha volna még időm zárja, s átadja a helyet egy pozitív (Veled akarok) és egy negatív (A férfi megy, a nő marad), ám őszinte vallomásnak.

A finisben – a tervek szerint hamarosan videóklipet is kapó – Szép vagy ad lehetőséget a közönség megénekeltetésére, de a Nehéz a dolgát sem kell nézőtéri támogatás nélkül lenyomnia Lajosnak. A szintén „katonás” témájú Az őrtoronyban újabb friss szerzemény. Nem úgy a ráadásdal-kategóriájú Közeli helyeken és az Adj helyet magad mellett, melyekben szintén kórussá válhat a nagyérdemű. S ha már a kórusnál tartunk: a koncertet záró, varázslatos szaxofonjátékkal színesített A végtelen lába előttben egy valódi énekkar is helyet kap – a debreceni Bányai Júlia Általános Iskola Lautitia gyermekkórusa teszi még felejthetetlenebbé az utolsó perceket, hangokat.

Bár még ennél is több, a jubileumi esten elhangzó dalt elbírt volna e hanganyag, így is átélhető az élmény, mely után jogos a felkiáltás: Éljen soká a Bikini!

Tracklista
1. Intro
2. Olcsó vigasz
3. Adjon az ég mindig jobbat
4. Nagy barátkozások
5. Csak dolgozni ne kelljen
6. Katica II.
7. Minden úgy történt
8. Ne legyek áruló
9. Mindörökre / Valaki kéne
10. Lassan szopogasd
11. Legyek jó
12. Széles tágas
13. A Mennyország felé
14. Mondd el
15. Őrzöm a lángot
16. Repülök
17. Hazudtunk egymásnak
18. The Rovers Refuge
19. Very az élet
20. Itthon vagyok
21. Ne ébressz fel
22. Ha volna még időm
23. Veled akarok
24. A férfi megy, a nő marad
25. Szép vagy
26. Nehéz a dolga
27. Az őrtoronyból
28. Közeli helyeken
29. Adj helyet magad mellett
30. A végtelen lába előtt

Balajti Péter

2012. 06. 27. 0:01

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

dff 2021. 02. 15. 10:54
ggfd

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Bikini: 30 – Közeli helyeken /2CD/ (EMI) cikk képei
Bikini - Bikini: 30 – Közeli helyeken /2CD/ (EMI)